Genial! Ce să pui în mâncarea grasă ca să nu te îngrași! Sigur nu știai asta!

Nutritie si Fitness
19.06.2015
Autor: Roxana Popa

Studiile au fost publicate in Scientific Reports si sugereaza ca indemnul de a scadea cantitatea de sodiu ingerata poate avea consecinte neasteptate, potrivit autorilor studiului.

Un nou studiu a scos la iveala ca o cantitate mai mare de sare adaugata in mancare in cazul unei diete bogate in grasimi, previne ingrasarea.

Cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca soarecii de laborator care au fost hraniti cu alimente bogate in grasimi si cu multa sare nu s-au ingrasat mai mult decat cei care au avut o dieta normala.

Studiile au fost publicate in Scientific Reports si sugereaza ca indemnul de a scadea cantitatea de sodiu ingerata poate avea consecinte neasteptate, potrivit autorilor studiului.

„Oamenii se concentreaza pe cate grasimi si cat zahar are mancarea pe care o consuma, insa studiul nostru demonstreaza ca sodiul are un efect mai mare asupra greutatii corporale”, a spus Justin Grobe, unul dintre autorii studiului si profesor la Universitatea Iowa Carver College of Medicine.

Echipa de cercetatori a vrut, initial, sa testeze ipoteza potrivit careia grasimile si sarea ar actiona impreuna pentru a creste atat consumul de alimente si a duce la cresterea in greutate.

Pentru a proba teoria, cercetatorii au hranit mai multe grupuri de soareci  cu diferite diete si au evaluat cat au luat in greutate cobaii din grupuri. Un grup de soareci a consumat o dieta standard cu mancare speciala pentru rozatoare, in timp ce alte grupuri au consumat alimente cu un continut mare de grasimi si diferite concentratii de sare-0.25-4%.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii care au luat mai mult in greutate au fost cei care au consumat alimente bogate in grasimi si cu cel mai mic continut de sare, castigand aproximativ 15 de grame pe perioada de studiu (16 saptamani). Soarecii cu o dieta bogata in grasimi care au consumat o cantitate mai mare de sare a avut un nivel de crestere in greutate de aproximativ 5 grame, similar cu cel experimentat de soarecii care au avut o hrana standard de rozatoare.

Cercetatorii au investigat apoi de ce o cantitate mai mare de sare a dus la o crestere minima in greutate. Dupa analizarea a patru factori cheie care afecteaza echilibrul energetic la animale, au descoperit ca nivelul de sare dietetice a influentat cat de eficient au digerat alimentele si cat de multa grasime a fost absorbita de catre organism.

“Suprimarea cresterii in greutate a fost determinata de capacitatea sodiului de a impiedica eficienta tractului digestiv de a extrage caloriile din alimentele consumate”, explica Grobe. El crede ca aceasta constatare ar putea, de asemenea, explica de ce anumite alimente fast food bogata in grasimi si sare poate provoca boli digestive.

Desi rezultatele studiului ar putea sugera ca exista efecte pozitive sale unei diete care contine un nivel ridicat de sare, cercetatorii vor sa sublinieze ca exista pericole semnificative care vin cu o astfel de dieta, inclusiv un risc crescut de boli cardiovasculare.

Articole similare:

Top