New York Times scrie despre cum a ajuns Adrian Ghenie să câștige atât de mulți bani din picturile sale

Arta si Cultura
22.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

La 39 de ani, Adrian Ghenie este pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate şi expuse de cele mai mari şi cunoscute muzee. Sunt multe voci care spun că expoziția din 2011 de la Muzeul Palazzo Grassi din Veneția a stârnit interesul cumpărătorilor de artă față de tânărul artist român Adrian Ghenie, însă pentru ca acesta să devină un „star” al licitațiilor a fost nevoie de mult mai mult. Experții de artă consideră că mai mulți factori au dus la formarea contextului perfect pentru ca lucrările artistului român să se vândă cu milioane de dolari, scrie New York Times.

Citește și: Viorel Hrebenciuc a RECUNOSCUT tot în fața instanței: jocurile de culise din PSD

În prezent, lucrările artistului român s-au vândut și cu nouă milioane de dolari la licitație și pentru picturile sale există o listă de așteptare „care se întinde pe cinci continente”, potrivit președintelui Galeriei Pace, Marc Glimcher, care îl reprezintă pe Adrian Ghenie la New York.

În contextul unui declin al pieței pentru tinerii artiști ale căror lucrări se vindeau cu prețuri fabuloase în urmă cu câțiva ani, Adrian Ghenie se bucură de un succes nesperat la licitații. Nu toată lumea care profită de pe urma acestui succes este încântată, notează New York Times.

Citește și: Mișcare SURPRINZĂTOARE a ministrului Justiției pe final de mandat

„Piața exagerează. Am fi fericiți dacă tot ar merge bine, dar să nu fie nebunie”, a spus Thaddaeus Ropac, a cărui galerie îl reprezintă pe Ghenie la Paris.
Luna trecută, pictura „Nickeolodeon” realizată de Adrian Ghenie în 2008, în care sunt surprinse opt personaje în ceață îmbrăcate în paltoane, s-a vândut cu nouă milioane de dolari la o licitație din Londra. Adică de patru ori mai mult decât prețul estimat și la o distanță uriașă față de prețul cu care se vând picturile sale în privat, respectiv circa 650.000 de dolari.

Citește și: Un celebru cântăreț, dus ‘de URGENȚĂ’ la psihiatrie cu CĂTUȘELE – VIDEO

Cu doar câteva luni înainte, la o altă licitație în Londra, pictura din 2014 „Floarea soarelui în 1937” s-a vândut cu 4,5 milioane de dolari, de cinci ori mai mult decât estimarea.

De unde acest interes pentru picturile lui Adrian Ghenie, se întreabă New York Times. Talentul artistului ar fi unul dintre motive, însă nu este un argument suficient de puternic pentru a explica frenezia care s-a format în jurul său, cred experții de artă.

Citește și: O celebră vedetă TV a suferit un şoc: Marele secret al noului iubit

„Este un pictor foarte talentat, nu cred că cineva poate nega acest lucru. Dar este puțin absurd”, a spus curatorul muzeului Hammer din Los Angeles, Ali Subotnick.

Mai mulți factori au contribuit la ceea ce experții de artă consideră că este prilejul perfect pentru picturile semnate de artistul român să se vândă la licitație cu prețuri foarte mari. Este vorba despre o cerere mare pentru pictură, numărul limitat de picturi realizate de Ghenie (artistul pictează între 10 și 15 tablouri pe an), penuria de capodopere scoase la vânzare, un preț de pornire accesibil, și o piață formată din cumpărători asiatici bogați și nerăbdători să își cheltuie bani pe lucrări de artă.

Citește și: Klaus Iohannis a SEMNAT: Legea inițiată de PSD a fost PROMULGATĂ

„Cumpărătorii privați au ratat șansa de a cumpăra aceste lucrări timpuriu și acum vor să prindă din urmă piața. Cumpărătorii pot vinde la rândul lor picturile și acestea își dublează sau triplează valoarea în clipa în care ies din galerie. Foarte puțini artiști pot face acest lucru”, a spus Brett Gorvy, expertă în artă post-belică și contemporană.

Adrian Ghenie este conștient de presiunile pieței de artă.

Citește și: Gigi Becali anunță CEL MAI MARE CUTREMUR din JUSTIȚIE: ‘Le ia sutienul? Să mă ierte Udrea, dar…’

„Piața este nebună. Este frustrant să vezi oamenii făcând atât de mulți bani într-un timp atât de scurt. Mă simt speculat. Nu sunt eu. Este noua lumea a artei”, a spus Adrian Ghenie la Bienala de la Viena din 2015 pentru NY Times.

Frenezia din jurul artistului român a cuprins și cumpărătorii privați. De când lucrările lui au început să fie expuse la Galeria Pace, prețurile au crescut între 40 și 50 la sută.

În același timp, sunt mulți sceptici care spun că entuziasmul pentru Adrian Ghenie este doar de moment și este speculat de curatori.

Citește și: Mișcare SURPRINZĂTOARE a ministrului Justiției pe final de mandat

De asemenea, experții de artă nu știu cât va dura succesul lui Adrian Ghenie și sunt de părere că un artist își demonstrează capacitățile atunci când entuziasmul din jurul său dispare și reușește să se ridice iar în topul celor mai căutați artiști.

Lucrările lui Adrian Ghenie mai apar pe lângă muzeul Hammer , la Muzeul Tate și la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco.

„În ceea ce mă privește, el este încă într-un punct de pornire în cariera sa, dar a făcut câteva picturi extraordinar de puternice. Nu cred că fiecare pictură este un succes, dar este un artist pe termen lung și intenționez să îl urmăresc”, a spus curatorul muzeului din San Francisco, Gary Garrels.

Citește și: Acuzații în presa britanică: Copii români, sclavi pentru producătorii de ouă Kinder

„Seamănă cu Neo Rauch (artist german) acum 10 ani. Ghenie a avut o influență similară asupra școlilor de artiști din București”, a adăugat curatorul muzeului Hammer, Ali Subotnick.

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în anul 2001. În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin, informează digi24.ro

Citește și: Protest la Ministerul Sănătății: Sute de angajați își strigă nemulțumirile

Articole similare:

Top