Primul prototip pentru detectarea bolilor după mirosul respirației

Revista Blogurilor
15.06.2015
Autor: Roxana Popa

O companie din Tokyo a pus la punct un prototip de dispozitiv care poate detecta bolile după mirosul respirației și care va permite pe viitor ca diagnosticele să fie realizate mai repede și mai simplu, relatează luni EFE.

Prototipul, conceput de compania de produse de cuarț Nihon Dempa Kogyo (NDK) în colaborare cu Universitatea din Kitakyushu, a reușit să identifice cu succes ciroza hepatică prin detectarea amoniacului prezent în mirosul celor care suferă de această boală, potrivit Agerpres.

Sistemul folosește oscilatoare electronice de cuarț ai căror electrozi sunt acoperiți cu membrane speciale. Fiind expuse la gazele emanate de respirația umană și ulterior la o probă de aer, oscilatoarele reacționează indicând dacă substanța respectivă este sau nu prezentă în respirația individului.

Potrivit NDK, spre deosebire de alte metode bazate pe semiconductori sau sisteme micro-electromecanice pentru a detecta emanațiile de gaze dintr-o respirație, avantajul acestui sistem de cristale de cuarț este că sensibilitatea lor este mult mai mare.

Având în vedere că prototipul actual necesită un proces de circa 20 de minute pentru a colecta mirosul respirației prin intermediul unei măști și că apoi trebuie redusă umiditatea mostrei, NDK vrea să se alieze cu un fabricant de echipamente medicale pentru a ameliora sistemul, în special membranele.

Articole similare:

Top