Lucruri inedite și mai puțin știute despre Planeta Pământ – partea a III-a

Green
02.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Astronomii și astrofizicienii caută viață pe alte planete ascunse în profunzimile spațiului și suntem în permanență fascinați de imensitatea Universului, de găuri negre și stele neutronice, de supernove și exoplanete, însă singura planetă cunoscută pe care există viață, Terra, are misterele ei și totodată toate ingredientele necesare pentru a ne aprinde imaginația, de la vulcani ale căror erupții au modificat istoria vieții, până la ciocniri cu meteoriți, deriva continentelor sau misterele adâncurilor abisale, pe drept cuvânt spunându-se că avem mai multe cunoștințe despre suprafața Lunii decât despre enigmele din adâncul oceanelor, conform unui material publicat de Live Science.

Spre exemplu, câți dintre noi se gândesc la viața pe Pământ ca la o călătorie perpetuă prin spațiu cu viteza de aproape 108.000 km/h? Sau ori de câte ori facem un duș sau bem un pahar cu apă ne gândim că Antarctica este cel mai mare rezervor de apă dulce al Terrei? Pe acest continent se află aproximativ 90% din gheața de pe Pământ și respectiv 70% din apa dulce a planetei.

În acest material sunt prezentate 50 dintre cele mai interesante lucruri despre planeta noastră. Multe dintre ele poate că le cunoaștem dar, cu siguranță, pe altele le-am trecut cu vederea.

Citește și: Informații de ULTIMĂ ORĂ: Care este starea lui Michael Schumacher

21. Promisiunea înălțimilor și hipoxia

La 8 mai 1978 alpiniștii Reinhold Messner și Peter Habeler au devenit primii oameni care au urcat pe Everest fără tuburi de oxigen. Messner a spus, descriind această aventură, că s-a simțit redus la senzația „unui plămân însetat de oxigen care plutește peste nori și munți”.

22. Cel mai lung lanț muntos

Pentru a găsi cel mai lung lanț muntos de pe Pământ va trebui să căutăm în adâncurile oceanului. Denumit Dorsala Atlantică, acest lanț de vulcani submarini se întinde pe aproximativ 65.000 de kilometri și are înălțimea medie de 5.500 de metri față de fundul oceanului. Pe măsură ce acești vulcani erup, lava se solidifică, întreaga Dorsală crescând în dimensiuni.

Citește și: CUTREMUR în România: Am primit, de la Elena Udrea, întrebările ce urmau să mi se pună la DNA

23. Cea mai mare structură vie

Recifele de corali susțin cea mai mare densitate de specii de faună și floră dintre toate ecosistemele terestre, fiind urmate la mică distanță de pădurile tropicale. Formate din mici polipi de corali, recifele reprezintă cele mai mari structuri vii, sau comunități de organisme simbionte de pe Pământ, unele dintre ele fiind vizibile din spațiu, conform NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

24. Cel mai adânc loc

Cel mai adânc punct din abisul oceanului planetar se află la 10.916 metri în Groapa Marianelor. Cel mai adânc loc de pe Pământ care nu este acoperit de ocean se află la 2.555 metri sub nivelul mării — Bentley Subglacial Trench din Antarctica — ascuns însă sub gheață.

Citește și: Victor Ponta: ‘Julien ajunge la închisoare’

25. Marea aflată sub nivelul mării

Marea Moartă, aflată între Iordania, Israel și Cisiordania este un lac supersărat aflat la 423 de metri sub nivelul mării.

26. Când lacurile explodează

Nu este de glumă. În Cameron și la granița dintre Rwanda și Republica Democrată Congo se află trei lacuri mortale: Nyos, Monoun și Kivu. Toate trei sunt lacuri formate în cratere vulcanice. Magma de dedesubt eliberează imense cantități de dioxid de carbon, formându-se straturi de apă suprasaturată în dioxid de carbon pe fundul acestor lacuri. Uneori, aceste acumulări de dioxid de carbon sunt eliberate brusc în atmosferă, rezultatul fiind moartea tuturor animalelor și oamenilor aflați în zonă.

Citește și: Ministrul Justiției i-ar trimite la închisoare pe apărătorii familiei tradiționale

La 21 august 1986, o astfel de erupție, denumită erupție limnică, s-a produs la lacul Nyos, eliberând în atmosferă între 100.000 și 300.000 de tone de dioxid de carbon. Norul de CO2 s-a ridicat în atmosferă cu viteza de 100km/h și s-a deplasat pe direcția est-vest ucigând peste 1.700 de oameni și 3.500 de vite din câteva sate aflate pe o rază de 25 de kilometri.

27. Pierdem apă dulce

Pe măsură ce clima se modifică, ghețarii se retrag și contribuie la creșterea nivelului oceanului planetar. Zona Arctică din Canada a pierdut, singură, în perioada 2004 — 2009 un volum de apă dulce echivalent cu 75% din Lacul Erie, cel de-al patrulea lac ca mărime dintre Marile Lacuri americane.

28. Măsura dezghețului

Oamenii își lasă amprenta asupra planetei în tot felul de moduri și forme, care mai de care mai ciudate. Spre exemplu, testele nucleare din anii ’50, au dus la acumularea unor particule de praf radioactiv în atmosferă. Aceste particule au căzut în cele din urmă pe sol sub formă de precipitații (ploi sau ninsori), iar o parte dintre ele au rămas blocate în ghețari unde au lăsat o urmă antropică distinctă. Însă unii dintre acești ghețari se topesc atât de rapid încât și această amprentă dispare.

Citește și: Lovitură dură încasată de Mihai Gâdea: Vedeta Antenei 3, obligată de instanță să facă asta

29. Pe când Planeta Albastră era de culoare … violet

Pământul era de culoare violet, sau mai bine spus viața terestră avea această culoare, așa cum în prezent este verde, susține Shil DasSarma, microbiolog la Universitatea din Maryland. Primele specii de microorganisme terestre ar fi folosit o altă moleculă, nu clorofila, pentru procesele metabolice, fapt care le-ar fi conferit o tentă violetă.

DasSarma este de părere că prima moleculă sensibilă la lumină din dotarea organismelor terestre a fost retinalul, și nu clorofila. În prezent, retinalul poate fi găsit în membrana halobacteriilor.

Citește și: Rareș Bogdan, REACȚIE VIRULENTĂ: Nu se poate. Este o palmă dată părinților și bătrânilor voștri

30. Planeta electrică!

Tunetele și fulgerele dezvăluie latura sălbatică a atmosferei terestre. Un singur fulger poate încălzi aerul din jur până la 30.000 de grade Celsius, făcându-l să se dilate rapid. Această dilatare rapidă generează o undă de șoc și zgomotul specific tunetului. În plus, chiar dacă nu ați mai văzut un fulger de câteva săptămâni, sau poate chiar luni, aceste fenomene sunt foarte frecvente. În fiecare minut pe Pământ se produc aproximativ 6.000 de fulgere.

Citește și: DETALII HALUCINANTE Laura Codruța Kovesi a fost ‘DEMASCATĂ’: Ce i-a făcut, de fapt, Ioanei Băsescu

Articole similare:

Top