Spitalul care oferă tatuaje gratuite supraviețuitoarelor cancerului de sân

Healthy Living
06.06.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Cu brațele acoperite cu desene roșii și verzi, artistul tatuator Alvaro Quesada cu greu se încadrează în imaginea pe care pacientele care au supraviețuit cancerului de sân se așteaptă să o vadă într-o clinică din Madrid, primul spital public din Spania care oferă servicii de tatuaj de sfârc și areolă, informează  Reuters.

Citește și: Simona Halep UIMEȘTE lumea tenisului: Ce a spus înainte de meciul cu Elina Svitolina / VIDEO

Și totuși, serviciile lui Quesada, care includ tatuarea unor sfârcuri cu aspect realist femeilor care au trecut prin reconstrucții mamare după mastectomie, reprezintă ultimul pas către recuperarea după cancer, iar femeile reacționează cu mare emoție în timpul acestui proces. ”Pleacă plângând și mă îmbrățișează. Este terapie”, spune artistul în vârstă de 32 de ani, care își împarte timpul între propriul salon de tatuaj și pacienții din spital.

Citește și: ȘOC în fotbalul mondial: O mare vedetă a murit la antrenamente, la numai 30 de ani / VIDEO

Reconstrucția de sân poate avea loc la câteva luni, sau chiar ani, după mestectomie, iar tehnica implică utilizarea unui expander tisular ce întinde pielea pentru a face loc unui viitor implant. Crearea sfârcului se realizează mai târziu și implică încă o intervenție chirurgicală. ”În acest moment, majoritatea pacientelor sunt epuizate”, spune Lorenzo Rabadan, medicul care l-a abordat inițial pe Quesada pentru a le oferi femeilor o alternativă la chirurgie. El l-a invitat pe artistul tatuator să pregătească personalul în deprinderea acestei tehnici.

Citește și: INCREDIBIL Decizia FĂRĂ PRECEDENT luată de Simona Halep după victoria cu Carla Suarez Navarro /VIDEO

Cu ajutorul unui pistol de tatuat de culoare roz pal, Quesada creează iluzia tridimensională a unui sfârc pe sânul unei paciente care a trecut prin reconstrucția mamară, combinând culori cu nume precum ”roz trandafiriu”, ”zahăr brun” și ”negru tribal” pentru a simula nuanțele naturale ale unei areole.

Nevăzător cu un ochi, Quesada își oferă serviciile în mod gratuit. Serviciul național de sănătate nu i-a acoperit costurile implantului după ce și-a pierdut ochiul stâng în urma unei tumori benigne, arată sursa citată.

Citește și: ACUZAȚII GRAVE ale lui Ion Ţiriac: ‘Simona Halep a fost FURATĂ la Roland Garros, în finală’

Pentru multe paciente, o sesiune rapidă și relativ lipsită de dureri, marchează încheierea unui capitol. ”Asta înseamnă că totul s-a sfârșit și că îmi pot relua viața”, a declarat Mamen Malagon, o pacientă în vârstă de 43 de ani diagnosticată cu cancer de sân în 2011 rămasă fără sânul stâng în urma mastectomiei.

Citește și: Simona Halep numără banii: Averea strânsă după numai 4 meciuri / VIDEO

Articole similare:

Top