STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor

Business
29.05.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Trei din patru utilizatori de internet nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, în a doua jumătate a anului 2016, iar doi din cinci nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, reiese din raportul Kaspersky Cybersecurity Index.

‘74% dintre utilizatori nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, 39% dintre respondenți nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, iar 29% dintre cei intervievați au fost victime ale amenințărilor cibernetice în ultimele luni’, se arată în document.

Citește și: DOLIU la Hollywood: A decedat un actor celebru care a jucat în serialul Dallas / VIDEO

Procentul victimelor infracționalității cibernetice rămâne la același nivel (29%) doar pentru că acest indicator a fost modificat în versiunea actuală a studiului.

‘Pentru a avea o imagine completă, lista amenințărilor cibernetice include acum ‘fraude financiare’ și ‘dispozitivul a fost folosit pentru atacuri cibernetice’, fără de care indicatorul mediu al celor ‘afectați’ la nivel global ar fi fost de 27%, în loc de 29%. Acest lucru înseamnă că numărul victimelor din cea de-a doua jumătate a anului 2016 a scăzut simultan cu creșterea responsabilității utilizatorilor privind siguranța lor. De exemplu, numărul utilizatorilor care au întâlnit programe malware a scăzut de la 22%, la 20%, iar costurile pentru eliminarea consecințelor infectării cu malware au scăzut de la 121 de dolari, la 92 de dolari. Cu toate acestea, procentul celor care au devenit victimele altor tipuri de amenințări a crescut’, informează raportul.

Citește și: Gigi Becali se va înfuria: Nepotul său, CONDAMNAT în instanță

Potrivit acestuia, numărul utilizatorilor afectați de programe ransomware, phishing, furt și scurgeri de date a crescut. În același timp, suma medie furată de infractorii online a crescut de la 472 de dolari, la 482 de dolari.

Statisticile Kaspersky arată că numărul dispozitivelor conectate la Internet într-o familie continuă să crească. În prima jumătate a anului au fost 5,9 de dispozitive/ familie, pe când în cea de-a doua jumătate această cifră a ajuns la 6,3.

Citește și: Rezultat ȘOC la Roland Garros: Cale liberă pentru Halep spre locul 1 WTA

‘Este, de asemenea, evident faptul că din ce în ce mai mulți oameni folosesc serviciul de banking online (59% în prima jumătate, versus 77 % în a doua jumătate), fac cumpărături online (73% versus 90%) și folosesc sisteme de plăți digitale (44 % versus 65%)’, conform sursei citate.

Raportul este bazat pe un chestionar online adresat utilizatorilor de Internet din toată lumea, efectuat de Kaspersky Lab de două ori pe an. În a doua jumătate a anului 2016, au fost chestionați 17.377 de respondenți din 28 de țări.

Citește și: Numire controversată și pe șest la Garda Națională de Mediu. Tăriceanu s-a reevaluat

Articole similare:

Top