EXCLUSIV Stenograme INCENDIARE ale baronilor PSD: Cum i-au prins procurorii! Numele lui Victor Ponta, miniștrii și alți lideri PSD sunt în document

Analisti / Jurnalisti Politici
12.01.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Fostul premier Victor Ponta este audiat, marţi, la sediul DNA Oradea, în calitate de martor în dosarul lui Mircea Govor.

Numele lui Liviu Dragnea şi cel al lui Victor Ponta sunt menţionate în referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, în dosarul în care acesta este acuzat de mai multe fapt de şantaj, dar şi de folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citeşte şi: Victor Ponta, AUDIAT la DNA în dosarul GOVOR

 

Pe 17 decembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la ieşirea din sediul DNA, că a fost chemat să dea o declaraţie de martor în dosarul vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.

”Am fost chemat să dau o declaraţie de martor în dosarul lui Mircea Govor, lucru pe care l-am şi făcut şi am ieşit. (…) Tot ceea ce am avut de spus am spus în faţa procurorului, ca martor, în această calitate. Nu mai declar nimic în plus”, a spus atunci Dragnea.

Vezi și: Candidatură surpriză la Primăria Capitalei

 

Potrivit referatului citat, în perioada august-octombrie 2013, Govor i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea, la acel moment preşedinte executiv al PSD, dar şi lui Andrei Dolineaschi, secretar general al partidului, pentru a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, în sensul impunerii persoanelor agreate în funcţiile de interes din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare.

În acelaşi document este menţionat şi numele fostului premier Victor Ponta, în legătură cu un caz al primarului PSD al comunei Odoreu, pe care Govor a încercat să îl constrângă pentru a interveni pe lângă membrii unei comisii de licitaţie cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene.

Vezi și: SURSE – Dragnea riscă război în PSD din cauza UNPR

 

Procurorii reţin că primarul PSD în cauză, Dumitru Pop, nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Mircea Govor, dar şi că organizaţia PSD Odoreu a fost dizolvată de conducerea PSD Satu Mare, din cadrul căreia făceau parte Mircea Govor şi Valer Marian.

„Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat în comuna Odoreu pentru a-l desemna şi instala pe noul preşedinte al organizaţiei PSD Odoreu – Ardelean Ioan Mircea. Deoarece era nemulţumit de această decizie luată de liderul local al partidului din care făcea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat în faţa preşedintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, căruia i-a expus situaţia în care se afla şi i-a prezentat inclusiv documentele şi articolele defăimătoare la adresa sa, la care acesta i-a promis că va avea discuţii lămuritoare cu Valer Marian, încurajându-l că situaţia urmează a fi detensionată în cadrul organizaţiei judeţene Satu Mare. De altfel, Valer Marian a declarat că, ulterior publicării articolelor defăimătoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discuţie de către preşedintele PSD Victor Ponta, care s-a arătat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea şi primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta că scandalul a pornit de la o licitaţie publică, în care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian să pună capăt acelei situaţii tensionate”, se precizează în referatul procurorilor.

Vezi și: EXCLUSIV Începe destrămarea UNPR

 

Pe 23 decembrie, vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia procurorilor DNA împotriva deciziei de a fi plasat în arest la domiciliu, decizia instanţei supreme fiind definitivă.

Mircea Govor este acuzat de DNA de mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În dosar, este urmărit penal şi deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citeşte şi: Joc de puzzle. Cine e în cărți pentru funcția de procuror general al României (presa)

 

Pe 29 decembrie, fostul lider al PSD Satu Mare, Mircea Govor, aflat în arest preventiv, a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Potrivit unei informări transmisă presei, prefectul a emis ordinul prin care Govor este suspendat pe perioada arestului.
La data de 21 septembrie 2015, serviciul nostru s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 și a celei prev. și ped. de art.131 din Legea nr. 78/2000.

Citeşte şi: O functie foarte importanta si utila a Facebook, desfiintata. Ce se ofera in loc

La data de 28 septembrie 2015, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârșirea infracțiunilor prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 și a celei prev. și ped. de art.207 alin.1, rap. la art.131 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 38 alin. 1 din Cod.penal și a art. 5 din Cod.penal, cu privire faptele numitului GOVOR MIRCEA VASILE, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare.

Citește și: Nici în filme nu e așa: Cum sunt filați șpăgarii cu greutate din România

 

I. FAPTA DE FOLOSIRE A INFLUENȚEI ȘI AUTORITĂȚII CONFERITE DE CALITATEA DE PREȘEDINTE AL ORGANIZAȚIEI JUDEȚENE A PSD, RESPECTIV DE CALITATEA DE VICEPREȘEDINTE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN, ÎN SCOPUL DOBÂNDIRII UNUI FOLOS NECUVENIT, SĂVÂRȘITĂ DE INC.GOVOR MIRCEA VASILE
În anul 2013, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență nr. 74/26.06.2013, act normativ ce stipula măsurile pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, emiterea Hotărârii de Guvern 520/24 iulie 2013 privind organizarea și funcționarea A.N.A.F., respectiv Ordinul Președintelui A.N.A.F. nr.1104/2013(prin care s-a aprobat structura organizatorică a Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice şi structurilor din cadrul acestora, respectiv a Administraţiilor Judeţene ale Finanţelor Publice, a Serviciilor Fiscale municipale şi orăşeneşti, a Birourilor Fiscale comunale), inculpatul Govor Mircea Vasile, în calitate de președinte a organizației județene a PSD Satu Mare și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, a făcut demersuri, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui, ori intereselor de partid.

Citește și: Pornhub a dat publicității ce filme preferă femeile din România când intră pe site: Spectacol total

 

De menționat că reorganizarea instituției ANAF a constat în crearea a 8 direcții generale regionale, fiecare incluzând un număr de administrații județene ale finanțelor publice. În ceea ce privește Direcția Regională Nord – Vest, cu sediul în Cluj Napoca, aceasta cuprinde 6 administrații județene ale finanțelor publice, printre care și A.J.F.P. Satu Mare, care este condusă de un șef de administrație, secondat de patru adjuncți (persoane care erau numite în funcție direct de președintele ANAF), în timp ce fosta Direcție Generală a Finanțelor Publice Satu Mare era condusă de un director executiv (în perioada 01.08.2012-01.08.2013 a fost Ardelean Ioan Mircea, care a ocupat funcția cu detașare și împuternicire temporară), secondat de doi directori adjuncți (Dan Maier și Vidrean Eleonora). Această reorganizare a mai adus și alte noutăți față de vechea structură organizatorică, în sensul că în orașele care nu erau reședințe de județ sau înființat servicii fiscale municipale și orășenești (Carei, Tășnad și Negrești Oaș), a fost diminuat numărul de birouri și servicii, care a avut drept consecință eliminarea unor posturi de conducere, dar și a unor posturi de execuție, motiv pentru care, în perioada august septembrie 2013, au fost organizate la nivelul fiecărei direcții regionale testări profesionale, în baza opțiunilor pe posturile vacante existente, depuse de funcționari, testări care au avut ca rezultat încetarea raporturilor de muncă pentru persoanele care nu au reușit să obțină accederea pe funcția pentru care au optat.

Citește și: FOTO O celebră artistă a umblat goală pe străzi în Koln în semn de protest față de agresiunile sexuale

În acest context, dat fiind interesul manifestat în deținerea controlului asupra activității instituției finanțelor și de către partidul din coaliția aflată la putere în acel moment (Uniunea Social Liberală, formată din partidele PSD și PNL), Govor Mircea Vasile a acționat în sensul de a obține sprijin politic în realizarea intereselor sale. Astfel, în perioada august-octombrie 2013, Govor Mircea Vasile a cerut sprijin numiților Dragnea Liviu și Dolineaschi Andrei, primul președinte executiv PSD iar cel de-al doilea secretar general PSD, în sensul de a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea A.N.A.F., pentru impunerea persoanelor agreate în funcțiile de interes din cadrul A.J.F.P. Satu Mare. În același timp, Govor Mircea Vasile, a acționat în același scop și în mod direct sau prin intermediul numitului Andrei Dolineaschi pe lângă Diaconu Gelu și Tunaru Florin, președintele, respectiv vicepreședintele ANAF, dar și pe lângă directorul general al DGFP Cluj – Costin Mihai, aceștia având atribuții de serviciu pe linia nominalizării/delegării/împuternicirii persoanelor cu funcții de conducere în cadrul structurilor teritoriale subordonate.

Citește și: IKEA se închide

În urma acestor acțiuni, Govor Mircea Vasile a reușit impunerea provizorie pe funcția de șef al A.J.F.P. Satu Mare a numitului Ardelean Mircea Vasile – persoană cu care se afla în relații de prietenie și chiar de rudenie prin alianță (persoană care la acea vreme ocupa o funcție de execuție în cadrul Consiliului Județean Satu Mare, care a fost detașat la AJFP Satu Mare pe o funcție de execuție, dar care a fost promovată temporar în funcția de conducere mai sus menționată, prin ordine semnate de numitul Gelu Diaconu), precum și ocuparea provizorie a funcției de Șef Administrație Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii, de către numitul Pop Marius, persoană obedientă acestuia, prin intermediul căruia ar fi putut controla activitatea de inspecție fiscală asupra societăților comerciale în care Govor Mircea avea interese, ori le controla prin interpuși.

Citește și: Antena 1 transferă două vedete de la Vocea României

 

De altfel, la percheziția domiciliară ce a avut loc la biroul utilizat în cadrul clădirii AJFP Satu Mare de către Mircea Ardelean (percheziție desfășurată în dos.121/P/2013-D.N.A. – S.T. Oradea, în care s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a susnumitului sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de luare de mită), au fost găsite mai multe coli albe, pe care apar mențiuni olografe cu privire la modalitatea în care trebuiau să fie împărțite funcțiile de conducere și de execuție vacante în cadrul instituției pe care o conducea provizoriu Ardelean Mircea la acea dată (16.08.2013), cu ocazia reorganizării ANAF, ce a avut loc în august 2013. Astfel, se poate observa că singurul criteriu avut în vedere la distribuirea unor astfel de posturi îl reprezintă cel politic, toate posturile urmând a fi ocupate de persoane ce provin ori sunt sprijinite partidele PSD și PNL. De asemenea, cu ocazia percheziției domiciliare ce a avut loc la locuința numitului Ardelean Mircea în cadrul dos.nr.121/P/2013, dintr-un seif din locuință a fost ridicată și o agenda tip notes, cu coperți de culoare albastra, ce conține un număr de 48 (patruzeci si opt) file si 6 (șase) biletele cu însemnări olografe, iar la pagina 19 (față+verso), apar sume substanțiale de bani pe care suspectul le-ar fi dat lui Mircea (posibil Mircea Govor) în perioada decembrie 2012-martie 2013(în total, aproc.28.000 lei), lui Valer suma de 1.100 lei (posibil Valer Marian, fostul președinte al PSD Satu Mare), lui Dumitru Fărcaș suma de 2.500 lei, 2.800 lei constituie sponsorizare, iar la diferite date din anul 2014 apar sume de 10.000 lei,2500 lei, 2800 lei, 5.000 lei etc., cu privire la care nu sunt indicate persoane, existând astfel indicii că acele sume de bani au fost date de Mircea Ardelean fie unor persoane cu funcții de conducere în partid, fie pentru finanțarea partidului din care face parte, ca și ”recompensă” a faptului că a fost sprijinit pe linie politică de Mircea Govor pentru accederea și menținerea pe postul de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare.

Citeşte şi: O româncă a dat marea lovitură: A devenit Prima Doamnă a Cataloniei

 

Mai mult, Govor Mircea Vasile, în urma demersurilor efectuate, a reușit delegarea pe funcția de șef Birou Colectare și Executare Silită Persoane Juridice din cadrul AJFP Satu Mare, a numitului Soos Istvan, persoană cu care se află în relații de rudenie prin alianță (este soțul fiicei surorii sale) și prin intermediul căruia avea controlul asupra modului în care se efectua executarea silită a persoanelor juridice, întrucât parte din societățile comerciale controlate de către vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, se află în stare de insolvență sau faliment, fiind impuse cu sume mari reprezentând datorii la bugetul de stat. Govor Mircea Vasile a manifestat interes pentru deținerea controlului acestui segment de activitate din A.J.F.P. Satu Mare și pentru monitorizarea modului în care erau selectați practicienii în insolvență la nivelul instituției finanțelor, Soos Istvan fiind cel care avea printre atribuțiile de serviciu și înaintarea propunerii pentru nominalizarea practicianului în insolvență.

Citeşte şi: Un nou scandal imens la Romatsa: Oamenii legii i-au prins în fapt

De menționat faptul că după delegarea lui Soos Istvan pe funcție, a crescut semnificativ numărul persoanelor juridice luate în supraveghere fiscală de către firma Redresare Lichidare SRL, practician în insolvență unde este angajată nora numitului Govor Mircea Vasile.
Numitul Govor Mircea deține sau a deținut controlul asupra următoarelor societăți comerciale: Nord Vest TV Advertising SRL (societate comercială având ca asociat unic, pe fiul său Govor Răzvan Mircea); Media Total SRL Satu-Mare (care este administrată de Govor prin intermediul numitului Timiș Ioan), Timoraș SRL( societate radiată în prezent a fost administrată de Govor Inocențiu Mirel, frate); Smart BCU Product SRL(societate radiată în prezent a fost administrată de Govor Felicia, soție); Karen&Con SRL(societate aflată în procedura insolvenței, administrată de Govor Simona Cara, cumnată); Ama & Ama SRL( societate aflată în procedura insolvenței, administrată de Govor Inocețiu Mirel, frate), Nord Vest Trust SRL (societate aflată în procedura insolvenței, la care asociat a fost Govor Răzvan), Casima Tour SRL (societate administrată de nepoata lui Govor Mircea, numita Govor Lavinia Cara, fiica lui Govor Inocețiu Mirel.
Din probele administrate, rezultă cu certitudine că numitul Govor Mircea Vasile a procedat în aceeași manieră și pentru readucerea pe o funcție de execuție sau chiar de conducere a numitului Șipoș Ioan, fost șef a Gărzii Financiare Secția Satu Mare, cunoscut cu probleme de integritate și care nu a promovat examenul pentru ocuparea unei funcții în cadrul structurii de antifraudă fiscală. Cu toate diligențele depuse pe lângă decidenți din mediul politic dar și din cadrul structurii de specialitate, Șipoș Ioan nu a promovat niciunul dintre examenele la care s-a prezentat, iar demersurile efectuate nu au avut ca finalitate delegarea ori numirea acestuia pe o funcție în cadrul AJFP Satu Mare. Este cunoscut faptul că Șipoș Ioan este una dintre persoanele apropiate lui Govor Mircea Vasile, care în repetate rânduri și-a încălcat atribuțiunile de serviciu pentru a servi interesele vicepreședintelui Consiliului Județean Satu Mare, atât de ordin personal cât și de ordin politic.
Din exploatarea materialului de urmărire penală, rezultă modalitatea concretă prin care Mircea Govor a acționat în scopul numirii unor persoane obediente intereselor sale patrimoniale.
Astfel, la data de 31.07.2013, Mircea Govor l-a informat pe Ardelean Ioan Mircea că a primit pe mail de la persoane cu funcții de conducere în cadrul PSD (cel mai probabil de la Dolineaschi Andrei) noua organigramă a AJFP Satu Mare, cu solicitarea ca până a doua zi, Mircea Govor să trimită înapoi pe mail lista cu persoanele agreate de el și de interlocutorul său, fapt care s-a și întâmplat a doua zi (de menționat că organigrama a fost stabilită prin anexa 1 la ordinul președintelui ANAF emis la 01.08.2013, împrejurare care relevă că această organigramă fusese trimisă, pe surse, de către conducerea ANAF lui Dolineaschi Andrei). Ca urmare a acestor demersuri, la data de 01.08.2013, președintele ANAF a emis mai multe ordine de numiri provizorii în funcții de conducere (ordine valabile pe perioada reorganizării) în sensul dorit de cei doi, astfel: Ardelean Ioan Mircea – șef administrație, Pop Marius – șef administrație adjunct inspecție fiscală contribuabili mijlocii (deși acest post fusese vizat și de către numita Leiner Melissa – persoană apropiată lui Ștef Adrian), Vidrean Eleonora – șef administrație adjunct inspecție fiscală, Soos Istavan – șef Serviciu Executare Silită Persoane Juridice. Acest lucru a produs nemulțumirea lui Adrian Ștef și a numitului Silaghi Ovidiu, președintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu deținea niciunul dintre posturile de conducere pe inspecție fiscală, în ciuda faptului că Mircea Govor a recunoscut că”de aia controlul s-a împărțit în două, ca unul să meargă la ei, unul la noi”, adică cele două posturi să fie împărțite între PSD și PNL. De altfel, Mircea Govor a primit aceste ordine temporare pe mail, în ciuda faptului că acestea au ajuns oficial la sediul AJFP Satu Mare de abia la data de 06.08.2013.
La data de 06.08.2013, Ardelean Ioan Mircea îi transmite lui Mircea Govor următorul sms :” Va rog sa imi trimiteti propuneri pt Carei, Tasnad, Negresti. Aveti posturile vacante in documentatia care v-am dat-o”, fapt din care rezultă că întreaga procedură privind reorganizarea finanțelor publice din județul Satu Mare era controlată de Mircea Govor.
La data de 07.08.2013, Mircea Govor are o discuție în contradictoriu cu Adrian Ștef, din care se desprinde cu ușurință concluzia că posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmează a fi ocupate doar în urma unor negocierilor purtate între liderii politici ai PSD și PNL, neavând importanță criteriul profesional:
” Domn (Ștef Adrian) : – Da !
GOVOR MIRCEA VASILE : – Măi Adi !
Domn : – Da.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Io am circul de pe lume aici măi !
Domn : – Na, ce s-o întâmplat ?
GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi da’ astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negreşti îi de la PDL şi măi, îţi spun io…
Domn : – Măi !
GOVOR MIRCEA VASILE : – Na bun, acuma Adi, îţi spun ceva, toţi îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo…
Domn : – Mircea, ascultă-mă te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Da.
Domn : – Te rog frumos ascultă-mă.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Da.
Domn : – Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem….
GOVOR MIRCEA VASILE : – Adi, nu-i aşa, că astea locuri cheie, dă-le dracului să le f… că acum oamenii ăştia ştiu…
Domn : – Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de faţă cu oamenii ! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucureşti şi opresc numirile.
Domn : – Na opreşte, opreşte cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuţi cu oamenii mei pe care io îi fac şi io îi pun, tu îi opreşti, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Na bine Adi, îi vorba, ştii ce spun ăştia, de ce luaţi de la PDL măi, ne-o f… într-una şi acum îi luaţi voi şi îi faceţi PNL…
Domn : – Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi şedinţă… te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Da’ unde eşti acum ?
Domn : – Îs la birou, da’ n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Da Adi, Adi, stai un pic, că şi asta îi o chestie, da’ io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da’ asta, îmi spun oamenii ăştia acesta domnule, o venit de la PDL acum şi într-una o fost în circ şi în scandal cu el şi acum l-a şi luat voi ca să continuăm circul şi scandalul, dă-le dracului măi !
………………………………………………………………………..
Domn : – Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să şi le f…, io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează !… Nu mă mai interesează !”…..

La data de 14.08.2013, Govor Mircea i-a reproșat lui Ardelean Ioan Mircea că a plecat în concediu de odihnă, în condițiile în care procedura de reorganizare a AJFP Satu Mare era în plină desfășurare, iar persoanele apropiate PSD ce doresc să ocupe funcțiile vacante din cadrul instituției îi cer lui ajutorul în acest sens, în loc ca de aceste solicitări să se ocupe Ardelean Ioan Mircea:

GOVOR MIRCEA VASILE: – Da finu Mircea!
Mircea: – Deci, ai văzut că cererile se depun la Cluj, toate opţiunile?!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Care opţiuni?
Mircea: – Deci, ăia care optează pentru posturi. N-ai citit ălea ce ţi-am trimis?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Mircea, n-am avut timp să stau să frec toate rahaturile, dă-le în p…a mă-si că şi aseară la ora doişpe’ m-am dus acasă! Şi plus de asta, îs supărat pe voi, şi pe tine, Mircea! Pentru că atunci când are omu’ mai mare nevoie de voi n-am cu cine mă consulta! Dacă stau toată ziua pe telefoane, p..a mea ştie, nici nu mai ştii ce poţi să vorbeşti pe telefon şi ce nu poţi să vorbeşti! Voi vă găsiţi întotdeauna, ori să vă distraţi, ori să mergeţi în concedii, nu vă pot… Deci, aşa nu funcţionează! Iară’ şi cu chestia asta că vă tot feriţi să nu vă expuneţi cu partidul! Care vă feriţi, staţi acasă şi am terminat subiectu’! (adică persoanele care vor funcții la AJFP Satu Mare trebuie să își asume public faptul că sunt sprijiniți de PSD) Eu m-am săturat! În fiecare zi tră’ să stau ca o p…ă la dispoziţia tuturor, eu n-am cu cine sta de vorbă! Vin de la Finanţe o grămadă pe capul meu, ăialalţi… Nu ştiu ce să le spun Mircea! Ce să le spun?! Să le spun că stau cu tine pe telefon toată ziua?! N-am ce face! Ţi-ai ales să pleci amu în concediu, ţi-ai ales… exact un c….t ai făcut. Ţi-o spun drept!
Mircea: – D-apoi n-am nicio..
GOVOR MIRCEA VASILE: – Măi Mircea, dar dacă nu erai tu numit director, ce făceai, mergeai în concediu? Mergeai în concediu, Mircea?! Mergeai în concediu?! … Mircea, erai toată ziua pe capul meu!
Mircea: – Ori că eram acolo, ori că sunt aici, tot acelaşi lucru îl puteam face.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu-i adevărat! Mergeam cu tine la Cluj, mergeam cu tine la Bucureşti, unde vroiai tu mă duc cu tine şi stăteam de vorbă cu cine trebuie! Ce să mă duc eu acuma…!
Mircea: – Şi-acuma…
GOVOR MIRCEA VASILE: – Poftim?
Mircea: – O bine! Da’ n-am ce să să fac măi naşu’ Mircea, tu nu înţelegi?! Oriunde te duceai tu crezi că… Totu-i foarte confidenţial, asta am vrut să-ţi spun (se referă la faptul că funcționarii AJFP ce au primit preaviz trebuie să își depună opțiunile privind postul pe care doresc să îl ocupe în urma desfășurării unui concurs la organul ierarhic superior, adică la Direcția Regională Cluj, iar aceste opțiuni sunt confidențiale, neputând fi divulgate altor persoane).
GOVOR MIRCEA VASILE: – Ce confidenţial, Mircea! Ce confidenţial, nu înţeleg! Eu să mor dacă înţeleg ceva din ce vorbeşti tu!
Mircea: – Dacă nouă nu ne spune nimic, cine, unde îşi depune cererea, cine ce face…. Absolut nimic nu ne-au spus! Ţi-am spus, pe noi ne-au lăsat cu munca şi toate le fac la Cluj şi la Bucureşti, noi nu ştim nimic ce se întâmplă!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Măi omule! Deci, eu ţi-am zis, nu am timp să stau pe telefoane toată ziua, bună ziua să vorbesc o treabă. Vin pe capul meu grămadă de ăştia pe care voi i-aţi dat afară de la Finanţe, eu nu mai ştiu ce să le spun! Eu le-am spus: „Măi, oameni bun…!”
Mircea: – N-ai ce să le spui. Da’ n-ai ce să le spui, nici eu n-am ce să le spun, la fel. Ţi-am spus că totul se decide la Cluj şi la Bucureşti. N-ai ce să le spui, nici eu n-am ce să le spun.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun, spune-mi o persoană cu care tre’ să stau de vorbă eu la Cluj, eu voi sta de vorbă la Cluj. Cu cine să stau de vorbă?
Mircea: – Cu directorul regional, … că ăla dispune tot (se referă la numitul Mihai Costin, directorul general al DRFP Cluj Napoca).
GOVOR MIRCEA VASILE: – Ce dispune el?! El ştie ce-i la Satu Mare, Mircea?
Mircea: – Da. Da, da! El înregistrează toate cererile şi ştie tot ce se întâmplă la Satu Mare! Eu nu ştiu nimic. Deci, mie nu îmi spune nimic, tot, tot, se rezolvă la Cluj. Deci, nu-i normal ce se întâmplă, asta ţi-am spus! Că pe mine m-o pus cu munca şi ei aleg şi fac totul acolo la Cluj.
Mircea: – Ţi-am trimis… scrie acolo în cererea ce ţi-am trimis-o, naşu’ MIRCEA! Doar de aia ţi le-am trimis să le vezi ordinele alea. Le-am trimis la Raul ordinele alea, trebuia să-i spui să se uite peste ele un pic, să-ţi spună ce se întâmplă.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Puteam să mă uit şi eu, dar de dimineaţă până seara toată ziua călare pe mine o mie şi o sută!
Mircea: – Te cred.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Iar, nu te supăra, nu era momentul normal să mergi tu în concediu acuma, chiar în perioada asta. Orice om care are minte şi care are un picuţ de interes pentru instituţie, nu merge în concediu când îi mai mare problema. Despre asta-i vorba, Mircea! Ca să înţelegi ce vreau să-ţi spun.
Mircea: – No, bine!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Şi dacă tu nu erai… Mircea, dacă nu erai omul meu, eu ţi-o spun sincer, noi nu mai discutam azi la telefon (se refera la faptul că dacă Ardelean Mircea nu era finul și prietenul său, în urma gafei făcute, ar fi pierdut funcția de conducere deținută)după ce nervi am mâncat din cauza ta. Ţi-o spun sincer!
Mircea: – Hai măi!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Pentru că nu mai ştiu ce să le spun la oameni! Mircea, ce să le spun?!
Mircea: – Da’ n-ai ce să le spui naşu’! La fel nici eu n-am ce să le spun! Nu ţi-am spus că totul se dispune la Cluj.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Astea sunt poveştile tale! Bine.
Mircea: – Da, poveşti! No!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da, trebuia să mergem amândoi de mână la Cluj, mergeam la directorul general şi îi spunem….. Măi, cine p…a mea îi şi ăla, că şi ăla îi un om, da’!
Mircea: – Da.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Care o fost pus de Guvernul României, că nu-i pus de mă-sa! (Govor nu concepe că o persoană poate ocupa o astfel de funcție fără susținere politică din partea partidului aflat la guvernare)
Mircea: – Da.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Că ăla stătea de vorbă cu mine, dacă cu tine nu stătea de vorbă. Despre asta-i vorba.
Mircea: – Da’ degeaba stă de vorbă că n-are ce.. Măi, Mircea, da’ de aia ţi-am trimis alea să le vezi cum, cum îi treaba, că fiecare îşi depune cerere şi optează pentru un post. N-ai ce-i face, nimica, legea îi dă dreptu’.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Legea îi dă dreptul să se prezinte la examen, Mircea!
Mircea: – Unde vor fi doi pe un post se prezintă la examen, unde-i unu…
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi, asta îţi spun! Bine, are… Încă odată ţi-am spus, româneşte vorbesc, că doar ştiu ce vorbesc, că despre asta-i vorba! Fiecare om în România asta poate merge la examen, da?
Mircea: – Da.
GOVOR MIRCEA VASILE: – No, despre asta-i vorba! Şi merge la examen, care-i problema?! (se referă la faptul că o persoană chiar dacă se înscrie la examen pentru ocuparea unei funcții publice, fără sprijin politic, nu are nicio șansă să-l promoveze, întrucât rezultate acestora sunt fraudate în favoarea persoanelor agreate politic)
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi, ce ai făcut măi, că trebuia să vii cu mine să stăm de vorbă, să mergem împreună să rezolvăm problema oamenilor, măi! Că zilnic îs 10 oameni, 20 de oameni pe capul meu! Despre asta-i vorba şi nu ştiu cum să-ţi explic şi la cine să mai spus. Tu îmi spui mie că n-ai voie să mergi în concediu?! Măi, un om care are habar cât de cât de ce se întâmplă în lumea asta tre’ să-şi deie atâta seama că are obligaţia morală ca să stea, să-şi apere oamenii lui şi să apere interesul instituţiei, nu să meargă să stea cu p…a la soare! Despre asta-i vorba, Mircea”…..

La data de 16.08.2013, Mircea Govor a luat legătura telefonic cu Andrei Dolineaschi, căruia i-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că persoanele agreate de acesta pentru ocuparea unor funcții în cadrul AJFP Satu Mare nu au fost numite deocamdată definitiv, ci doar provizoriu, motiv pentru care acesta s-a deplasat la Cluj Napoca, pentru a discuta în acest sens cu martorul Mihai Costin, directorul regional.
La data de 19.08.2013, Andrei Dolineaschi îi comunică lui Mircea Govor care sunt opțiunile pe care funcționarii din cadrul AJFP Satu Mare pe care le-au depus la sediul ANAF (se referă doar la opțiunile pentru postul de șef administrație, respectiv cei patru directori adjuncți, restul opțiunilor depunându-se la DGRFP Cluj Napoca), deși aceste opțiuni erau confidențiale, dovadă că secretarul general al PSD le-a primit de la persoane cu funcții de decizie în cadrul ANAF:
”Andrei: – Alo?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Salut domnu’ secretar general!
Andrei: – Salut! Ce faci?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da uite, acuma vin de la Cluj, că am fost la Regiune, la Finanţe.
Andrei: – Şi?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Am fost la Regiune la Finanţe, la Cluj.
Andrei: – Da ştiu! Şi ce-ai făcut acolo?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Ce-am făcut, am făcut pe dracu că toate-s cu fundul înainte nu-s cum trebe!
Andrei: – Deci, fii atent!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Poftim?
Andrei: – Deci, Ardelean Ioan Mircea adjunct, şef, pardon, e O.K.?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da.
Andrei: – Albu Luminiţa, PNL, e O.K. da?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da.
Andrei: – Vidreanu Eleonora, a noastră, PSD, e O.K.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da.
Andrei: – Avem probleme la Pop Marius şi Leitner Melisa.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi, da’ nu putem să avem că ăsta mă interesează foarte mult, Pop Marius.
Andrei: – Problema…
GOVOR MIRCEA VASILE: – Cu ce?
Andrei: – Stai un pic! Pop Marius e pe contribuabil mijlocii.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Mijlocii.
Andrei: – Da, da’, acesta-i al nostru, PSD, şi-a făcut opţiune unu Maier Dan.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nuuuu! Nu se poate! Asta-i escrocherie! Păi, da’ îi escrocherie.
Andrei: – Păi, şi-a făcut opţiune!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi, da’ nu putea să-şi facă opţiune el că el şi-a făcut opţiune la altceva! Înseamnă că o făcut o golănie ăştia de la PNL. .. pentru că acesta o fost director general la, la PDL, şi acum o trecut la PNL numai ca să mă f… pe mine cu Pop Marius. Păi, da’ dacă l-aţi numit pe Pop Marius acuma ce dracu merge ăsta peste el?!… Dacă-l pune pe Maier Dan eu plec, nu mai stau!
Andrei: – Stai domnule un pic aşa nu mai mă lua aşa acuma, încerc să discut!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da’ nu te iau!
Andrei: – Păi da’ lasă-mă în pace ! M-am supărat!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu pe tine te iau! Alo! Acuma…
Andrei: – Păi ce vrei să fac, pe mine mă iei la telefon!
GOVOR MIRCEA VASILE: – No bine.
Andrei: – Deci, Maier Dan a făcut opţiunea pe locul lui Leitner Melisa.
GOVOR MIRCEA VASILE: – A, a făcut în locul lui Melisa, da, nu în locul lui Pop Marius. Ştiu.
Andrei: – Da’ Pop Marius ce-i actualmente?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Inspector acolo.
Andrei: – E împuternicit.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da, îi împuternicit de noi.
Andrei: – O.K.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Andrei, un pic numa’.
Andrei: – Da.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Maier o pus opţiune în locul lui Melisa, iar Melisa, pentru că o rămas pe dinafară, liberalii o vrut s-o bage în locul lui Pop Marius la noi. Şi asta… de asta ţi-am trimis mesajul ca nu cumva să se întâmple treaba asta. Despre asta-i vorba.
Andrei: – Menţinem Pop Marius aicea, da? O.K.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da, da, obligatoriu.
Andrei: – Te ţin la curent”

Într-adevăr, la acea dată, deoarece numitul Dan Maier (fost director executiv adjunct în cadrul DGFP Satu Mare până la data de 01.08.2013 – în cadrul Activității de Metodologie și Administrare a Veniturilor Statului) și-a depus candidatura pentru postul de șef adjunct-colectare contribuabili mijlocii (existând suspiciuni că a fost sprijinit de PNL Satu Mare), în locul numitei Leiner Melissa (care ocupa temporar acel post din data de 01.08.2013), acesta a fost numit definitiv pe acea funcție chiar la data de 19.08.2013, prin ordinul președintelui ANAF, fapt care a determinat ca în aceeași zi numita Leiner Melissa să fie redistribuită temporar pe postul de șef administrație adjunct inspecție fiscală contribuabili mijlocii, în locul lui Pop Marius, a cărei împuternicire pe funcția respectivă a încetat de drept în acea zi (de precizat că numitul Pop Mircea nu putea candida pe un post de conducere, potrivit prevederilor art.100 din Legea funcționarilor publici 188/1999, întrucât el ocupase până atunci doar funcții de execuție), fapt care a generat nemulțumirea lui Govor Mircea:
”GOVOR MIRCEA VASILE: – Ciao finu Mircea!
Mircea: – Ciao!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Mircea!
Mircea: – Da?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Deci, tu fii atent aci, că dacă nu suntem atenţi Pop Marius rămâne fără loc de muncă! Tu ştii?
Mircea: – Nu, păi el candidează la inspectori.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Candidează şi la inspectori?
Mircea: – Da sigur! Aia-i funcţia lui de bază, care rămâne. L-am pus acolo pe…
GOVOR MIRCEA VASILE: – De aia zic, asta am vrut să-l pui acolo, să nu cumva….
Mircea: – Nu, nu, nu… L-am… Naşu’ Mircea la serviciul lui Crişan, acolo l-am pus.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Hâmmm! Deci, aşa m…e ce mi-o tras-o ăştia.. nu se poate aşa ceva! (se referă la cei din conducerea PNL)
Mircea: – Da. Da, da, da. N-o las aşa.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da’ n-o las aşa şi dacă crapă lumea, n-o las! I-am spus… acuma m-am certat cu toţi că şi-o bătut joc de mine.
Mircea: – Da. Ţi-am zis atunci în maşină să o pui să-şi retragă cererea. Vezi că nici aia nu vrea! (se referă la Melissa Leiner)
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu vrea!
Mircea: – Na!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu vrea ! Nu vrea, nu-i nicio problemă, las că o să vedem cum va fi!
Mircea: – Auzi, Mircea, asta durează două săptămâni, că după aia…
GOVOR MIRCEA VASILE: – După aia ce-i?
Mircea: – Păi, în doi septembrie vin alte ordine, se schimbă!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Vin alte ordine?
Mircea: – Păi, eu aşa cred că se schimbă toate!
GOVOR MIRCEA VASILE: – No, o să vedem. Până atunci oricum….
Mircea: – Bine ar fi să le schimbi tu mai repede.
GOVOR MIRCEA VASILE: – No, da’ bun, dar atuncea să nu uiţi, de aia te-am sunat.
Mircea: – Nu, nu, nu, nu n-am uitat nici de el, nici… şi de Istvan, îi totu’ O.K. (se referă la Soos Istvan, care urma să ocupe funcția de șef serviciu executare silită persoane juridice)
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun.
Mircea: – Azi l-am trimis… Luna viitoare o să aibă şi Istvan tot ce-i trebuie, îi bine.

În acord cu cele discutate de cei doi, la data de 03.09.2013, Directorul Regional al D.G.R.F.P. Cluj Napoca a emis decizia 1962, prin care Pop Marius a fost numit în funcția publică de execuție vacantă de inspector principal în cadrul Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Juridice 2 – A.J.F.P. Satu Mare, în baza opțiunii depuse la data de 20.08.2013.

La data de 05.09.2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe (”Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre’ să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic… şi despre asta o fost vorba…am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră”), însă Dragnea i-a răspuns că Daniel Chițoiu, Ministrul Finanțelor Publice, nu i-a comunicat nimic în acest sens. În continuarea discuției, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea că problema numirilor ”îs atâta de încurcate de…Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă.
A doua zi, Govor Mircea îi reamintește lui Andrei Dolineaschi să nu uite de antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă).
La data de 12.09.2013, Govor Mircea, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i ”că se rezolvă”. De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă ”ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pt. numiri în funcțiile vacante:
Petric : – Alo ?
GOVOR MIRCEA VASILE : – Servus Tavi !
Petric : – Servus domnu` Preşedinte !
GOVOR MIRCEA VASILE : – Ce faci ?
Petric : – Uite, în Germania sunt.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Că m-o sunat măi ăsta, Andrei, ţi-o dat ceva să-mi dai mie?
Petric : – Nu…
GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi cum nu, că o zis că… o vorbit ceva cu tine, sau ce?
Petric : – Da, da, da, aşa, o să vorbesc cu tine… luni dimineaţa, vin la tine.
GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi io plec la Bucureşti că… io l-am întrebat ceva pe temele astea şi o zis că „nu v-o spus nimic ă… Tavi Petric?” Păi zic, „nimic.”
Petric : – Păi nu, că nu ne-am întâlnit, da, păi atâta zicea, că legat de Finanţe să te înţelegi cu… ăia, să fie o singură listă, să nu, că ăia revendică nu ştiu ce, PNL-ul merg cu altă listă… noi dăm o listă şi ăia merg cu altă listă….
GOVOR MIRCEA VASILE : – Da’ nu are cum să fie și pentru că io nu sunt de acord ca să fac io cu PNL-ului”

La data de 17.09.2013, Govor Mircea și Dolineaschi Andrei s-au deplasat la sediul ANAF, pentru a purta o discuție în sensul mai sus menționat cu numitul Gelu Diaconu (întrevedere de care este informat și Liviu Dragnea de către Govor), respectiv cu vicepreședintele ANF, Tunaru Florin,pe parcursul întâlnirii făcându-și apariția și numitul Ștef Adrian:

Adi: – Da?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Adi unde eşti ?
Adi: – La Parlament.
GOVOR MIRCEA VASILE: – La Parlament, no fii atent, eu îs aci la ANAF… Păi, tu ai ceva împotriva lui… să-l pună în locul lui Maier pe băiatul ăsta? (se referă la Pop Marius) Că ăla… Sau ce, şi pe ăsta, tot tu îl susţii pe Maier?
Adi: – Nu mă, cum să-l susţin eu pe Maier? !
GOVOR MIRCEA VASILE: – A, deci se poate face în locul lui, da?
Adi: – Eu nu-l susţin pe Maier, ce vorbeşti mă!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi da… uite aci sunt la domnu’ preşedinte în cabinet la ANAF.
Adi: – Aşa.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun, şi şefa lui de cabinet îţi dă acuma un semnal, să-i spui că nu ştie… femeia nu ştie că dacă-l susţii sau nu-l susţii pe Maier! Acuma hai s-o tranșăm dracului de-o bată!
Adi: – Măi, eu nu-l susţin pe Maier mă, da’ eu nici n-am vorbit cu nimeni, mă !
GOVOR MIRCEA VASILE: – No bine. No…
Adi: – Eu n-am discutat cu nimeni, te rog frumos! Da’ hai să nu vorbim pe telefon aiureli din astea, măi! Eu n-am vorbit cu nimeni!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi da’… ce, sunt aiureli, Doamne bate-o de lume?! Hai încoace atunci la ANAF. Hai încoace”.

Întrevederea respectivă din biroul președintelui ANAF a avut efectul scontat de Mircea Govor, care îl informează apoi pe Ardelean Ioan Mircea că ”îi rezolvată cu Marius” în sensul că ”va fi înapoi în locul lui Maier”, după care îi solicită lui Ardelean să îi trimită un email lui Tunaru Florin, în legătură cu ”problema de la Carei”. Imediat după aceea, Govor Mircea l-a sunat pe Tunaru Florin (vicepreședinte ANAF, fost consilier în cabinetul numitului Dragnea Liviu,în perioada când acesta din urmă era președintele Consiliului Județean Teleorman 2008 – 2012) cu care are următoarea convorbire:

GOVOR MIRCEA VASILE: – Vă salut! Mircea Govor vă deranjează, de la Satu Mare.
Domn: – Da, da!
GOVOR MIRCEA VASILE: – I-am zis la directorul general să vă trimită cu situaţia de la Carei, cu persoana aia, să vă trimită dumneavoastră pe mail, să vedeţi exact despre ce-i vorba.
Domn: – Aşa! E în regulă, e în regulă.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Vă mulţumesc frumos. Bine.
Domn: – Bine. A venit şi prietenul şi s-a tranşat acolo, a discutat (se referă la Dolineaschi).
GOVOR MIRCEA VASILE: – Mulţumesc.
Domn: – Colegul, da? Eram acolo cu Andrei şi au venit şi….
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi, de aia zic că acuma dacă aveţi hârtia asta de la Satu Mare cu situaţia de la Carei, am rugămintea să i-o arătaţi la fata asta cu care am discutat.
Domn: – Da, da, da, da. Să mi-o trimită şi, şi urmăresc şi eu.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Tot respectul. Vă mulţumesc din suflet”

La data de 02.10.2013, Andrei Dolineaschi l-a asigurat pe Mircea Govor că problemele legate de numirile la finanțe vor fi rezolvate în sensul dorit de aceștia, în timp ce problema cu posibila numire a lui Șipoș Ioan într-o funcție de conducere în cadrul Direcției Regionale Antifraudă ”este în lucru”.
La data de 16.10.2013, Mircea Govor s-a deplasat la București, unde, la sediul PSD situat pe strada Kiseleff, s-a întâlnit cu Andrei Dolineaschi și cu Tunaru Florin pentru a discuta despre numirile în funcții de conducere ale lui Pop Marius, respectiv Șipoș Ioan. De precizat că la acea dată, numitul Pop Marius se înscrisese deja la examenul privind ocuparea unui post de execuție la Direcția Regională Antifraudă Oradea, și anume pe domeniul combatere – post de specialist delegat la o unitate de parchet din jud. Satu Mare, poziție în care acesta putea să îi furnizeze lui Govor Mircea informații în legătură cu dosarele penale de evaziune fiscală aflate în lucru. În urma acestor discuții, există indicii că președintele ANAF a emis un ordin prin care numitul Maier Dan urma să fie eliberat din funcția ce o deținea (șef adjunct colectare contribuabili mijlocii), lăsând locul vacant fie lui Șipoș Ioan, în cazul în care acesta nu ar fi fost numit în funcție la Direcția Regională Antifraudă Oradea, fie lui Pop Marius, în cazul în care acesta nu ar fi promovat examenul respectiv. Deși acel ordin defavorabil lui Maier Dan fusese emis (fapt ce rezultă din discuția purtată de Govor cu Ardelean Mircea la data de 16.10.2013, ora 18:27), acesta a fost revocat în aceeași zi de numitul Gelu Diaconu, din motive necunoscute încă, fapt care l-a înfuriat pe Govor Mircea, care i s-a confesat în acest sens lui Vlas Mirel, administratorul SC TEHNIC ASIST SRL BOTOȘANI (societate care câștigase multe contracte publice în urma unor proceduri de achiziție publică organizate de Consiliul Județean Satu Mare), persoană aflată în relații apropiate și cu Andrei Dolineaschi:
”GOVOR MIRCEA VASILE: – Da?
Vlas Mirel: – Da’ n-ai fost prea mulţumit, ce nu ţi-a ieşit?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Ce?
Vlas Mirel: – N-ai fost mulţumit astăzi? Ce-o fost…? Ai fost…?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Dă-le în p.. mea, m-am săturat. Na! Da’ nu pentru… nu eu personal nu-s nemulţumit, eu n-am…. de mine nimic, eu…!
Vlas Mirel: – Nu…
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da, eu p… pentru mine! Nu pentru mine că eu n-am nicio treabă. E vorba de oamenii mei măi, care pân’ la urmă… acuma îs, îs preşedinte la ce?! La o p….ă de cal, că nu pot să le rezolv la niciunul nimica! Atuncea după ce dracu stau acolo, mai bine mă duc acasă şi îmi iau după cap o grămadă de griji şi n-am nicio treabă. N-am… chiar…
Vlas Mirel: – Am fost şi eu… După ce ai trecut tu am fost şi eu şi am băut o cafea.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da ştiu, că mi-o spus că ai fost. Bun, el îi băiat… (se referă la Andrei Dolineaschi) el îi băiat ca lumea, da’…. degeaba, că ştii cum e, îi dorinţă, îi tot ce vrei da’ nu-i putinţă. Na, acuma ce să faci!
Vlas Mirel: – Na… le gândeşti tu ceva şi vei găsi o soluţie.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu înțeleg…
Vlas Mirel: – Le gândești tu pas cu pas… o soluție.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da p…. nu… Nu ştiu. În fine. ce faci?
Vlas Mirel: – Uite, pe la birou şi după aceea mă duc acasă mai târziu. Mă duc să mă întâlnesc cu Virgil, după aia mă duc acasă. După aia mă duc în Satu Mare şi ne vedem când vii tu de la Braşov.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da’ nu că mă duc, că nu…. Fii atent ce fac! Deci, acuma m-am tâmpit de cap! Deci, mă duc la Braşov, dacă nu pot să stau de vorbă la Braşov cu cine vreau şi cum cred, mă duc înapoi la Bucureşti şi dacă nici acuma la Bucureşti…. ăăă, tot aşa… atunci vin şi îmi depun demisia, nu mai stau la partid. Deci nu, îţi spun sincer. Na, sunt un om corect, dar nu, nu… eu nu-s pus acolo de păpuşă, vin oamenii la mine le tot… ce să le spun?! Tot să le spun că nu pot să le fac nimic?!!! Mai bine atunci plec acasă şi stau în banca mea şi nu mai fac nimic. Sincer, pe cuvânt! Am zis că nu iau decizia asta dintr-una, mai stau încă până mă duc la Braşov, dacă pot să discut cu ei omeneşte bine, dacă nu, săptămâna viitoare mă duc frumos înapoi la Bucureşti şi îmi depun demisia şi am terminat subiectul. Să vină să se ocupe cine vrea de… De ce?! Păi da’ eu ce, să stau numa’ toată ziua în bătaia puştii şi… Pentru ce?! Eu… chiar nu… nu mă interesează! Înţelegi? Numa’ nu vreau să… eu nu vreau să le fac mârlăneşte, eu le fac de bun simţ şi le spun „domnilor, asta este şi cu asta basta”.
Vlas Mirel: – Bine, dacă nu-i reuşi să le pui cap la cap şi cu asta basta. Trebuie să-ţi faci timp, mie mi-a spus şi Andrei: „Domnule trebuie ori să vină cineva de la el să stea aici la Bucureşti, ori să vină el”…
GOVOR MIRCEA VASILE: – Cum?
Vlas Mirel: – O zis că ori este cineva care-i la el în teritoriu care vine mereu la noi şi aşa şi nu ai pe cine, nu ai pe cine, ori eşti tu permanent la București sau permanent, cât mai des la Bucureşti, că altfel n-ai nicio treabă, nu se mişcă nimic.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da bun, da’ acum eu Vlas Mirel, eu nu pot să stau în Bucureşti că eu am loc de muncă. Deci, eu am loc de muncă!
Vlas Mirel: – Da’ eu ştiu, dar ţi-am spus…. I-am spus, zic „măi, omul ăsta nu are cum să lase pe nimeni că din păcate nu este niciun om care să vină să vorbească în numele lui!” Din păcate, asta e situaţia. No, ar fi foarte bine. Iar acolo ai treabă, na, nu poţi să… Şi nici nu vine de la Focşani sau de la Vrancea, că vine tocmai de la 1000 de km. Nu-i acelaşi lucru… Că tu nu ai niciun om care să fie în teritoriu în Bucureşti, care să-l trimiţi să facă aia şi aia şi aia, să bată la poartă. N-ai niciun om efectiv!
GOVOR MIRCEA VASILE: – N-am niciunul, am p…a! N-am nimic. Și nici…
Vlas Mirel: – Asta mi-a spus omu’ dimineaţă că „partea proastă este că nu este niciun om aicea care să vină permanent să mai tragă de mânecă, să spună ce are nevoie… E altceva, că e în Bucureşti permanent… E clar că azi nu îs pregătit eu cu… dar mâine vi le fac. Are omul aicea… Aşa între rânduri numai din când în când… n-are cum să fie, na…Asta e situaţia. Se înţelege foarte bine și… Asta e situaţia nasoală că nu are niciun om în teritoriu, în Bucureşti, care să fie permanent pe capul nostru”.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun, am şi ghinionul ăsta că n-am niciun parlamentar ca lumea cu care să, să… na.
Vlas Mirel: – A fost o discuţie şi am vorbit şi eu, am zis „măi, trebe…”
GOVOR MIRCEA VASILE: – Auzi, da’ tu pe la cât ajungi mâine? Hai să vorbesc cu tine înainte să plec, că pe urmă eu dacă plec…
De remarcat faptul că în dosar a fost ridicat dosarul profesional al numitului Maier Dan de la DRFP Satu Mare, însă în cuprinsul acestuia nu se regăsesc acele ordine emise și revocate în aceeași zi (26.10.2013), existând suspiciuni că aceste documente au fost ascunse sau chiar distruse de persoane cu funcții de conducere din cadrul ANAF, care probabil au realizat că emiterea unui ordin de revocare din funcție privind pe Maier Dan ar fi fost abuzivă, din moment ce acesta ocupa funcția respectivă cu titlu definitiv, neputând fi revocat decât conform dispozițiilor exprese legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici (în urma unei acțiuni disciplinare ori la cererea susnumitului).
A doua zi, Mircea Govor i-a comunicat lui Șipoș Ioan să își depună opțiunea pentru ocuparea unei funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, atât la sediul ANAF, cât și la Cluj Napoca, însă aceste demersuri efectuate de Govor nu au avut rezultatul dorit în ceea ce îl privește pe fostul șef al Gărzii Financiare Satu Mare.
În schimb, demersurile efectuate de Govor în favoarea lui Pop Marius au avut ca efect promovarea examenului susținut de acesta la Direcția Regională Antifraudă Oradea, astfel încât inspectorul și-a încetat raportul de serviciu cu AJFP Satu Mare la data de 11.12.2013. Cu privirea la activitatea profesională a numitului Pop Marius desfășurată în cadrul AJFP Satu Mare în perioada august-octombrie 2013, deosebit de relevantă este solicitarea pe care Govor Mircea i-o transmite lui Ardelean Ioan Mircea la data de 07.11.2013, în sensul să îi aducă ”numirea și revocarea lui Pop Marius”, în condițiile în care, din studierea dosarului profesional al acestuia, nu rezultă ca față de acesta să se fi emis un ordin ori o decizie de revocare din vreo funcție.
De asemenea, numitul Ardelean Ioan Mircea a reușit să își păstreze funcția temporară de șef administrație, în ciuda faptului că acesta nici măcar nu figura în organigrama instituției (acesta figurând într-o funcție de execuție în cadrul Consiliului Județean Satu Mare). De menționat că numitul Ardelean Ioan Mircea a ocupat funcția de director executiv al D.G.F.P. Satu Mare, respectiv șef administrație AJFP Satu Mare în perioada 01.08.2012-01.11.2014 doar cu delegare, împuternicire sau promovare temporară, fiind organizat în toată această perioadă de către A.N.A.F. un singur concurs de ocupare a funcției de șef administrație, și anume în aprilie 2014, concurs pe care Ardelean Mircea nu l-a promovat, deși a candidat singur pe funcție, însă în ciuda acestui fapt acesta a fost menținut în continuare pe acel post de conducere. Cu privire la acest concurs, la data de 25.03.2014, pe fondul depunerii și a unei alte candidaturi pe postul de conducere șef administrație AJFP Satu Mare, de către numita Dragomirescu Bogdana Camelia (care la acea vreme ocupa o funcție de conducere la AJFP Dolj cu împuternicire), Ardelean Ioan Mircea i-a solicitat sprijinul lui Govor Mircea, pentru acesta să își folosească influența pe lângă conducerea ANAF, pentru ca susnumita să fie convinsă să renunțe la acea candidatură. În acest sens, numitul Govor Mircea s-a întâlnit cu la București-sediul ANAF cu numitul Tunaru Florin la data de 26.03.2014, iar ca efect al acestei întâlniri, numitul Ardelean Mircea a rămas singurul candidat pentru acest post, Dragomirescu Bogdana Camelia retrăgându-și documentele depuse, fie din motive obiective (candidatura ei a fost depusă/înregistrată greșit), fie din cauza faptului că a fost influențată în acest de sens de alte persoane:
Ardelean: – Da?
Govor Mircea: – Auzi? Vezi că aia te-o minţit cu care ai vorbit de la Craiova.
Ardelean: – Da?
Govor Mircea: – Da, sigur.
Ardelean: – Du-te, mă, mi-i contracandidată?
Govor Mircea: – Da.
Ardelean: – Extraordinar, pfai, pfai!
Govor Mircea: – Te-o minţit.
Ardelean: – Dar ce dracu vrea să caute ea la Satu Mare?
Govor Mircea: – Dar, nu ştiu, dar pe mine mă întrebi?
Ardelean: – Hm.
Govor Mircea: – Nu ştie nimeni, de unde să ştie, dar îi aşe.
Ardelean: – Fantastic! Dar ea o zis, m-o sunat dimineaţă şi o spus că o vorbit la secretariat şi s-o rezolvat, totu-i…
Govor Mircea: – Dar ce să vorbească, măi, dar eu acuma de unde am venit?
Ardelean: – Am înţeles, am înţeles, eu pe tine te cred, na.
Govor Mircea: – Da, acolo aşa apare.
Ardelean: – Ăhă.
Govor Mircea: – Aicea aşa apare acuma, eu nu… sau nu ştiu, dar… dracu ştie, eu nu înţeleg nimic, dar nici noi nu înţelegem nimic, tot ne-am tot uitat unul la altul, dar cum dracu’!
Ardelean: – Dar nu ştiu, mă, dar ea o zis că nu vine, doară-i măritată acolo. Ce dracu caută aici?
Govor Mircea: – Dar ea de unde-i?
Ardelean: – Din Craiova, mă.
Govor Mircea: – I-i de acolo?
Ardelean: – Da şi am vorbit cu colegul meu, care a fost la bibliotecă şi ăla mi-o dat nr. ei de telefon şi am vorbit cu ea aseară şi o zis: „Domnu’ Ardelean, nici vorbă”.
Govor Mircea: – Dar ea ce are acuma, pe ce-i?
Ardelean: – Ea-i exact ca şi mine.
Govor Mircea: – Acuma acolo?
Ardelean: – Acolo, da, sigur.
Govor Mircea: – Mă, ceva nu-i în regulă.
Ardelean: – Ceva nu-i în regulă , sigur că nu.
Govor Mircea: – D-apoi bine, dar acolo aşe-i depus, mă.
Ardelean: – Aşa e, înseamnă că n-o modificat, dar de aia m-o sunat dimineaţă înainte de a mă suna tu.
Govor Mircea: – Mă, Mircea, vorbeşte cu ea şi vezi care-i treaba că acuma eu de acolo am venit, nu-s tâmpit, mă.
Ardelean: – Vorbesc, Mircea, acuma o şi sun, stai liniştit că o sun.
Govor Mircea: – Na, sună-mă înapoi să ştiu că eu sincer îţi spun, acuma acolo aşa apare acuma, dacă…
Ardelean: – Ăhă.
Govor Mircea: – Dacă…
Ardelean: – Da, da.
Govor Mircea: – Dacă o greşit cineva de acolo şi nu-şi dau seama, nu-şi dau seama, nu ştiu.
Ardelean: – Ea o zis că o vorbit ce secretara comisiei, eu i-am dat nr. de telefon cu care am vorbit şi eu şi zice: „S-o rezolvat, domnu’ Ardelean şi am trecut pe locul meu, n-am ce să caut eu acolo”. Că ştii cum îi Mircea? Scrie acolo: „şef administraţie Satu Mare, Dolj”, deci, imediat Satu Mare îi înaintea Doljului şi probabil că aia o greşit şi o trecut-o la Satu Mare.
Govor Mircea: – Mircea, trebe văzut, nu cumva să… că, vezi, că ăstea nu-s glume.
Ardelean: – Nu, nu, nu, nu-s glume.
Govor Mircea: – Na, bine, tre’ văzut.
Ardelean: – Na, o sun şi te sun înapoi.
Govor Mircea: – Da, da.
Ardelean: – Asta nu renunţă să ştii. Măi, nu renunţă, aialaltă”

De asemenea, ca urmare a exercitării influenței sale de președinte al PSD Satu Mare pe lângă factorii decidenți din cadrul ANAF, Mircea Govor a reușit să mențină vacantă funcția de director adjunct inspecție fiscală contribuabili mijlocii (există presupunerea rezonabilă că Govor ar fi făcut presiuni asupra numitei Leiner Melissa ca această să își retragă opțiunea pentru funcția respectivă, sens în care aceasta a optat în cele din urmă pentru funcția Șef Birou Inspecție Fiscală Persoane Fizice 2, fiind numită în funcție la data de 03.09.2013), aceasta fiind ocupată în prezent cu titlu provizoriu de o persoană aflată în cercul său relațional, și anume Darius Filip, fratele lui Filip Cătălin (contabil în cadrul SC MEDIA TOTAL SRL, societate controlată de Mircea Govor), în ciuda faptului că acesta nu a activat niciodată în cadrul activității de inspecție fiscală, ci a ocupat anterior funcția de expert inspector Serviciul Tehnologia Informației (funcție de execuție). De menționat că această funcție de conducere a fost creată la data de 01.08.2013, însă, fără a exista o justificare obiectivă, aceasta a rămas vacantă până la acel moment, existând suspiciuni că Govor Mircea și-ar fi exercitat influența politică în acest sens, până la numirea definitivă pe această funcție a unei persoane agreate, care să îndeplinească condițiile legale.
Cu privire la faptele expuse mai sus, la data de 21 septembrie 2015, serviciul nostru s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, iar la data de 28 septembrie 2015, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000.
Ulterior, în urma administrării probelor în cauză (procese verbale de redare a unor convorbiri telefonice, declarații martori, ridicarea unor înscrisuri), prin ordonanța din 15.12.2015 s-a dispus Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul GOVOR MIRCEA VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– folosire a influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prev. de art.13 din legea 78/2000, fapta constând în aceea că, numitul MIRCEA GOVOR VASILE, în perioada august-octombrie 2013, în calitatea sa de președinte a organizației județene a PSD Satu Mare și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, a făcut demersuri, prin intermediul numitul Dolineaschi Andrei (secretarul general al PSD), pe lângă persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (Gelu Diaconu-președinte al ANAF, respectiv Florin Tunaru-vicepreședinte al ANAF), pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid-Ardelean Ioan Mircea, Soos Istvan și Pop Marius, pe alte criterii decât cele profesionale, fapt ce constituie un folos necuvenit pentru aceștia, scopul urmărit de Govor fiind acela de a obține/menține protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare
– folosire a influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prev. de art.13 din legea 78/2000, Fapta numitului MIRCEA GOVOR VASILE constând în aceea că, în perioada septembrie 2013-martie 2014, a procedat în aceeași manieră mai sus expusă și în favoarea numitului Șipoș Ioan, fostul șef a Gărzii Financiare Satu Mare până la data de 01.09.2013 ( cunoscut ca fiind apropiat lui Govor Mircea Vasile), în sensul că a depus diligențe pe lângă persoanele mai sus amintite ca acesta, fie să promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere sau de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată), fie să obțină o funcție de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare, fără ca acest folos să fie obținut în cele din urmă de Șipoș Ioan.

Ulterior, prin ordonanța din 06.11.2015, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem sub cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, reținându-se următoarea situație de fapt:
Din datele și informațiile existente în cauză, rezultă faptul că în același context al reorganizării structurilor ANAF, și numitul Ștef Adrian, președintele Consiliului Județean Satu Mare și vicepreședinte al PNL Satu Mare la acel moment, a acționat, în cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, respectiv a Serviciilor Fiscale municipale și orășenești de la nivel județean. De menționat că acesta a acționat de maniera mai sus arătată în urma unor negocieri pe care le-a purtat anterior cu inculpatul Govor Mircea, respectiv Ardelean Ioan Mircea, aceștia stabilind concret care persoane să ocupe funcții de conducere la instituția mai sus menționată, pe baza unor criterii exclusiv politice, în contextul în care la acea vreme, coaliția aflată la putere în acel moment (Uniunea Social Liberală) era formată din partidele PSD și PNL.
Astfel, la data de 06.08.2013, Ștef Adrian, cu sprijinul lui Ardelean Ioan Mircea, a procedat la identificarea unor posturi vacante în domeniul fiscal de la nivel județean, în scopul redistribuirii, precum și la vacantarea altor posturi ocupate de persoane care nu se aflau în sfera sa de interese, după cum urmează:
-șef administrație adjunct – colectare contribuabili mijlocii: LEINER MELISSA MIHAELA(susținută de Ștef)
-șef administrație adjunct colectare: ALBU LUMINIȚA ALINA (susținută de Ștef Adrian)
– șef administrație adjunct inspecție fiscală: VIDREAN ELEONORA (susținută de Govor Mircea)
– șef administrație adjunct inspecție fiscală contribuabili mijlocii: POP MARIUS (susținut de Govor Mircea).
De asemenea, cei doi au convenit asupra necesității vacantării unor posturi de conducere la Serviciul Fiscal Carei (unde pe postul de adjunct șef serviciu fiscal, numitul Spătar Sabin a fost înlocuit de numitul Sas Lucian, persoană din anturajul lui Ștef Adrian).
La aceeași dată, Ștef Adrian a manifestat interes pentru numirea lui Toth Călin Ioan pe funcția de trezorerier șef al AJFP Satu Mare, intenție ce nu s-a concretizat, pe funcția respectivă fiind numită ulterior numita Kotai Maria. Nemulțumit de această numire, Ștef Adrian a luat legătura cu numita Barbul Mona Carla (persoană care în octombrie 2013 a fost numită director executiv interimar în cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj, la intervenția pe care numitul Silaghi Ovidiu, Ministrul Transporturilor la acea vreme, ar fi făcut-o pe lângă Chițoiu Daniel), căreia i-a comunicat că va încerca să ia legătura în acest sens cu ministrul Finanțelor Publice de la acea vreme, numitul Chițoiu Daniel (membru PNL), prin intermediul directorului său de cabinet, numitul Vulpescu Dumitru Remus. În acest sens, Ștef Adrian Mihai l-a contactat telefonic pe Vulpescu Dumitru Remus, care l-a asigurat că a transmis doleanța sa în legătură cu numirea lui Toth Călin ”mai departe”, adică factorilor decidenți din cadrul ANAF, respectiv ministrului Finanțelor Publice. În continuare, Ștef Adrian își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcții de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ștef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanțe este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecționeze către ministrul finanțelor publice, respectiv conducerea ANAF.
Pe cale de consecință, există indicii rezonabile că numitul Ștef Adrian, sprijinit și de către numita Papici Marcela (viceprimar al municipiului Satu Mare și membru PNL la acea vreme), respectiv Ovidiu Silaghi, au înaintat la ANAF o listă proprie cu persoanele avute în vedere pentru ocuparea posturilor.
În perioada august – octombrie 2013, există indicii că Ștef Adrian a avut mai multe întâlniri atât cu ministrul finanțelor publice, cât și cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, ocazii cu care acesta și-ar fi folosit influența și autoritatea sa de vicepreședinte PNL Satu Mare, respectiv de președinte al CJ Satu Mare, în vederea numirii unor persoane agreate în funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare.
II.1 FAPTA DE ȘANTAJ SĂVÂRȘITĂ DE GOVOR MIRCEA ÎN PERIOADA APRILIE – MAI 2010, CU PRIVIRE LA PERSOANA NUMITULUI DICU LEVENTE – AVOCAT ÎN CADRUL BAROULUI SATU MARE
La data de 4 septembrie 2014 numitul Sasu Cristian, director al ITM Satu Mare, a depus la Direcția Națională Anticorupție- Secția I, o sesizare cu privire la faptul că în cursul anului 2010. numitul Govor Mircea Vasile, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, i-a solicitat numitului Dicu Levente Zsolt, reprezentant al unei firme ce asigura servicii de consultanță în vederea atribuirii de contracte de lucrări publice, să favorizeze firma Tehnic Asist SRL pentru ca acesteia să-i fie atribuite mai multe contracte de execuție. La refuzul numitului Dicu Levente Zsolt de a da curs solicitării sale, numitul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de publicația Gazeta de Nord Vest Satu Mare, asupra căreia deținea controlul, a dispus publicarea unor articole defăimătoare la adresa acestuia.
La data de 04.09. 2014, prin ordonanța emisă de procurorul de caz, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracțiunea de șantaj, prev. și ped. de art. 207 alin.1,2 și 3 din C.penal cu aplic. art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 și art.5 c.pen.
Ulterior, dosarul 181/P/2014 al D.N.A. – Secția de Combatere a Corupției a fost declinat în favoarea DNA – Serviciul Teritoriul Oradea, fiind format dosarul 7/P/2015. Prin ordonanța din 10.11.2015, s-a dispus disjungerea infracțiunii de șantaj, sesizată de către numitul Sasu Cristian, fiind format dosarul 214/P/2015, care apoi a fost conexat la dosarul 191/P/2015.
Astfel, din cercetările efectuate în cauză, rezultă că în perioada martie -începutul lunii aprilie 2010, Govor Mircea a intrat în posesia unor informații cu privire la mecanismul fraudulos de atribuire a achizițiilor publice în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – FEADR, măsura 322, derulat de avocatul Dicu Levente, în sensul că firma cu obiect principal de activitate – consultanță juridică – Eunitas SRL (controlată de avocat) a încheiat, în perioada 2009 – 2010 mai multe contracte de consultanță cu diferite primării din județele Satu Mare, Cluj și Bistrița Năsăud, astfel încât, după câștigarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale în cadrul programului FEADR de către acele primării, documentația specifică caietelor de sarcini era întocmită de către EUNITAS SRL de o manieră care să permită câștigarea licitațiilor de către acele societăți care se aflau în cercul relațional al numiților Dicu Levente și Sasu Cristian, cum ar fi de exemplu SC TARR CONST SRL Livada, deținută de numitul Tarr Attila Csongor (persoană aflată în relații de prietenie cu Dicu Levente), sau SC TCM NORD SRL Baia Mare, administrată de martorul Pop Silviu.
În acest sens, la data de 05.04.2010, Govor Mircea l-a contactat pe numitul Sasz Lorand, redactor șef al cotidianului local Gazeta de Nord Vest Satu Mare (ziar controlat în fapt în acea perioadă de către Govor Mircea, Govor Răzvan, respectiv Valer Marian), căruia i-a relatat că în ziua următoare o să îi dea ”o temă serioasă de casă”, adică ”o temă tare de tot, o temă de casă de…moare, o să….ăștia toți vor rămâne blocați” cu privire la posibila activitate ilegală întreprinsă de Dicu Levente în sensul mai sus arătat. Aceste discuții au fost reluate și în data de 07.04.2010, Sasz Lorand arătându-i lui Govor că a documentat în mare parte activitatea pretins infracțională desfășurată de Dicu Levente, fapt care a generat o stare de mulțumire lui Govor. De altfel, în aceeași zi, în cotidianul mai sus amintit, la rubrica ”Gura Târgului”- pagina 16, a apărut articolul intitulat ”Consultanță dubioasă”, în cuprinsul căruia au compărut unele informații generale cu privire la acel subiect, de natură a-i arăta lui Dicu Levente că redactorii ziarului, inclusiv Govor Mircea, dețin informații compromițătoare în legătură cu activitatea acestuia pe linie de consultanță juridică.
Cu privire acest aspect, martorul Sasz Lorand, cel care a redactat acest articol, a declarat că din momentul în care acesta a devenit redactor șef al ziarului (anul 2007) și până în prezent, Mircea Govor a controlat toate firmele care editau Gazeta de Nord Vest Satu Mare, la fel cum controlează și SC Nord Vest TV Advertising SRL, unde în drept, asociat unic este fiul său Răzvan, atât din punct de vedere al politicii editoriale dar și din punct de vedere financiar. Astfel, Mircea Govor cunoștea ce articole se publică în ziar, controla ce persoane sunt atacate și uneori chiar îi cerea personal redactorului șef Szasz Lorand, ce investigații jurnalistice să demareze sau îi furniza informațiile de primă sesizare pe care acesta le dezvolta în investigații. În ceea ce privește investigația jurnalistică efectuată în legătură cu consultanța juridică pe care avocatul Dicu Levente a oferit-o mai multor primării în perioada 2009-2010, martorul a arătat că în anul 2010, după sărbătorile pascale, a fost contactat de către Govor Mircea, care i-a cerut să inițieze o investigație jurnalistică în legătură cu firmele de consultanță din Satu Mare, accentuând că îl interesează firma controlată de av. Dicu Levente. Govor Mircea i-a dat unele informații în acest sens și în special i-a exemplificat cu unele contracte ale firmei Eunitas SRL, firma lui Dicu Levente:
”Astfel, în prima parte a lunii aprilie 2010, după discuția cu Govor Mircea, discuție care a avut loc în biroul său de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, am scos datele firmei Eunitas SRL, SC Anda SRL și încă o firmă a cărei denumire nu o mai rețin, de la ORC Satu Mare, informații pe care le-am prezentat lui Govor Mircea. Cu ocazia acestei întâlniri, Govor mi-a furnizat unele date relativ la Primăria Medieșu Aurit, jud. Satu Mare și rețin că mi-a cerut să nu am ca preocupare investigarea firmei aparținând lui Sasu Cristian( SC Anda SRL), administrată de soția acestuia, aflând ulterior că aceasta este în relații de rudenie cu Govor Mircea. De altfel fratele soției lui Sasu Cristian, numitul Tulbure Bogdan este administrator de drept al firmei Nord Vest TV Advertising SRL, administrarea de fapt fiind asigurată de Govor Răzvan și Govor Mircea. După această discuție am publicat articolul din data de 8 aprilie 2010, la rubrica „Gura Târgului”din Gazeta de Nord Vest Satu Mare, cu titlul ”Consultanță dubioasă”, articol publicat cu acceptul lui Govor Mircea și Valer Marian. Acest articol era doar un preambul al investigației demarate de mine cu privire la acest aspect, eu intenționând să mai fac o deplasare în Ungaria pentru continuarea anchetei jurnalistice. Rețin că Govor chiar și-a dat acceptul pentru această deplasare și continuarea investigației.”
La data de 22.04.2010, Mircea Govor i-a dezvăluit lui Csehi Arpad, președintele CJ Satu Mare de la acea vreme, că ”noi suntem foarte documentați în ce-l privește pe Dicu”, cu privire la care a arătat că realizează ”în câte e băgat” și că ”acesta vrea să fie șeful mafiei… că ăsta-i mafiot…care se bagă peste tot”.
După doar câteva zile, numitul Govor Mircea i-a solicitat lui Sasu Cristian să-i intermedieze o întâlnire cu Dicu Levente, scopul acestei întâlniri fiind acela de a obține diferite foloase patrimoniale în favoarea Tehnic Asist SRL, care era deținută de prietenul său, Vlas Mirel, în scop contrar, urmând să continue campania media împotriva avocatului prin intermediul ziarului ce îl controla, activitate ce îl expunea pe acesta unor consecințe nefaste.
Cu privire la această întâlnire, martorul Sasu Cristian a declarat că în primăvara sau vara anului 2010, Mircea Govor i-a solicitat intermedierea unei întâlniri cu Dicu Levente, fără a-i comunica scopul acesteia, el cunoscând de altfel că Sasu Cristian este prieten cu Dicu Levente. În acest sens, Sasu Cristian l-a contactat pe Dicu Levente, iar acesta acceptat să se întâlnească cu Mircea Govor, arătându-se curios să vadă ce-i va solicita acesta, el având și la acea vreme o părere foarte proastă despre Mircea Govor, percepându-l ca pe o persoană periculoasă, din prisma pârghiilor pe care acesta le avea la îndemână, în calitatea sa de vicepreședinte P.S.D., respectiv vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare. La scurt timp, la restaurantul ”Vila Bodi” situat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, la data de 27.04.2010, Sasu Cristian s-a întâlnit cu Govor Mircea, precum și cu Vlas Mirel (administratorul firmei Tehnic Asist SRL, firmă care a câștigat foarte multe contracte publice pe raza județului Satu Mare), după care a sosit și Dicu Levente. De la bun început, Govor i-a spus lui Dicu că ”e mai bună o pace strâmbă decât o luptă dreaptă”, pomenind apoi că el deține un ziar (se referea la Gazeta de Nord – Vest) pe care îl poate folosi în funcție de nevoile sale materiale pentru a compromite diverse persoane, dar a menționat că nu va fi cazul să uzeze de această pârghie deoarece ”suntem tineri și avem toată viața înainte”.
În continuare, atât Mircea Govor cât și Vlas Mirel i-au comunicat lui Dicu Levente că doresc ca Tehnic Asist SRL să câștige pe viitor mai multe licitații publice, fie în județul Satu Mare, fie în județele limitrofe, Govor argumentând că Vlas este prietenul său. Această solicitare s-a făcut în contextul în care firma EUNITAS SRL, ce era coordonată de către Dicu Levente, încheiase mai multe contracte de consultanță juridică cu privire la desfășurarea unor proceduri de achiziție publică cu finanțare UE cu mai multe primării, ori alte instituții publice din județul Satu Mare. Pentru a-și exemplifica solicitarea, Mirel Vlas a luat un șervețel ce se afla pe masă și a scris următoarele: ”Lucrări finanțate? Unde? Ar trebui să fie semnate contractele finanțate.” Inițial, Dicu a replicat că nu înțelege la ce se referă exact Vlas, motiv pentru care Sasu Cristian a luat acel șervețel, l-a întors pe dos și a scris după dictarea lui Vlas ce dorea acesta de fapt. Astfel, acesta a menționat că dorește să câștige o lucrare în localitatea Culciu din județul Satu Mare, iar prețul oferit și prețul de adjudecare să fie 50% – 50%, însă martorul Sasu nu și-a amintit exact la ce s-a referit prin indicarea acestui procentaj. Apoi, Vlas a luat acel șervețel și a scris cu același pix cu care scrisese mesajul anterior, cu pastă de culoare neagră: ”Pm=14,0 Ron”, referindu-se probabil la suma oferită pe metru liniar de săpătură, în contextul în care acea lucrare avea ca obiect canalizare sau apă-canal. În continuare, Vlas i-a dictat lui Sasu să scrie pe acel șervețel că dorește să se implice și în lucrarea publică ce are ca obiect asfaltarea unor străzi în comuna Cehal, jud. Satu Mare, indicând suma de 500.000 euro ca valoare de execuție. Martorul Sasu Cristian a precizat că toate aceste explicații ale lui Vlas au fost schematice deoarece atât Vlas, cât și Govor au presupus că Dicu Levente cunoștea cu exactitate detalii procedurale cu privire la licitațiile aferente celor două lucrări. În continuare, Vlas a mai precizat că mai dorește ca Dicu ”să-i rezolve” câștigarea a două licitații publice organizate de oricare dintre instituțiile cu care Dicu avea încheiat contract, fără a-l interesa locațiile sau valorile acestora. Dicu Levente le-a răspuns celor doi că nu acceptă propunerile lor deoarece nu dorește să săvârșească ilegalități în favoarea acestora, ilegalități de natură de a produce consecințe nefavorabile atât carierei sale de avocat, cât și celei de consultant pe proiecte UE. Din cauza refuzului lui Dicu, cei doi Govor Mircea și Vlas Mirel, s-au ridicat de la masă și au plecat furioși din local, nu înainte ca Govor să îl amenințe pe Dicu spunându-i, pe un ton iritat, că: ”pot să te las fără clienți”, acesta referindu-se la contractele pe care EUNITAS SRL le avea încheiate cu diverse autorități publice ai căror conducători fuseseră numiți sau desemnați prin intervențiile lui Govor. După ce cei doi au plecat, Dicu i-a spus lui Sasu Cristian că a simțit că Govor și Vlas au exercitat o presiune asupra sa, atât prin prisma faptului că Govor deține un trust de presă pe care-l poate folosi în campanii denigratoare la adresa sa, cât și prin prisma faptului că acesta controlează o bună parte din instituțiile publice descentralizate la nivelul județului Satu Mare, cât și pe primarii P.S.D. din Satu Mare. Sasu Cristian a mai arătat că în acea perioadă, la scurt timp după discuția avută, în cotidianul Gazeta de Nord Vest au apărut mai multe articole denigratoare la adresa lui Dicu Levente, cât și la adresa firmei EUNITAS SRL (în sensul că firma respectivă nu este serioasă), iar Dicu Levente i-a comunicat că aceste atacuri reprezintă consecința refuzului anterior exprimat.
În susținerea celor declarate, martorul Sasu Cristian a depus la dosarul cauzei, în original, șervețelul despre care a făcut vorbire în declarația sa, pe care sunt scrise olograf mențiuni care par a se corobora cu cele declarate de martor.
Declarația martorului Sasu Cristian este întărită și de declarația martorului Dicu Levente, cu deosebirea că acesta nu și-a mai amintit detaliul legat de șervețelul pe care Vlas Mirel și-a explicat doleanțele:
” Îmi amintesc faptul că în anul 2010, a apărut în cotidianul Informația Zilei de Satu Mare, pe prima pagină un articol calomnios la adresa mea și a societății Eunitas SRL, dar și la adresa unui alt coleg de breaslă al cărui nume nu mi-l amintesc acum. Articolul avea ca subiect, modul defectuos în care se derulează achizițiile de către primăriile unde Eunitas SRL avea încheiate contracte de consultanță. La scurt timp a apărut și în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare, la rubrica Gura Târgului un articol care avea același subiect și era denigrator la adresa mea. La momentul respectiv am perceput acest articol din Gazeta de Nord Vest Satu Mare, ca fiind publicat doar ca urmare a articolului din Informația Zilei Satu Mare, în referire la acea știre care mă avea ca subiect. Ulterior publicării acelui articol am fost contactat de prietenul meu Sasu Cristian, care mi-a comunicat că Govor Mircea ar dori o discuție cu mine. Am acceptat imediat propunerea, mai ales că doream și eu o discuție cu Govor relativ la articolul publicat în Gazeta de Nord Vest Satu Mare, cotidian despre care știam că este deținut de el și familia lui. În acest context, la restaurantul Vilei Bodi din municipiul Satu Mare, m-am întâlnit cu Sasu Cristian, care mă aștepta, după care în incintă și-au făcut apariția Govor Mircea însoțit de un bărbat pe care la acea dată l-am cunoscut ca fiind Vlas Mirel, patronul firmei Tehnic Asist, firmă despre care auzisem de mai mult timp, ca fiind executantul mai multor contracte publice pe raza județului și municipiului Satu Mare. Govor Mircea, în cadrul discuțiilor noastre a reiterat conținutul articolului publicat în Gazeta de Nord Vest, precizându-mi că ”știe mult mai multe” despre mine și firma mea, dându-mi de înțeles că acesta va fi subiectul discuțiilor pentru care ne-am întâlnit. Am înțeles că articolele denigratoare la adresa mea îmi pot afecta reputația personală și mai ales cea profesională, din perspectiva profesiei mele de avocat. Govor mi-a spus că ar fi bine să am în vedere firma Tehnic Asist SRL, în sensul de a-l ajuta să câștige licitații publice care urmau a fi derulate. I-am explicat lui Govor Mircea că nu am cum să-i facilitez lui Vlas Mirel și firmei sale accesul la contractele publice, chiar dacă firma Eunitas asigura consultanța proiectului și am devenit foarte iritat de solicitările pe care Govor mi le făcea. Rețin că i-am cerut lui Govor Mircea să se abțină de la astfel de solicitări și chiar i-am recomandat să publice tot ce știe despre mine, moment în care discuțiile au degenerat, eu m-am enervat și am părăsit locația, astfel că nu știu cum și în ce condiții s-a finalizat întâlnirea. Nu rețin ca Mirel Vlas să-mi fi indicat ce licitație dorea să câștige”.
De menționat că în perioadă, SC TARR CONST SRL în asociere cu SC TCM NORD SRL a câștigat licitația privind lucrarea ”Proiectare și execuție lucrări pentru proiect integrat pentru infrastructura de apă canal prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Culciu – Valea Vinului, în valoare de 21.383.650 lei – anunțul de participare emis la data de 20.04.2010 (adică cu 7 zile înainte de întâlnirea de la Vila Bodi), iar contractul de executare a lucrărilor a fost încheiat la data de 05.08.2010.

În cele din urmă, numitul Dicu Levente a cedat presiunilor exercitate de Mircea Govor, astfel încât, fără a-l informa și pe Sasu Cristian, i-a determinat pe administratorii celor două societăți comerciale SC TARR CONST SRL și SC TCM NORD SRL (administrator Pop Silviu) să vireze suma totală de aprox. 124.800 lei (100.000 lei+tva) în contul SC MEDIA TOTAL SRL, fapt care a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în Gazeta de Nord Vest Satu Mare, la adresa lui Dicu Levente. Acesta a arătat că motivul pentru care a acceptat să transmită solicitarea lui Govor către cei doi administratori ai Tarr Const SRL și TCM Nord SRL, a fost acela ca ”în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare să nu mai apără articole denigratoare la adresa mea, fiind de asemenea conștient de influența pe care Mircea Govor o are asupra primarilor din jud. Satu Mare”.

Aceste sume de bani au fost virate de către cele două societăți comerciale în conturilor unor societăți cu comportament de tip fantomă, controlate de Dicu Levente, și anume SC Thunder Construct SRL și SC Rural Consult SRL, după care, în baza unor contracte de prestări servicii fictive (servicii de publicitate), aceste ultime două societăți au virat acele sume în conturile SC MEDIA TOTAL SRL (societate care la acea vreme se ocupa de editarea ziarului Gazeta de Nord Vest), în ciuda faptului că în ziarul menționat nu au apărut niciodată articole publicitare cu privire la aceste societăți, care de altfel nu au desfășurat in fapt nici un fel de activitate comercială.
Astfel, SC RURAL CONSULT SRL, cu sediul municipiul Bacău, administrată de numitul Matei Petru, a primit câte 12.400 lei de la SC TARR CONST SRL (factura 5/20.08.2010, plătită prin cont la data de 26.08.2010, fără a fi identificat vreun contract între cele două societăți) și SC TCM NORD SRL (factura 4/20.08.2010, plătită prin cont bancar la 25.08.2010, potrivit contractului de consultanță din 16.08.2010), după care suma de 24.800 lei a fost virată, prin poștă, către SC MEDIA TOTAL SRL, în baza contractului de publicitate încheiat la data de 13.08.2010, potrivit căruia prestatorul urma să publice în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare, materiale și reclame publicitare comandate de beneficiar, pentru suma de 100.000 lei + TVA.
Cu privire la SC THUNDER CONSTRUCT SRL, cu sediul în orașul Pantelimon, jud. Ilfov , administrată de numita Istrate Cristina (persoană aflată în relații de prietenie cu Dicu Levente), aceasta a încasat prin cont bancar, de la SC TCM NORD, suma totală de 49.600 lei (potrivit extraselor de cont, în datele de 16.08.2010-12.400 lei, 11.11.2010-12.400 lei și 19.08.2011-24.800 lei), iar de la SC TARR CONST SRL, suma totală de 49.600 lei (potrivit extraselor de cont, în datele de 14.10.2010, respectiv 21.01.2011, ambele aferente facturii proforme nr.1/ 27.09.2010), după care suma cumulată de 99.200 lei a fost revirată de SC THUNDER CONSTRUCT SRL în contul SC MEDIA TOTAL, în baza contractului de publicitate încheiat la data de 21.09.2010, potrivit căruia prestatorul SC MEDIA TOTAL urma să publice în cotidianul Gazeta de Nord Vest, materiale și reclame publicitare comandate de beneficiar, pentru suma de 80.000 lei + TVA., în perioada 20.09.2010 – 20.10.2010, fapt care nu s-a realizat în realitate. Din rulajul contului deținut de SC MEDIA TOTAL la BANCA TRANSILVANIA, se observă că la data de 20.10.2010, aceasta a încasat de la THUNDER CONSTRUCT suma de 23.200 lei, la data de 15.11.2010 suma de 11.746 lei, la data de 26.01.2011 suma de 24.000 lei,la data de 19.08.2011 suma de 12.390 lei, iar la data de 06.09.2011 suma de 24.590 lei) . Aceste sume de bani au fost apoi fie retrase în numerar de către contabilul societății Filip Cătălin (există indicii că acele sume de bani au fost apoi predate familiei Govor), fie au fost redirecționate spre SC NORD VEST TV ADVERTISING SRL (societate deținută de Govor Răzvan), fie au fost folosite pentru plata unor furnizori ai societății.
De menționat că SC THUNDER CONSTRUCT SRL și SC RURAL CONSULT SRL nu au mai desfășurat alte operațiuni financiare, fiind folosite de Dicu Levente exclusiv pentru a fi intercalate în circuitul financiar dintre cele două firme de construcții și MEDIA TOTAL.
În acest sens, martorul Dicu Levente a declarat că ulterior acelei întâlniri din 27.04.2010, martorul Sasu Cristian i-a cerut să accepte o nouă întâlnire cu Govor Mircea, astfel că s-a întâlnit cu acesta într-un loc public din municipiul Satu Mare. În cadrul acestei discuții, Govor Mircea nu a mai insistat în legătură obținerea unor beneficii materiale de către SC TEHNIC ASIST SRL, însă i-a solicitat să transmită administratorului societății care a câștigat licitația organizată de ADI Culciu – Valea Vinului, să încheie contracte de publicitate cu Gazeta de Nord Vest Satu Mare, solicitare acceptată de avocat, având în vedere starea de temere creată de Govor prin amenințarea că în ziarul său urmează a mai fi publicate și alte articole compromițătoare la adresa sa. La acea întâlnire, Govor Mircea a stabilit inclusiv sumele pentru care urmau să se întocmească acele contracte de publicitate, și anume de 100.000 lei+TVA, sume pe care martorul le-a transmis celor doi administratori, și anume Tarr Atilla Csongor, respectiv Pop Silviu, care au acceptat propunerea. Din formularea acestei noi solicitări rezultă că numitul GOVOR MIRCEA a urmărit de la bun început obținerea de la Dicu Levente a unui beneficiu material pentru sine sau pentru societatea ce edita ziarul deținut de familia sa, astfel încât, în cazul în care Dicu Levente accepta prima propunere formulată la data de 27.04.2010, acesta ar fi obținut avantajul patrimonial prin intermediul SC TEHNIC ASIST, și nu direct. De altfel, în acea perioadă, SC TEHNIC ASIST încheiase numeroase contracte cu societățile deținute de firmele deținute de numitul Govor Inocețiu Mirel, fratele lui Mircea Govor (SC TIMORAȘ SRL, SC AMA&AMA SRL, SC KAREN&CO SRL), prin care o parte din lucrările efectuate de TEHNIC ASIST pe raza jud. Satu Mare (lucrări contractate în urma desfășurării unor licitații publice organizate de Consiliul Județean Satu Mare) erau subcontractate în favoarea firmelor deținute de Govor Inocețiu Mirel, fiind astfel virate sume mari de bani către acestea.
Martorul Dicu Levente a menționat că nu își mai amintește în ce împrejurări, sau la propunerea cui s-a hotărât ca între firma Media Total SRL(care edita Gazeta de Nord Vest Satu Mare) și firmele Tarr Const SRL Livada și TCM Nord SRL Baia Mare să fie interpuse alte firme, însă a admis că el a propus folosirea firmei SC Thunder Construct SRL Ilfov, deoarece administratorul acesteia, Istrate Cristina, îi este o veche cunoștință.
Fiind mulțumit de faptul că în cele din urmă, demersurile sale au fost încununate de succes, în sensul că a obținut promisiunea din partea lui Dicu Levente că societățile câștigătoare ale licitației organizate de A.D.I. Culciu -Valea Vinului, vor vira în contul societății care edita ziarul deținut de familia sa, suma de bani solicitată, fapt ce reprezintă obținerea unui folos în mod injust pentru sine și pentru societatea deținută de fiul său, Mircea Govor i-a solicitat lui Sasz Lorand să nu mai publice nimic în ziar legătură cu activitatea de ”consultanță dubioasă” desfășurată de Dicu Levente, în ciuda faptului că ancheta jurnalistică era în plină desfășurare, Sasz Lorand deplasându-se în acest sens inclusiv la Budapesta, pentru a se documenta în legătură cu acționariatul EUNITAS KFT Ungaria. Martorul a menționat că nu a făcut opoziție acestei dispoziții a lui Govor Mircea, fiind obișnuit cu astfel de situații: ” Fiind jurnalist de investigație înțelegeam modul în care se derulau acțiunile celor din staff și care era scopul lor final, dar atât eu cât și ceilalți colegi eram efectiv în permanență sub presiunea concedierii dacă am fi intenționat să facem opoziție. De la înființare și până în prezent, cotidianul Gazeta de Nord Vest a fost folosit atât de Govor Mircea cât și de Valer Marian în interes personal. Eu și colegii mei jurnaliști nu aveam, însă nicio perspectivă de a lucra în acest domeniu în Satu Mare, motiv pentru care am acceptat o serie de compromisuri, despre care unele pot declara că îmbrăcau elementele unor șantaje. Dacă nu acceptam ceea ce, cei doi îmi impuneau, riscam să-mi pierd locul de muncă și din câte cunoșteam nici posibilitatea de a mă angaja la o altă firmă de media nu mai exista, deoarece între Govor, Valer Marian și reprezentanții acelor firme existau înțelegeri de a nu angaja jurnaliștii plecați din firma lor”.
În cursul lunii august 2010, martorul Sasz Lorand a fost chemat de Govor Mircea la biroul său din Consiliul Județean Satu Mare, ocazie cu care i-a cerut să se deplaseze la cabinetul de avocatură lui Dicu Levente, subliniind că deplasarea trebuie să o facă pentru ”reclamă”, fapt care l-a surprins pe martor, deoarece era pentru prima dată când acesta, personal, fusese desemnat să discute cu eventuali clienți despre furnizarea serviciilor de publicitate. Martorul Sasz Lorand consideră că motivul pentru care Govor Mircea l-a trimis la av. Dicu Levente, era acela că ”eu reprezentam un factor de presiune, datorită reputației mele de bun jurnalist de investigație”. Ajuns la biroul lui Dicu Levente, acesta i-a spus jurnalistului că a vorbit cu ”șeful său”, acesta înțelegând din exprimare că în fapt a discutat cu Mircea Govor, după care avocatul a precizat că se vor încheia contracte de publicitate cu Gazeta de Nord Vest Satu Mare, prin firma Media Total SRL, contra sumei de circa 100.000 lei. Cu ocazia acelei discuții, Dicu Levente i-a înmânat lui Sasz Lorand datele de identificare ale firmelor Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, pentru ca fi redactate contractele, respectiv facturile dintre acele societăți comerciale și SC MEDIA TOTAL (firmă despre care martorul Sasz Lorand a arătat că avea un rol de paravan între firmele care achiziționau servicii de publicitate și Nord Vest TV Advertising SRL).
Din declarațiile martorilor Sasz Lorand și Dicu Levente rezultă că, ulterior acelei prime discuții, redactorul șef al Gazetei de Nord Vest Satu Mare i-a adus avocatului mai multe facturi de furnizare servicii de publicitate, respectiv contractele redactate dintre TARR CONST SRL – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, respectiv TCM NORD Baia Mare – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, pe care Dicu Levente le-a predat mai departe lui Tarr Csongor și Pop Silviu, care le-au achitat prin virament bancar. De asemenea, Dicu Levente a discutat și cu Istrate Cristina, administrator al SC Thunder Construct SRL, și chiar s-a întâlnit cu aceasta pentru discuții legate de contractele cu TCM Nord SRL și Tarr Const SRL, ocazie cu care Istrate Cristina a semnat documente în legătură cu aceste relații comerciale fictive.
După ce acele contracte de publicitate au fost încheiate (august 2010), în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare nu au mai apărut articole denigratoare la adresa lui Dicu Levente, însă acesta a apreciat că articolul publicat în Gazeta de Nord Vest în aprilie 2010 a fost de natură a-i crea neplăceri de ordin profesional.
În ciuda încheierii acelor contracte și a efectuării acelor plăți de către SC TARR CONST SRL, respectiv SC TCM NORD SRL, cele două firme nu au beneficiat de reclamă în cotidianul Gazeta de Nord Vest.
Cu privire la motivele pentru care a acceptat să efectueze aceste plăți în favoarea MEDIA TOTAL SRL, în ciuda faptului că societatea SC TARR CONST SRL nu urmărea să se efectueze publicitate în favoarea sa în ziarul mai sus amintit, martorul Tarr Atilla Csongor a declarat că ”am fost abordat de către prietenul meu av. Dicu Levente, care mi-a spus că ar fi bine să fac publicitate firmei mele în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare. Rețin că Levente a avansat și suma pe care trebuia să o plătesc pentru acest serviciu, care se ridica la 50.000 lei cu TVA inclusiv. Am fost de acord să achiziționez serviciile de publicitate pentru a-mi asigura ”liniștea”, deși nici atunci și nici acum nu consider că am nevoie de publicitate, deoarece calitatea lucrărilor pe care le execut prin firma mea, reprezintă de ordin practic reclama Tarr Const SRL. Am acceptat inițierea acestui circuit fictiv, fără să-mi amintesc cine mi-a propus să accept acest lucru, deoarece am considerat că este mai bine ca eu sau firma mea să nu apară în relație contractuală directă cu firma care edita Gazeta de Nord Vest Satu Mare. Firma Tarr Const SRL nu a beneficiat, nici în anul 2010(deși a făcut plăți în acest sens) de publicitate în Gazeta de Nord Vest, și nici de atunci până în prezent deoarece nu-mi doresc o astfel de reclamă”.
În același sens, martorul Pop Silviu a declarat că acceptat solicitarea făcută de numitul Govor Mircea, prin intermediul lui Dicu Levente, după câștigarea licitației organizate de ADI Culciu Valea Vinului, efectuând plata sumei de 62.000 lei în favoarea SC MEDIA TOTAL (fiind intercalate în acest sens cele două societăți din Ilfov și Bacău), cunoscând că acea firmă editează ziarul Gazeta de Nord Vest controlat de Govor Mircea:
”Am hotărât că este bine să achiziționez publicitate, conform propunerii lui Dicu Levente, și pot să declar că am luat această decizie considerând că îmi asiguram în acest fel ”liniștea„, în sensul de a nu fi denigrat eu sau firma mea prin acest cotidian, care de-a lungul timpului a publicat articole denigratoare la adresa unor firme sau persoane. Articolele negative la adresa mea ar fi putut să conducă la știrbirea imaginii firmei mele . Doresc să precizez că în tot acest interval de timp firma mea nu a beneficiat de publicitate în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare. Nu rețin ca firma mea să fi achiziționat alte servicii de publicitate cu firme de media din Satu Mare. Declar faptul că nu cunosc administratorii celor două firme – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, nu am purtat niciodată discuții cu aceștia, cele două contracte reprezentând singurele mele relații cu aceste firme. Nu cunosc ce obiect de activitate au cele două firme menționate anterior și nici dacă au capacitatea de a furniza serviciile pentru care eu am achitat suma de 62.000 lei”.

Faptul că ziarul Gazeta de Nord Vest, aflat sub coordonarea lui Govor Mircea, a inițiat o campanie mediatică împotriva lui Dicu Levente în scopul obținerii unor foloase materiale necuvenite rezultă și din declarația martorului Crina Dunca. Astfel, numita Dunca Crina, administrator unic al SC MEDIA TOTAL în cursul anului 2010 și director al Gazetei de Nord Vest Satu Mare la acea vreme, a declarat că ”în cursul anului 2010, Sasz Lorand mi-a spus că are în lucru un subiect foarte bun, respectiv o posibilă fraudă pe fonduri europene transfrontaliere pentru agricultură, în care ar fi implicat în calitate de consultant avocatul Levente Dicu. I-am permis lui Lorand să-și ia o zi liberă și să se deplaseze în Ungaria pentru a desfășura investigația, și îmi amintesc că a scos de la Registrul Comerțului istoricul mai multor firme care ar fi putut fi implicate în acea fraudă. Cunosc faptul că Dicu Levente lucra ca și consultant în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană aferent cărora erau încheiate contracte cu autorități publice locale, respectiv primării din toată țara cu legături în Ungaria, activitate care era foarte profitabilă din punct de vedere economic. Faptul că Dicu Levente a câștigat sume mari de bani din aceste contracte cu autoritățile publice, i-a ridicat suspiciuni lui Sasz Lorand, motiv pentru care a demarat ancheta. Despre anchetă cunoștea și Govor Mircea, cu certitudine, lucru de care mi-am dat seama din atitudinea lui. După ce Sasz Lorand s-a întors din Ungaria, Gazeta de Nord Vest Satu Mare a publicat o anchetă jurnalistică ce a format conținutul unui articol nefavorabil lui Dicu Levente, la finalul căruia s-a inserat mențiunea ”va urma„. Ulterior acestui articol, în mod surprinzător, dar cu siguranță cu știrea lui Mircea Govor, Sasz Lorand s-a întâlnit cu Dicu Levente pentru a discuta încheierea unor contracte în urma cărora Dicu Levente urma să-și facă publicitate prin Gazeta de Nord Vest, pentru firmele sale. Contractele de publicitate au fost semnate cu două firme ce aveau sediul social în afara județului Satu Mare, iar faptul că valoarea acestor contracte se ridica la suma de 100.000 lei, m-a făcut să cred că negocierea prețului s-a făcut de Mircea Govor și nicidecum de Sasz Lorand, care nu avea mandat din partea mea să realizeze aceste negocieri. La momentul respecti,v mi s-a părut curios faptul că după apariția articolului negativ la adresa lui Dicu Levente, acesta a fost de acord să achiziționeze servicii de publicitate prin Gazeta de Nord Vest, dar știam că, de ordin practic, contractul a fost încheiat urmare a discuțiilor pe care Dicu le-a purtat cu Mircea Govor. Nu-mi amintesc ca în urma semnării acelui contract cu Dicu Levente, Gazeta de Nord Vest să fi publicat publicitate pentru acele firme, cu certitudine Dicu Levente nu mi-a prezentat vreo machetă în acest sens”.
Remiterea sumei de 100.000 de lei nu a fost însă singurul folos necuvenit pe care Dicu Levente i l-a asigurat lui Mircea Govor ca efect al opririi campaniei media. Astfel, Dicu Levente s-a angajat față de Mircea Govor că îl va ajuta pe numitul Vlas Mirel, administratorul SC TEHNIC ASIST SRL, să câștige o licitație ce urma să fie organizată în acel an în comuna Odoreu (ce constă în atribuirea lucrării ”Servicii de proiectare în vederea realizării proiect tehnic, obține autorizații,avize,acorduri, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru proiect integrat în comuna Odoreu”, cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei,finanțat de FEADR,măsura 322) în sensul că va întocmi caietul de sarcini de o manieră să avantajeze agentul economic mai sus indicat.
În acest sens, la data de 04.06.2010, Mircea Govor îi solicită lui Dicu Levente să se întâlnească în municipiul Satu Mare la localul ”Class”, pentru a discuta în legătură cu licitația organizată de primăria comunei Odoreu, spunându-i că ”îs cu cineva aici lângă mine și am vrut să… ăsta”, referindu-se cel mai probabil la persoana lui Vlas Mirel. Ulterior, la data de 24.06.2010, cei doi convin ca începând cu data de 14 iulie 2010, să ”dea drumul la tot fără nicio problemă”, Dicu Levente referindu-se la încheierea acelor contracte fictive care să aibă beneficiar SC MEDIA TOTAL, respectiv să redacteze caietul de sarcini cu privire la achiziția publică de la Odoreu. Concomitent, numitul GOVOR MIRCEA a întreprins demersuri și pe lângă Pop Dumitru, primarul comunei Odoreu, pentru atribuirea preferențială a lucrării mai sus menționate în favoarea SC TEHNIC ASIST.
La data de 14.07.2010, în perioada întocmirii documentației aferente procedurii de atribuire pentru achiziția publică menționată, Govor Mircea i-a convocat în biroul său pe Pop Dumitru și Dicu Levente, pentru a discuta în legătură cu conceperea documentelor de natură să avantajeze firma TEHNIC ASIST.
În legătură cu acest aspect, martorul Dicu Levente a declarat că în cursul anului 2010, la inițiativa lui Mircea Govor, care cunoștea detalii în legătură cu proiectul accesat de Primăria Comunei Odoreu, acesta a acceptat să se întâlnească cu primarul Pop Dumitru, cu care a purtat discuții în legătură cu posibilitatea ca firma EUNITAS SRL să încheie cu primăria comunei Odoreu un contract de consultanță juridică cu privire la întocmirea caietului de sarcini aferent licitației ce urma să fie desfășurată. În cele din urmă, colaborarea nu s-a mai materializat deoarece martorul Dicu Levente a înțeles din atitudinea lui Pop Dumitru că nu-și dorește de fapt acest lucru, însă nici martorul Dicu Levente nu a insistat pentru încheierea acelui contract, deoarece a înțeles din sugestia lui Govor Mircea că activitatea de consultanță ce urma să o desfășoare SC EUNITAS SRL ar fi avut ca scop final favorizarea firmei Tehnic Asist SRL, lucru pe care în fapt martorul nu și-l dorea.
În același sens, martorul Pop Dumitru a arătat că inculpatul Govor Mircea l-a abordat în legătură cu proiectul cu finanțare europeană având ca obiect asfaltare drumurilor comunale, modernizare cămin cultural în comuna Odoreu și construire imobil cu destinație after school ( proiectul fiind în valoare de peste 2,5 milioane euro) și i-a propus să angajeze un consultant pentru implementarea proiectului, printre numele recomandate de Govor fiind și cel al lui Dicu Levente. Deși nu i-a dat un răspuns concret lui Govor, primarul a fost ulterior contactat telefonic de către Dicu Levente, care s-a oferit să îl sprijine cu consultanța pe proiect, însă i-a răspuns că nu dorește o colaborare pe acest segment, motivând că există la nivelul comunei capacitatea profesională de a implementa proiectul, iar încheierea unui astfel de contract ar fi presupus costuri suplimentare. Dicu Levente nu a insistat în nici un fel , astfel că discuția a rămas la nivel de ofertă.
Prin ordonanța din 15.12.2015, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul GOVOR MIRCEA VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj în formă agravată prev. de art. art.207 alin.1,2 și 3 din C.penal cu aplic. art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 și art.5 c.pen., fapta constând în aceea că numitul GOVOR MIRCEA VASILE (vicepreședinte al C.J. Satu Mare la data comiterii faptei), în perioada aprilie-mai 2010, folosindu-se de influența pe care o avea asupra publicației cotidiene locale GAZETA DE NORD VEST SATU MARE, în prezența numitului Vlas Mirel, administrator al SC TEHNIC ASIST SRL Botoșani, l-a amenințat pe numitul Dicu Levente, avocat în baroul Satu Mare și administrator în fapt al SC EUNITAS RL, că în cazul nu va favoriza societatea SC TEHNIC ASIST SRL Botoșani, să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care SC EUNITAS avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice, în ziarul mai sus menționat vor apărea mai multe articole compromițătoare, cu ce vor avea ca obiect darea în darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma SC EUNITAS SRL ar fi obținut acele contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice, faptă ce a dus la crearea unei stări de temere numitului Dicu Levente, care apoi a acceptat solicitarea alternativă formulată de Mircea Govor, și anume de a-i determina pe administratorii a două comerciale, care câștigaseră în data de 08.05.2010 o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare pe care Mircea Govor o dorea a fi atribuită în favoarea SC TEHNIC ASIST), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul SC MEDIA TOTAL SRL(societate controlată de Mircea Govor), fapt care a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în Gazeta de Nord Vest la adresa lui Dicu Levente.

II.2 FAPTA DE ȘANTAJ SĂVÂRȘITĂ DE MIRCEA GOVOR ÎMPOTRIVA PRIMARULUI COMUNEI ODOREU, MARTORUL POP DUMITRU, ÎN PERIOADA NOIEMBRIE 2010-DECEMBRIE 2010

Ulterior, pe parcursul derulării procedurii de achiziție publică mai sus amintite, inculpatul Govor Mircea s-a arătat preocupat de evoluția acesteia, relevantă fiind în acest sens discuția telefonică avută cu Pop Dumitru la data de 06.10.2010, prilej cu care vicepreședintele CJ Satu Mare l-a întrebat pe edil ”tu când îți finalizezi treaba ta…cu acela pe 322”, primarul răspunzându-i că pe data de 15.10.2010 va fi licitația, iar ”totul va fi ok”, lăsându-l să înțeleagă pe Govor că nu vor fi probleme în legătură cu organizarea acestei licitații, printre cei trei ofertanți numărându-se și SC TEHNIC ASIST. În acest sens, martorul Pop Dumitru a declarat că în perioada în care se pregătea de demararea procedurii de achiziției publică, a fost din nou abordat de Govor Mircea (persoană care, în calitatea lui de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, avea acces la informațiile legate de proiectele pe care primăriile din județ le derulau), ocazie cu care i-a cerut să facă demersuri ca licitația aferentă proiectului să fie câștigată de firma Tehnic Asist SRL. Martorul i-a răspuns lui Govor că Tehnic Asist SRL trebuie să depună oferta conform cerințelor legale, iar în funcție de ofertele celorlalți participanți, comisia va decide câștigătorul, avându-se în vedere criteriul ”oferta cea mai avantajoasă economic”.
În ciuda celor stabilite, oferta SC TEHNIC ASIST a fost descalificată pe motiv că ar fi întocmit două documente eronat ( a se vedea procesul-verbal din nr.51/22.10.2010, comisia de evaluare considerând oferta ca neconformă, respectiv comunicarea rezultatului procedurii din 05.11.2010 către SC TEHNIC ASIST SRL), fiind declarată câștigătoare a licitației asocierea Samcif SA cu Binova SA și Unio SA, fapt care a stârnit nemulțumirea lui Govor Mircea, care i-a cerut imediat explicații în acest sens edilului, în biroul său de la Consiliul Județean. După ce martorul Pop Dumitru i-a explicat motivele pentru care oferta SC TEHNIC ASIST a fost descalificată, iar acesta nu intenționează să influențeze membrii comisiei de organizare a licitației în sensul dorit de Mircea Govor, deoarece era important ca lucrările de execuție să fie demarate cu celeritate, inculpatul a scris pe un bilețel următoarea mențiune”dacă nu câștigă Tehnic Asist va fi mare bai”. Acest mesaj l-a deranjat pe primar, care, pe un ton agitat și iritat, i-a replicat lui Govor Mircea că nu este de acord să facă ilegalități în legătură cu atribuirea acelei lucrări, acesta arătând că ”mesajul de pe acel bilețel m-a făcut să înțeleg că în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare, pe care Govor îl controla, va fi demarată o campanie împotriva mea. Mi-am dat seama de acest lucru pentru că acest cotidian era recunoscut ca un ziar de șantaj în care se publicau articole calomnioase pentru persoanele care nu erau agreate sau nu răspundeau comenzilor”.
Imediat după această întâlnire, martorul Pop Dumitru s-a deplasat la biroul Valer Marian, senator PSD la acea vreme și președinte al organizației județene a PSD Satu Mare, căruia i-a adus la cunoștință despre discuția cu Govor Mircea, care făcea presiuni asupra sa în favoarea societății Tehnic Asist. Din discuția cu Valer Marian, edilul a realizat că acesta știa despre dispozițiile lui Govor legate de proiectul său, ba mai mult, era încredințat în acel moment că Tehnic Asist câștigase deja licitația. Deși considera că această încunoștințare a președintelui partidului din care face parte (numitul Pop Dumitru deținea la acea vreme și funcția de vicepreședinte PSD Satu Mare) îi va provoca acestuia o stare de indignare, motiv care îl va determina să ia legătura cu Mircea Govor pentru a înceta orice formă de presiune asupra primarului, numitul Valer Marian a manifestat cu acea ocazie o atitudine de dezamăgire în raport cu faptul că martorul Pop Dumitru nu a urmat indicațiile lui Mircea Govor, fapt care l-a surprins neplăcut pe Pop Dumitru, în contextul în care i se adresase senatorului în calitate de mediator.
Relevantă în acest sens este și declarația martorului Valer Marian, președintele PSD Satu Mare din acea perioadă, care a confirmat în mare parte cele arătate de Pop Dumitru:
” În cursul anului 2010, nu rețin exact perioada, am fost căutat la sediul biroului meu parlamentar, de către Pop Dumitru, primar PSD al comunei Odoreu, pentru a-mi prezenta o situație în care a fost pus de Govor Mircea, în calitate de vicepreședinte al Consiliului județean Satu Mare. Precizez faptul că în acea perioadă atât Pop Dumitru cât și Govor Mircea erau vicepreședinți ai organizației județene a PSD Satu Mare. În calitate de președinte al PSD Satu Mare dar și de senator, eu aveam discuții cu primarii PSD, care mă căutau la biroul parlamentar pentru diverse probleme. În cadrul acestei discuții, Pop Dumitru mi-a relatat faptul că Mircea Govor face presiuni asupra lui pentru a atribui un contract de achiziție publică având ca obiect reabilitare drumuri, către Tehnic Asist SRL, iar el în calitate de beneficiar nu putea să atribuie contractul acestei firme, deoarece oferta lor nu întrunea criteriile impuse de legislația în materie. Rețin că Pop Dumitru era într-o stare de vădită nervozitate și agitație, fapt pentru care i-am recomandat acestuia să aplice legea în cadrul procedurii de licitație, precizându-i că voi purta o discuție și cu Govor Mircea relativ la acel subiect. Din câte îmi amintesc chiar în cursul aceleiași zile, l-am invitat pe Govor Mircea la discuție, la care acesta mi-a spus că nu a intervenit la Pop Dumitru în niciun fel în favoarea firmei Tehnic Asist, ba mai mult a precizat că acest primar are interese personale în sensul de atribui contracte unei firme agreate de el”.
Imediat după aceste discuții, în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare au apărut o serie de articole calomnioase și denigratoare la adresa primarului comunei Odoreu. Astfel, la data de 08.12.2010, la rubrica ”Gura Târgului” (cea mai citită rubrică din ziar), în articolul intitulat ”Pentru cine bat clopotele,Mitică?”, care de altfel are un conținut defăimător la adresa lui Pop Dumitru, se face mențiune cu privire la faptul că ”primarele Mitică a mărturisit că ministrul Oprea i-a rezolvat cu ministreasa Elena Udrea finanțarea proiectului de reabilitare drumuri în afara proiectului de reabilitare drumuri și canalizare pentru comuna Odoreu”, făcându-se referire astfel la lucrarea publică pe care Mircea Govor o dorea a fi atribuită în favoarea TEHNIC ASIST SRL. Cu privire la acest articol, martorul Sasz Lorand a declarat următoarele:
”Din câte îmi amintesc la finele anului 2010, Govor Mircea și Valer Marian, aflați în redacția cotidianului Gazeta de Nord Vest Satu Mare, mi-au comunicat că urmează să fie demarată o campanie de presă împotriva lui Pop Dumitru, primar al comunei Odoreu, jud. Satu Mare, motivând că acesta era un ”penal”, un personaj care ”încalcă legea”, astfel că la scurt timp după această decizie, a fost publicat la rubrica Gura Târgului, articolul ”Pentru cine bat clopotele, Mitică?”. Rețin că acest articol mi-a fost dictat integral de către Valer Marian și conținea referiri la faptul că Pop Dumitru intenționa să treacă la UNPR, dar și la pretinse ilegalități comise din banii publici”.
Între timp, procedura de atribuire a lucrării publice din comuna Odoreu și-a urmat cursul firesc, în sensul că SC TEHNIC ASIST SRL și SC EUROPAN PROD SRL (firmă care la rândul său fusese descalificată) au depus la data de 09.11.2010 contestații împotriva rezultatului procedurii de atribuire a contractului de achiziții publice, acestea fiind admise de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor la data de 13.12.2010, care prin decizia nr.6211, a dispus anularea raportului procedurii de atribuire nr.60/04.11.2010 și obligarea Comunei Odoreu să procedeze la reevaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii amintite.
La data de 29.12.2010, la aceeași rubrică mai sus menționată, în cotidianul GAZETA DE NORD VEST a fost publicat articolul ”Jigodia din Odoreu”, care a avut următorul conținut:
”Primarul pop hop și mitică din Odoreu s-a tot lăudat și a tot împroșcat în ultima vreme că pentru el numai legea este sfântă și că pe el nu-l poate influența nimeni și cu nimic. Primarele Mitică a dat ca exemplu,în acest sens, licitația pentru obiectivul ”Canalizare și reabilitare drumuri în comuna Odoreu”, care a avut loc în luna noiembrie. Numai că primarele Mitică și gășcarii lui din comisia de licitație au atribuit lucrarea nu firmei care a avut cea mai redusă ofertă, ci firmei care s-a clasat pe locul doi. De ce a făcut acesta? Pentru că firma respectivă este apropiată de actuala coaliție de guvernare PDL-UDMRT-UNPR, cu care primarele Mitică cochetează și de la care suge țâță de mai multe luni. După cum s-a mai spus, primarele Mitică a obținut finalizarea canalizării și reabilitării de drumuri de la Odoreu cu concursul generalului de izmene și bocanci, Gabriel Oprea, care a intervenit la Elena Udrea. Ministresa blondă și-a băgat nasul pentru a fi finanțată lucrarea de la Odoreu cu suma de 2,5 milioane euro, prin tăierea de la finanțare a proiectului de reabilitare drumuri depus de comuna Batarci, care este condusă tot de un primar PSD. Firma care s-a clasat pe primul loc, dar care a pierdut licitația datorită gheșefturilor primarelui Mitică, a făcut contestație, care i-a fost admisă săptămâna trecută de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, fiind declarată câștigătoare a licitației de la Odoreu. Acum primarele Mitică și gășcarii lui din comisia de licitație vor trebui să dea cu subsemnatul pentru aranjarea licitației, nefiind exclus să ajungă la zdup…”.
În mod evident, scopul urmărit de publicarea acestui articol a fost acela de spori presiunea psihică la care era supus primarul Pop Dumitru cu privire la intervenția sa pe lângă membri comisiei de licitație pentru atribuirea contractului în favoarea SC TEHNIC ASIST, așa cum i-a ordonat colegul său de partid și vicepreședintele C.J. Satu Mare, în contextul în care licitația fusese reluată, ca efect al deciziei CNSC. În acest sens, reținem că în cuprinsul articolului sunt inserate amănunte cu privire la desfășurarea licitației care nu puteau fi furnizate decât de cei implicați în cauză, cum ar fi de exemplu, reprezentanții firmelor ce fuseseră descalificate. Ori în contextul în care relațiile apropiate între Mircea Govor și Mirel Vlas, administratorul SC TEHNIC ASIST SRL, erau de notorietate la nivelul celor aflați în redacția ziarului GAZETA DE NORD VEST, coroborată cu solicitarea pe care Govor Mircea i-a făcut-o lui Pop Dumitru anterior desfășurării licitației, se poate deduce cu ușurință că cel care a furnizat aceste detalii lui Govor Mircea este numitul Vlas Mirel, singurul care cunoștea suma cuprinsă în oferta societății sale, care ar fi fost una mai avantajoasă în raport cu celelalte două oferte depuse. Mesajul amenințător al articolului este reliefat îndeosebi în finalul său, unde se menționează că în cazul în care comisia de licitație nu va atribui contractul în favoarea SC TEHNIC ASIST SRL, există posibilitatea ca membrii comisiei, respectiv primarul Pop Dumitru să răspundă penal pentru modul în care licitației ar fi fost măsluită în favoarea altui agent economic.
În acest sens, martorul Pop Dumitru a declarat că ”Aceste articole au pus o mare presiune pe mine, am simțit în permanență o stare de disconfort psihic și chiar de temere legate de derularea în continuare a proiectului, deoarece ne aflam în acea perioadă în procedura de atribuire a contractului, iar Tehnic Asist SRL depusese deja contestația împotriva hotărârii comisiei de licitație din primăria Odoreu. Doresc să menționez că nu doar în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare au fost făcute atacuri împotriva mea, dar au apărut și emisiuni la postul de televiziune controlat de familia Govor (GAZETA DE NORD VEST TV) în care eram șantajat și calomniat sistematic. Arăt faptul că în aceste articole erau făcute referiri directe la licitația pe care eu în calitate de lider de proiect o aveam în derulare. Consider că toate amenințările la care eram supus prin publicarea și difuzarea acelor articole la adresa mea erau de natură a mă face să-mi schimb poziția în legătură cu modul în care se va desfășura licitația lucrării de achiziție publică. Rețin că datorită stării de disperare în care mă aflam și a situației publice la care eram expus, am hotărât să-i expun președintelui comisiei de integritate a PSD – Dan Șova, împrejurările prin care treceam”.
Cu privire la articolul publicat la data de 29.12.2010, intitulat ”Jigodia din Odoreu”, al cărui conținut, martorul Sasz Lorand a declarat că, după exprimare, acesta ar aparține tot lui Valer Marian, fiind publicat probabil de către unul dintre colegii săi. Vizualizând conținutul acestui articol, cu ocazia prezentei declarații, acesta a afirmat că datele conținute puteau proveni de la persoane care aveau contact direct cu licitația la care se referă. Jurnalistul consideră că, potrivit experienței sale în domeniu, ”articolul respectiv nu reprezenta nimic pentru un cititor de rând, dar constituia un factor de presiune pentru instituția care organiza licitația respectivă (Primăria Odoreu), conținând date care nu erau publice și puteau fi obținute sau cunoscute doar de către cei interesați sau cu atribuțiuni de serviciu în domeniu”.
În același sens, martorul Bâtea Ciprian, redactor-șef adjunct al publicației amintite a arătat că la acea vreme, politica editorială a ziarului era coordonată de către Crina Dunca, cu excepția subiectelor sensibile, de genul șantajelor, al campaniilor calomnioase și de presă, care erau coordonate de Govor Mircea și Valer Marian. După ce a devenit senator Valer Marian în anul 2008, acesta a renunțat scriptic la funcția de director al cotidianului Gazeta de Nord Vest Satu Mare, dar de ordin practic a continuat să coordoneze publicația până în anul 2013, când între Govor Mircea și el au apărut disensiuni. Cu privire la articolele defăimătoare la adresa lui Pop Dumitru, primar al comunei Odoreu, publicate la rubrica ”Gura Târgului„ din Gazeta de Nord Vest, în perioada 2010 – 2011, martorul a afirmat că ” Nu cunosc cine a inițiat această campanie și care a fost scopul ei, dar îmi amintesc însă că l-am întrebat pe Szasz Lorand de ce apar acele articole și nu mi-a dat un răspuns, iar la aceeași întrebare pusă Crinei Dunca, aceasta mi-a răspuns că așa pățesc ”trădătorii”. Pot să afirm că astfel de campanii de defăimare, denigrare sau șantaj, erau declanșate fie de Valer Marian, fie de Govor Mircea, împotriva acelor persoane sau instituții care nu răspundeau comenzilor lor, ori nu se aliniau celor impuse de ei. Lecturând, azi cu ocazia audierii mele, articolul intitulat „Jigodia din Odoreu”, publicat în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare, în data de 29 decembrie 2010, consider în calitate de jurnalist cu experiență, că informațiile furnizate în conținut întrunesc elementele constitutive ale unui șantaj de presă”.
În același sens, martorul Crina Dunca, director al ziarului GAZETA DE NORD VEST din acea vreme, a declarat că a observat că articolul din 29 decembrie 2010 intitulat „Jigodia din Odoreu” conţine detalii cu privire la licitaţia de la Odoreu, arătându-se că unuia dintre participanţi la licitaţie i s-a admis contestaţia la CNSC şi că are oferta cea mai avantajoasă economic, fără a fi nominalizată. Chiar dacă nu s-a indicat numele acelei societăţi, susnumita a dedus că este vorba de fapt de către SC Tehnic Asist SRL Botoşani, deoarece era de notorietate în Satu Mare şi în redacţie faptul că Mircea Govor se afla în relaţii foarte apropiate cu Mirel Vlas administrator SC Tehnic Asist. Martora consideră că rolul acestui articol a fost acela „să-l forţeze” pe primarul Pop Dumitru să atribuie acel contract lui SC Tehnic Asist SRL Botoşani.
Martorul Pop Dumitru nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Govor Mircea, astfel încât, în urma reevaluării celor trei oferte, comisia de licitația a decis că cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic aparține asocierii Samcif SA – Binova SA -Unio SA, astfel încât la data de 21.02.2011, între Comuna Odoreu (reprezentată de primar) și societățile menționate a fost încheiat contractul de lucrări nr.20/21.02.2011.
În paralel, în cursul lunii februarie 2011, organizația PSD Odoreu a fost dizolvată de conducerea PSD Satu Mare din cadrul căreia făceau parte Mircea Govor și Valer Marian ( a se vedea în acest sens articolul http://www.satumareonline.ro/cp/5/5954/Primarul-Dumitru-Pop,-demis-de-la-conducerea-PSD-Odoreu).
Deoarece a considerat că acele două articole i-au afectat buna sa reputație de care se bucura pană la acel moment în rândul comunității, martorul Pop Dumitru a solicitat să i se acorde dreptul la replică în mass – media din Satu Mare, dar nici o publicație nu a acceptat să publice un astfel de material. În cele din urmă, martorul a găsit înțelegere la ziaristul Pietrar Gheorghe, care lucra la ziarul on line Portal SM, care a publicat un drept la replică într-un articol ( http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/primarul-comunei-odoreu-dumitru-pop-govor-mircea-mi-a-solicitat-sa-facilitez-firma-tehnic-asist-ca-sa-castige-licitatia-de-drumuri-472465.html), în cuprinsul căruia Pop Dumitru a relatat în concret modalitatea prin care Mircea Govor i-a solicitat să favorizeze firma TEHNIC ASIST, precum și faptul că i-a reclamat acest lucru și lui Valer Marian. Cu privire la acest aspect, martorul Pietrar Gheorghe a declarat că :” În cursul lunii februarie 2011, am aflat că organizația PSD a fost desființată, fapt pentru care în calitate de jurnalist m-am adresa președintelui PSD, organizația județeană Satu Mare – Valer Marian, pentru a afla detalii. Valer Marian a refuzat să facă publice motivele acestei dizolvări, motiv pentru care am luat legătura cu fostul președinte de la acea vreme al filialei PSD Odoreu, numitul Pop Dumitru, care era și primar al comunei Odoreu, care mi-a declarat motivele pentru care el a considerat că s-a luat acea decizie de dizolvare a organizației. Am observat că în acea perioadă împotriva lui Pop Dumitru, apăreau sistematic în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare, articole prin care se realizau atacuri la persoana lui. Cunosc faptul că acest cotidian era și este controlat de Mircea Govor, până în anul 2013 fiind controlat și de Valer Marian, deși directori ai publicației erau alte persoane. Am realizat, la acea dată, un interviu cu Pop Dumitru, fără a înțelege că el reprezenta un drept la replică al persoanei intervievate. În articol am publicat strict declarațiile pe care Pop Dumitru le-a făcut, fără să intervin în conținutul lor. Deoarece faptele relatate de Pop Dumitru reprezentau un bun subiect de presă, știrea era una interesantă din punct de vedre al jurnalistului, am hotărât să public articolul în integralitatea lui. Rețin că au existat reacții pozitive ale cititorilor site-ului Portal Sm. Declar faptul că m-am așteptat ca persoanele din conducerea organizației județene a PSD Satu Mare, să explice în urma publicării dezvăluirilor făcute de mine în acel articol, să facă publice motivele dizolvării organizației PSD a comunei Odoreu, subiect de la care am pornit investigația. Nu s-a întâmplat însă acest lucru, fapt pentru care nu am mai urmărit subiectul. Cert este că la o anumită perioadă de timp pe care nu o pot preciza, indirect, mi-au fost transmise mesaje din partea lui Govor Mircea, că cele declarate de Pop Dumitru nu sunt reale, la care am replicat pe aceleași canale că-i aștept dreptul la replică, însă această replică nu a mai venit”.
Din cauza faptului că demersurile efectuate pe lângă primarul Pop Dumitru nu au avut rezultatul așteptat, Mircea Govor, împreună cu numitul Valer Marian, au orchestrat o campanie mediatică și mai virulentă împotriva lui Pop Dumitru, fiind difuzate informaţii compromiţătoare despre Pop Dumitru în ziarul GAZETA DE NORD VEST, fiind creată chiar și o rubrică zilnică special în acest sens, intitulată ”Rubrica lui Mitică”, în cuprinsul căreia apărea o poză în care Pop Dumitru era înfățișat cu capul în jos. De asemenea, în acea perioadă erau tipărite mai multe exemplare decât cele dinaintea campaniei mediatice pentru a fi distribuite gratis în comuna Odoreu, scopul acesteia fiind fie de a-i compromite imaginea primarului, ca răzbunare la refuzul acestuia de urma cerințele imperative trasate de Govor Mircea, fie de a-l determina pe acesta ca în viitor să adopte o conduită favorabilă firmei SC TEHNIC ASIST (de ex: să propună subcontractarea lucrării în favoarea acestei societății). În acest sens, martorul Crina Dunca a menționat că ” această campanie media a avut un scop de răzbunare la adresa primarului de la Odoreu care nu a cedat indicaţiilor lui Govor Mircea. În acea perioadă fiind apropiată atât de Govor Mircea cât şi de Valer Marian, cunosc că aceştia se întâlneau frecvent cu Mirel Vlas a cărei firmă câştiga în acea vreme majoritatea contractelor de achiziţie publică în judeţul Satu Mare, relaţia dintre Mircea Govor şi Vlas Mirel era mult mai apropiată decât cea dintre Valer Marian şi Vlas Mirel, însă ştiu că Valer Marian îl cunoştea pe Mirel Vlas ca pe un om de treabă, existând chiar perspective ca Mirel Vlas să achiziţioneze ziarul Gazeta de Nord Vest”.
De asemenea, martorul Sasz Lorand a declarat că în anul 2011, Govor Mircea și Valer Marian l-au informat că vor porni o campanie și mai virulentă împotriva lui Pop Dumitru, fiind inițiată o nouă rubrică ”Gura lui Mitică”, în care zile în șir, au fost publicate articole defăimătoare și cu elemente de șantaj la adresa acestuia. La momentul respectiv, redactorul șef al ziarului a considerat că toată această campanie la adresa lui Pop Dumitru, a fost demarată pe motiv că acesta intenționa să părăsească PSD în favoarea UNPR, până când pe site-ul ziarului PortalSM a apărut un articol care publica un punct de vedere al primarului comunei Odoreu, care explica că acea campanie de denigrare în presă a fost declanșată de refuzul său de a acorda un contract de achiziție publică dintr-un contract cu finanțare europeană al Primăriei Odoreu, firmei Tehnic Asist SRL, la solicitarea lui Govor Mircea. Lecturând acel articol, jurnalistul a realizat că cele relatate de Pop Dumitru în cuprinsul interviului erau reale, acțiunile reclamate ca aparținând lui Govor Mircea fiind recunoscute de Sasz Lorand, ca urmare a faptului că Mircea Govor s-a mai dedat în trecut unor acțiuni similare. Acesta a mai menționat că articolele publicate în Gazeta de Nord Vest relativ la Pop Dumitru erau scrise la comanda lui Valer Marian sau Govor Mircea, uneori dictate sau schițate de către aceștia.
Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat în comuna Odoreu pentru a-l desemna și instala pe noul președinte al organizației PSD Odoreu – Ardelean Ioan Mircea. Deoarece era nemulțumit de această decizie luată de liderul local al partidului din care făcea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat în fața președintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, căruia i-a expus situația în care se afla și i-a prezentat inclusiv documentele și articolele defăimătoare la adresa sa, la care acesta i-a promis că va avea discuții lămuritoare cu Valer Marian, încurajându-l că situația urmează a fi detensionată în cadrul organizației județene Satu Mare. De altfel, Valer Marian a declarat că ulterior publicării articolelor defăimătoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discuție de către președintele PSD Victor Ponta, care s-a arătat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea și primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta că scandalul a pornit de la o licitație publică, în care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian să pună capăt acelei situații tensionate.
Pe cale de consecință, prin ordonanța din 06.11.2015, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, prev. de art.207 alin.2 c.pen. cu aplic. art. 13 ind.1 din legea 78/2000.
Prin ordonanța din 15.12.2015, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul GOVOR MIRCEA VASILE (vicepreședinte al C.J. Satu Mare la data comiterii faptei), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj în formă agravată, prev. de art. art.207 alin.1 și 3 din C.penal cu aplic. art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 și art.5 c.pen., fapta constând în aceea că, în perioada noiembrie-decembrie 2010, folosindu-se de influența pe care o avea asupra publicației cotidiene locale GAZETA DE NORD VEST SATU MARE, împreună cu numitul Valer Marian (senator în Parlamentul României și președinte al PSD Satu Mare la acea vreme,persoană care controla linia editorială a ziarului menționat), au impus, prin intermediul redactorilor cotidianului, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa numitului Pop Dumitru, primar al Comunei Odoreu, scopul urmărit de Govor fiind acela de a-l constrânge pe primar să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație privind lucrarea ”Servicii de proiectare în vederea realizării proiect tehnic, obține autorizații,avize,acorduri, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru proiect integrat în comuna Odoreu”, cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, finanțat de FEADR – măsura 322, în vederea atribuirii lucrării în favoarea SC TEHNIC ASIST SRL.

III. FAPTA DE ȘANTAJ SĂVÂRȘITĂ DE GOVOR MIRCEA ÎMPOTRIVA NUMITEI FILIP ADINA, INSPECTOR ȘEF INTERIMAR AL I.T.M. SATU MARE, ÎN PERIOADA AUGUST-SEMPTEMBRIE 2013

Prin ordonanța din 28.09.2015, prin care s-a dispus începerea urmăriri penale în cauză și cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj, prev. și ped. de art.207 rap. la art.131 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 din Cod.penal, se arată că din datele deținute rezultă faptul că în cursul anului 2013, Govor Mircea Vasile a exercitat acte de constrângere și amenințare de natură a provoca stare de temere, asupra numitei Filip Adina Maria, inspector șef interimar al ITM Satu Mare, instituție care a aplicat o sancțiune contravențională primarului comunei Supur, cunoscut ca obedient lui Govor atât pe linie de partid dar și personal. Pentru a-și pune în aplicare intenția de destituire din funcție, numitul Govor Mircea a cerut secretarului general al PSD, Dolineaschi Andrei, intervenția pe lângă decidenți din cadrul Ministerului Muncii, pentru a verifica activitatea ITM Satu Mare. La data de 19.09.2013, numitul Dragomir Ciprian Georgian, șef al Inspecției Muncii a efectuat deplasarea în Satu Mare pentru controlul activității ITM, fără ca acest control să se fi soldat cu destituirea din funcție a numitei Filip Adina, susținută de către președintele PNL Satu Mare, Ștef Mihai Adrian și președinte al Consiliului Județean Satu Mare. Raportat la faptul că influența pe care Govor Mircea Vasile, în calitate de președinte al organizației județene PSD și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare a fost una reală, iar amenințările au fost de natură a crea o stare de temere celor cărora le erau adresate, există suficiente indicii pentru a considera că fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj.
În fapt, în perioada aprilie 2012 – martie 2014, martora Filip Adina a ocupat prin ordin al Ministrului Muncii funcția de inspector șef al ITM Satu Mare, cu delegare de atribuții și competențe, inspectorul șef titular al instituției – Sasu Cristian fiind desemnat subprefect al Instituției Prefectului Satu Mare.
În cursul lunii iunie 2013, în baza unei dispoziții emise de Inspecția Muncii București, a fost demarată campania națională de identificare a muncii fără forme legale în construcții, sens în care ITM Satu Mare a efectuat controale pe raza de competență a instituției, printre cei controlați fiind și patru persoane, care în baza declarațiilor inițiale, respectiv fișa de identificare au declarat că desfășoară activitate în construcții pentru Primăria din Supur. Inspectorul desemnat cu acest control, și anume numita Mariana Boian, a deschis procedura de control prin emiterea și înmânarea înștiințării de prezentare la sediul ITM a secretarului Primăriei Supur. La acea invitație nu s-au prezentat nici persoanele controlate și nici reprezentantul Primăriei din Supur, fapt pentru care activitatea a fost amânată.
La un anumit interval de timp, martora Filip Adina a fost contactată pe telefonul instituției de către vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare – Govor Mircea, care i-a comunicat că primarul comunei Supur se va prezenta la I.T.M., fără a preciza motivul, însă martora a subînțeles că vizita era legată de acel control ce se afla în derulare. Susnumita i-a răspuns lui Govor Mircea că așteaptă ca primarul comunei Supur (comuna în care inc.Govor Mircea s-a născut) să se prezinte cu o justificare pentru amânarea controlului, precizându-i lui Govor că inclusiv aceste neprezentări nejustificate pot fi sancționate. Din declarația martorei Filip Adina rezultă că aceasta a realizat imediat că Govor Mircea este direct interesat de modul în care se va soluționa controlul de la Primăria Supur (în condițiile în care aceasta cunoștea faptul primarul comunei Supur face parte din partidul politic al cărei președinte de organizație județeană era și Govor Mircea), sens în care ar trebui să fie atentă în modul de abordare, dar nu a ținut cont de intervenția vicepreședintelui Consiliului Județean Satu Mare și a dispus aplicarea legii.
La o dată ulterioară, primarul comunei Supur s-a prezentat la sediul instituției împreună cu viceprimarul comunei, care au pornit o discuție neprincipială cu inspectorul de muncă desemnat să efectueze controlul, fapt pentru care numita Mariana Boian a apelat la sprijinul șefului instituției, pentru ca aceasta să participe la discuții. Ajunsă în biroul colegei sale, numita Filip Adina a arătat că persoana care i s-a prezentat ca primar al comunei Supur i-a reproșat că o eventuală sancțiune ar afecta resursele financiare ale instituției pe care o reprezenta, însă în ciuda acestui reproș, Filip Adina i-a cerut colegei sale să aplice legea. În aceeași zi, la data de 21.08.2013, a fost întocmit procesul verbal de constatare și aplicare a sancțiunii contravenționale în valoare de 40.000 lei pentru abaterea identificată la Primăria Supur.
Exact în ziua în care a fost aplicată sancțiunea contravențională pentru Primăria Supur, martora Filip Adina a fost contactată telefonic pe telefonul fix al instituției de către Govor Mircea, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, care pe un ton răstit și agresiv i-a cerut susnumitei ”să ia un pix și o hârtie și să-și scrie demisia”, fără să-i precizeze motivul, dar aceasta a subînțeles ca acesta era nemulțumit în legătură cu acea sancțiune contravențională aplicată Primăriei Supur, în ciuda discuției prealabile pe care a avut-o cu Filip Adina. Aceasta din urmă a declarat ”cu prilejul acelei discuții, Govor Mircea a avut un discurs relativ incoerent, ceea ce a devoalat starea lui de nervozitate și chiar m-a întrebat ”cine m-a pus pe mine acolo„ și mi-a cerut ”să-mi arunc diploma”, deducând că îl deranja că ocup acea funcție de inspector șef al ITM Satu Mare. Deși tonul agresiv al lui Govor și conținutul convorbirii mi-a creat o stare de disconfort și implicit chiar de temere, cunoscând că Govor deține pârghiile necesare pentru a mă înlătura din acea funcție care îmi asigura resursele financiare necesare mie și copilului minor încredințat în creștere și educare, am avut totuși puterea de a-i răspunde acestuia că demisia este un act de voință unilateral și refuz să demisionez. Mi-am dat seama că această discuție va fi urmată de demersuri efective pe care Govor Mircea avea să le facă, deoarece cunoșteam că are influență în mediul politic pentru a-și duce la îndeplinire amenințările, motiv pentru care l-am contactat telefonic pe Sasu Cristian, căruia i-am expus starea mea de temere. Sasu Cristian era subprefect la vremea respectivă și fost șef al ITM Satu Mare și am considerat că este în măsură să-mi dea un sfat, iar acesta m-a încurajat și chiar a fost deranjat de acea atitudine și de modul în care Govor și-a folosit influența funcției și politică pentru a face amenințări, cerându-mi să-mi respect atribuțiile de serviciu. Din câte îmi amintesc am purtat o discuție în acest sens și cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Ștef Adrian, care mi-a replicat să nu iau în seamă acele amenințări ale lui Govor pentru că este o persoană violentă verbal, iar eu să-mi continui activitate în limitele și cu respectarea legii”.
Declarația martorului Filip Adina se coroborează cu declarațiile luate în cauză martorilor Sasu Cristian (subprefect al județului Satu Mare la data săvârșirii faptei), Ștef Adrian (președinte al Consiliului Județean Satu Mare), Dan Alin și Pop Sabin (ambii inspectori șefi adjuncți ai ITM Satu Mare), care au arătat că discuția telefonică pe care Filip Adina a purtat-o cu Mircea Govor, i-a provocat o reală stare de temere în raport cu posibilitatea revocării sale din funcție. Ba mai mult, martorul Ștef a arătat că și numitul Avram Eugen, prefect al județului Satu Mare, i-ar fi făcut reproșuri în legătură cu modalitatea în care instituția condusă de ea a desfășurat controlul de la Supur, existând indicii că prefectul a fost informat în acest sens tocmai de Mircea Govor, ocazie cu care i-ar și indicat să facă presiuni asupra funcționarului de la conducerea ITM.

Declarație martor Sasu Cristian din 14.10.2015:
”Imediat după comunicarea procesului-verbal de contravenție, Adina Filip mi-a relatat că a fost sunată de către Mircea Govor în timp ce se afla la serviciu, reproșându-i pe un ton amenințător că inspectorii săi au amendat un primar P.S.D. cu o sumă foarte mare, însă aceasta i-a răspuns că inspectorii nu au făcut altceva decât să aplice dispozițiile legale. Acest răspuns l-a iritat și mai tare pe Mircea Govor care i-a cerut instantaneu să-și dea demisia, solicitare respinsă de Filip Adina, motiv pentru care Govor a amenințat că va face demersuri să fie schimbată din funcție”.
Din declarația martorului Pop Sabin rezultă: ”În vara anului 2013, după revenirea din concediul de odihnă, am aflat de la colegii mei dar și de la inspectorul șef delegat, Adina Filip, că un control al ITM Satu Mare la Primăria Supur a provocat un adevărat scandal public, în sensul că au fost publicate mai multe articole defăimătoare la adresa instituției și a conducerii ei, în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare. Mai mult chiar Adina Filip mi-a povestit că a fost sunată de către Govor Mircea, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și a fost apostrofată cu privire la acea sancțiune care a fost aplicată primăriei Supur. Cu certitudine, deși Adina Filip mi-a povestit împrejurarea menționată anterior la ceva vreme de la momentul când s-a întâmplat, aceasta a fost afectată de tonul și mesajul transmis de Mircea Govor”.
Din declarația martorului Dan Alin rezultă: ”Din câte îmi amintesc, la o dată ulterioară, inspectorul șef Filip Adina mi-a comunicat că a primit un telefon de la Govor Mircea, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, în legătură cu controlul de la Primăria Supur. Menționez faptul că Adina era într-o vădită stare de panică și agitație și i-am recomandat să fie atentă. Nu cunosc conținutul convorbirii, dar arăt din nou că Filip Adina a fost speriată în urma acelei discuții cu Govor Mircea”.
Din declarația martorului Ștef Adrian rezultă : ” În vara anului 2013, nu rețin exact perioada, Adina Filip a venit la biroul meu și mi-a precizat că prefectul județului Satu Mare, numitul Avram Eugeniu, îi reproșa anumite aspecte legate de activitatea profesională a instituției pe care o conducea, sens în care mi-a explicat că ITM Satu Mare avea în derulare un control inițiat la nivel național pe linia inspecției muncii. Rețin că Filip Adina chiar mi-a prezentat niște documente în acest sens, probabil tematica acelui control, legat de munca la negru, și mi-a precizat că nu a încălcat în niciun fel cadrul dispozițional al acelui control și că nu a ales țintit, sau pe criterii politice, ci pur aleatoriu obiectivele ori instituțiile controlate. Mai mult, Filip Adina mi-a dat de înțeles că are unele temeri legate de situația ei profesională, fiind vulnerabilă deoarece ocupa ca interimar funcția de inspector șef al instituției, fapt pentru care am ales să o liniștesc și să-i cer să-și respecte în continuare atribuțiile de serviciu”.
Martora Filip Adina a precizat că, după acea discuție telefonică purtată cu Mircea Govor, aceasta a aflat din mai multe surse, că la o ședință PSD a organizației din Satu Mare, Govor Mircea, în calitate de președinte sau vicepreședinte, a făcut afirmații denigratoare la persoana sa și chiar a amenințat că o va destitui din funcția publică deținută, menționând ”că dacă asta rămâne șefă eu îmi tai c…le”
Refuzul martorei Filip Adina de a-și da demisia din funcție a fost urmat de publicarea în ziarul GAZETA DE NORD VEST a unor articole negative cu privire la activitatea profesională a acesteia, articole care au avut rolul de a-i întreține acesteia starea de temere, care să aibă ca efect apoi schimbarea conduitei acesteia, în sensul de a răspunde pozitiv solicitărilor sale ulterioare.
Din conținutul articolului apărut în cotidianul Gazeta de Nord Vest, la data de 25.08.2013, cu titlul ”Politica USL făcute de directorii PDL și UDMR”, rezulta că o parte din directorii numiți de PDL și UDMR s-au dedat la acțiuni de control împotriva primarilor PSD, făcându-se altfel referiri directe la controlul și implicit sancțiunea aplicată primăriei Supur. De altfel, în conținutul articolului se face referire la conducerea ITM Satu Mare și direct chiar la numele Adinei Filip. Cu privire la geneza acestui material de presă, martorul Sasz Lorand (cel care a semnat articolul) a declarat că acesta a fost comandat de către Mircea Govor, la scurtă vreme după ce a devenit președinte a organizației județene PSD Satu Mare, și avea ca scop ”denigrarea directorilor instalați de fosta putere și rămași în funcții și de ale demonstra membrilor PSD Satu Mare, că în calitate de președinte a organizației județene a PSD se luptă pentru a ocupa cu membri sau simpatizanți de partid acele funcții de conducere”.
La data de 04 septembrie 2013, a fost publicat în cotidianul Gazeta de Nord Vest , articolul cu titlul „senatorul Marian preferă munca la negru”, care a fost conceput de Sasz Lorand, pe care l-a semnat cu pseudonimul „Alex Ohaha”. Jurnalistul a declarat că și acest articol a fost publicat la solicitarea lui Govor Mircea, care i-a cerut în mod special ca în partea de final a articolului să facă referiri directe la Adina Filip, șefa ITM Satu Mare, în sensul de a-i transmite mesajul de a nu mai controla și amenda primarii USL și PSD, recomandându-i să se ocupe de firma lui Valer Marian care practica munca la negru. În acest fel, Govor Mircea încerca instituirea unui control asupra instituției în sensul de a nu acționa împotriva celor care prezentau interes pentru Mircea Govor (primarii PSD), dar și o încercare de a subordona instituția respectivă intereselor sale.
Deoarece în continuare, în ciuda demersurilor efectuate atât personal, cât și prin intermediul mass-media, martora Adina Filip a refuzat să își dea demisia, refuzând astfel solicitarea adresată pe un ton imperativ de Mircea Govor, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic asupra ei, în data de 03.09.2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Dolineaschi Andrei (persoană despre care martorul Sasu Cristian a declarat că la nivelul central al P.S.D., acesta se ocupă cu ”resursele umane în cadrul partidului”, prin resurse umane înțelegând faptul că acesta se ocupă de nominalizarea pe funcții de conducere în instituții publice la nivel central și local), căruia i-a comunicat pe un ton foarte agitat că ”nu mai înțeleg nimic, pe cuvântul meu, ne fugărim toți oamenii atunci, mor nu alta!…directoarea de la ITM îmi amendează primarii și tăt așa, na, păi atuncia …aia îi de la ceilalți…în final, așa fac”, moment al discuției ce a fost brusc întrerupt de interlocutorul său, cu afirmația ”stai, stai, stai!.. am înțeles, ok!”. Din cuprinsul acestei discuții reiese că Dolineaschi Andrei știa ce are de făcut pentru a rezolva ”problema” lui Govor Mircea, existând indicii că acesta a luat ulterior legătura cu numitul Dragomir Ciprian (persoană despre care Sasu Cristian a afirmat că la acea vreme era susținut de P.S.D.), căruia i-ar fi transmis solicitarea de a se deplasa la sediul I.T.M. Satu Mare, pentru a verifica activitatea instituției strict pe partea de aplicare a amenzii respective.
Fiind audiat în calitate de martor, numitul Dragomir Ciprian, care la acea vreme ocupa funcția de inspector general de stat la Inspecția Muncii, a arătat că în vara anului 2013, a fost contactat pe telefonul de serviciu de către vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, numitul Govor Mircea, însă nu reține dacă acest contact cu Govor Mircea i-a fost anunțat în prealabil de către vreo persoană din conducerea PSD (dar nu exclude acest lucru), sau a fost sunat direct, Mircea Govor având la acea dată și o funcție de conducere în organizația județeană a PSD Satu Mare. Martorul observase anterior că Govor Mircea se află într-o relație apropiată cu Dragnea Liviu (președinte executiv al PSD la acea vreme) și Dolineaschi Andrei (secretar general al PSD). Cu ocazia acestei discuții, Govor Mircea s-a plâns de activitatea ITM Satu Mare, reclamând faptul că există o serie disfuncționalități în desfășurarea activității instituției, precum și eventuale abuzuri ale inspectorului șef – Adina Filip – în relația cu administrațiile publice, angajatorii etc. Martorul i-a răspuns lui Govor Mircea că va face demersuri pentru a verifica reclamațiile sale, motiv pentru care l-a și anunțat că va face o deplasare la ITM Satu Mare, în acest scop. Martorul Dragomir a menționat că s-a arătat surprins de cele relatate de Govor, deoarece din datele deținute până la acel moment, a apreciat ca pozitivă activitatea ITM Satu Mare, cât și a persoanelor din conducere, respectiv inspectorul șef și adjuncții lui care au fost apreciați cu calificativele foarte bine în urma evaluării anuale.
După ce a luat hotărârea să facă deplasarea la Satu Mare, numitul Ciprian Dragomir a sunat-o pe Filip Adina, căreia i-a comunicat că urmează să vină a doua zi la ITM Satu Mare, fără să precizeze motivul, fapt care a avut ca urmare sporirea stării de temere în care aceasta se afla ca urmare a convorbirii avute anterior cu Govor Mircea, lucru pe care susnumita i l-a comunicat și martorului Sasu Cristian. Acesta din urmă a declarat că Filip Adina i-a spus că Dragomir Ciprian Dragomir ar fi rugat-o pe aceasta, cu prilejul acelei discuții telefonice, ”să rezolve cumva situația”, deoarece și el a fost amenințat că i se vor face greutăți dacă nu va fi aplanat conflictul cu Mircea Govor.
În acest sens, în după amiaza zilei de 19.09.2013, martorul Dragomir și-a făcut apariția în Satu Mare, fapt pe care Mircea Govor îl cunoștea foarte bine, în contextul în care acesta i-a recunoscut la telefon deputatului Octavian Petric că inspectorul general de stat a fost chemat de el pentru a soluționa favorabil ”problema” de la ITM Satu Mare:

GOVOR MIRCEA VASILE: – Tavi Petric, ce faci măi, (înjură-n.n) soarele tău! Hai repede la mine în birou.
Petric: -Da ce-i?!
GOVOR MIRCEA VASILE: – A venit secretarul general de la ITM aicea şi… special o venit să vorbească cu mine că ştii tu treaba de la ITM, cu mişcarea de-acolo.
Petric: – Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Na, şi îi la mine în birou acuma, şi eu o să ajung acuma, l-am trimis pe prefect să stea de vorbă cu el. Hai şi tu şi să-l scoatem undeva, să stăm de vorbă un pic cu omu’.
Petric: – Na bine, bine, vine.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Ce faci, unde eşti?
Petric: – Da’ sunt aicea pe Energiei la mine la firmă acuma.
GOVOR MIRCEA VASILE: – No hai, hai încoace.
Petric: – Bine, bine.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Hai să ieşim undeva să stăm de vorbă un pic cu el.
Petric: – Bine , şefu’!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Hai, ciao!
(discuție telefonică purtată la ora 14:26).

După câteva minute, Mircea Govor a fost contactat telefonic de Ciprian Dragomir, care l-a anunțat că a intrat în clădirea în care își au sediul atât Consiliul Județean, cât și Prefectura Satu Mare, și că dorește să discute și cu președintele C.J. Satu Mare, numitul Adrian Ștef, însă Mircea Govor i-a replicat că ”Nu, nu! Lăsaţi-l pe preşedintele CJ-ului! Nu, nu…. Nu! Noi suntem noi şi el îi el. Hai, lăsaţi-l”, fapt care denotă că Mircea Govor nu dorea ca Adrian Ștef să participe la acea primă discuție, deoarece era conștient de faptul că acesta o susține politic pe numita Filip Adina.
După ce martorul Ciprian Dragomir a avut o întâlnire cu prefectul Avram Eugeniu, respectiv cu inc. Mircea Govor, acesta s-a deplasat sediul I.T.M. Satu Mare, unde a purtat discuții generale cu angajații ITM despre activitatea instituției. Ulterior, susnumitul a discutat în particular și cu Adina Filip, pe care chestionat-o pe marginea celor reclamate de Govor Mircea, întrebând-o punctual despre modul în care a organizat activitatea de încunoștințare a primăriilor din județ cu privire la sancțiunile ce le pot fi aplicate de către ITM și dacă a fost aplicată vreo sancțiune. În acest context, martora Adina Filip a realizat că șeful său ierarhic superior este interesat de sancțiunea aplicată Primăriei Comunei Supur, având în vedere și discuțiile anterioare cu Mircea Govor, astfel încât i-a prezentat acestuia dosarul sancțiunii de la primăria Supur, care, după l-a vizualizat, a concluzionat că procedura a fost a corect aplicată și nu poate fi contestat profesionalismul inspectorilor de caz sau a inspectorului șef.
După ce această vizită de lucru s-a încheiat, numitul Ciprian Dragomir, a condus-o pe Filip Adina la sediul palatului administrativ Satu Mare, pentru a avea o întrevedere cu Govor Mircea, scopul urmărit de acesta fiind medierea conflictului dintre cei doi, ocazie cu care aceasta i-a spus lui Dragomir că nu dorește să aibă o discuție personală cu Govor, fiind încă sub influența acelei discuții de amenințare, însă Ciprian Dragomir a liniștit-o, deoarece el îi va lua apărarea. De asemenea, martora i-a explicat lui Dragomir Ciprian că reținerea ei în legătură cu întâlnirea cu Govor decurge din acea discuție telefonică în care i-a cerut demisia. Deoarece și această viitoare întrevedere cu Mircea Govor i-a provocat o stare de agitație și neliniște, Filip Adina l-a încunoștiințat pe martorul Sasu Cristian cu privire la acest fapt, motiv pentru care acesta din urmă l-a sunat pe Adrian Ștef, pentru ca acesta, în calitatea sa de președinte C.J. Satu Mare, să îl determine pe Govor Mircea să înceteze orice acțiune de presiune psihică asupra inspectorului șef al ITM Satu Mare.
Astfel, la ora 16:59, martorul Ștef Adrian l-a sunat pe Govor Mircea, cu care a avut următoarea discuție:

GOVOR MIRCEA VASILE: – Da Adi ?
Adi: – Mircea, Da’ care-i treaba cu ITM-ul acuma?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi ce care-i treaba?!
Adi: – Păi, de ce o stresaţi pe fata asta acuma, pe Adina?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Cu ce o stresăm?
Adi: – Păi, nu ştiu ce se întâmplă?!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Cu ce am stresat-o, măi Adi? Ce, că am zis că să-i schimbăm pe cei doi adjuncţi ? Că aşa-i normal, nu?
Adi: – Asta-i una, da’ nu înţeleg că mai sunt şi alte probleme!
GOVOR MIRCEA VASILE: -Da’ alta care-i? Ce? Ce-i măi, tot îi plângeţi de milă (înjură-n.n) lui asta?! Ce dracu, acuma tu mă iei pe mine?! De ce…. ce am făcut cu ea? N-am făcut absolut nimic, din contră, i-am spus lu’ ăsta că ea îi susţinută de voi şi de Cristi şi cu asta basta! Da’ ce… ce am făcut altceva?!
Adi: – Păi da, da’ atuncea cineva îmi vorbeşte prostii! Păi, atuncea vorbeşte lumea prostii!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Care lume?
Adi: – Că aţi chemat-o cu dosare, cu nu ştiu ce…
GOVOR MIRCEA VASILE: – Tu cu mine să vorbeşti, nu cu alţii! Eu i-am spus la…
Adi: – Păi da măi, da’ trebuia să-mi spui, măi!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Ce să-ţi spun?
Adi: – Eu n-am ştiut ce se întâmplă?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Cum n-ai ştiut, că tu te-ai dus la ITM să-i aştepţi acolo şi eu am spus că nu mă pot duce că am şedinţă cu primarii! Eu am crezut că tu vorbeşti cu ei acolo!
Adi: – Păi da’, da’ n-am mai aşteptat, că omu’ n-o venit!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun, acuma de ce n-ai…… Ba a o mers, cum n-o mers cu prefectul, măi, că i-am trimis pe ei doi şi eu am rămas cu primarii şi n-am putut merge. Am zis să meargă să se întâlnească cu tine că mie mi-o spus ăsta inspectorul general…!
Ulterior, în jurul orei 18:00, ajunși la sediul palatului administrativ, Filip Adina și Dragomir Ciprian au intrat în biroul președintelui Consiliului Județean Satu Mare – Ștef Adrian, unde s-a prezentat și Govor Mircea. Din declarația martorului Filip Adina rezultă că la acea întâlnire, aceasta a avut o atitudine vădită de ostilitate la adresa lui Mircea Govor, care la rândul său a avut din primul moment o atitudine agresivă față de ea, ”pe un ton ridicat acuzându-mă că sunt „obraznică”, și că îmi permit ”să amendez primarii PSD”, la care Dragomir Ciprian i-a replicat că din punct de vedere profesional nu poate să-mi reproșeze nimic, astfel că nu există temeiuri pentru a fi sancționată”. În ceea ce privește percepția pe care martorul a avut-o în raport cu întâlnirea avută în contextul mai sus arătat, aceasta a declarat că ”personal, această discuție la care a participat și Govor Mircea, am perceput-o ca pe o amenințare relativ la funcția ocupată și ca pe o încercare de a mă supune dispozițiilor sale, în sensul de a nu mai aplica vreodată sancțiuni primăriilor PSD”
După această întâlnire, după terminarea programului de lucru, Dragomir Ciprian și Filip Adina s-au întors la sediul ITM Satu Mare, unde a avut loc o întâlnire și cu adjuncții ITM, martorii Dan Alin Claudiu și Pop Sabin, cărora Dragomir Ciprian le-a comunicat că ”nu sunt în grațiile PSD”, sens în care le-a sugerat că ar fi bine să demisioneze din acele funcții prin demisie. Cei doi adjuncți au arătat că nu vor demisiona, deoarece profesional nu au motive să facă acest lucru.
Martorul Filip Adina a mai menționat că discuția finală purtată cu Dragomir Ciprian a făcut-o atât pe ea, cât și pe cei doi adjuncți, să înțeleagă că Govor Mircea, prin funcția de conducere în partid deținută dispune de influența necesară pentru a determina schimbarea acestora din funcțiile de conducere de la ITM Satu Mare, cu atât mai mult cu cât Filip Adina ocupa acea funcție de conducere cu caracter temporar, fapt care o făcea extrem de vulnerabilă din acest punct de vedere, aceasta putând fi schimbată oricând prin dispoziția inspectorului general de stat din cadrul Inspecției Muncii. Starea de temere a numitei Filip Adina era amplificată și de faptul că Govor Mircea este perceput în societate ca o persoană care poate și chiar determină numirea pe funcții a persoanelor agreate personal sau din punct de vedere politic, exemplificând cu aceea că în anul 2009, acesta a reușit să impună la conducerea instituției numirea celor doi inspectori șefi adjuncți, și anume pe numita Suciu Mirela – sora lui, (persoană fără studiile necesare, fără ca această să mai lucrat în domeniu și implicit fără competența necesară), respectiv pe Betea Niolae, văr primar al primarului din Racșa, Betea Toma, ce deține funcția de secretar general al PSD, persoană aflată în relații apropiate cu Govor Mircea.
Prin ordonanța din 15.12.2015, s-a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale față de suspectul GOVOR MIRCEA VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj în formă agravată, prev. de art. art.207 alin.1 și 3 din C.penal cu aplic. art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 și art.5 c.pen.,fapta constând în aceea că, în perioada august-septembrie 2013, folosindu-și autoritatea și influența deținute de calitatea sa de președinte al organizației județene al PSD Satu Mare, respectiv de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, precum și de influența pe care o avea asupra publicației cotidiene locale GAZETA DE NORD VEST SATU MARE, a constrâns-o pe numita Filip Adina, inspector șef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme, (constrângere ce a constat în proliferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către șeful său ierarhic la solicitarea lui Govor ), ca aceasta, în exercitarea atribuțiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale împotriva persoanelor agreate politic de el (în speță, primarii PSD din jud.Satu Mare), scopul urmărit de acesta fiind acela de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine (de a dobândi în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp o notorietate de un bun președinte, capabil să apere interesele acestora în cazul în care aceștia sunt sancționați de instituțiile deconcentrate, respectiv de a-și subordona instituția I.TM. intereselor sale patrimoniale în contextul în care Mircea Govor și familia sa deținea mai multe societăți comerciale care au angajați), respectiv un folos material pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor PSD în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM).

IV. FAPTA DE ȘANTAJ SĂVÂRȘITĂ DE MIRCEA GOVOR ÎMPOTRIVA NUMITULUI SASU CRISTIAN – INSPECTOR ȘEF AL ITM SATU MARE, ÎN PERIOADA IUNIE-IULIE 2014
Prin ordonanța din 03.12.2015, s-a dispus extinderea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj, prev. și ped. de art. 207 alin.1 din C.penal, cu aplic. art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.
Ca situația de fapt, s-a reținut că, fiind audiat la data de 22.10.2015, martorul Sasu Cristian a declarat că în perioada mai 2014 – septembrie 2014, imediat după ce a revenit în funcția de inspector șef al I.T.M. Satu Mare, ar fi fost supus unor acțiuni de constrângere morală din partea numitului GOVOR MIRCEA, vicepreședinte al C.J. Satu Mare, respectiv președinte PSD Satu Mare, pentru a-l determina să își dea demisia din funcția de inspector șef, în scopul dobândirii în mod injust (prin folosirea abuzivă a influenței pe care Govor Mircea o avea ca președinte de partid) de persoane apropiate lui MIRCEA GOVOR, a unui folos nepatrimonial, și anume numirea pe funcția de inspector șef al I.T.M. Satu Mare.
Aceste acțiuni de constrângere ale numitului GOVOR MIRCEA VASILE au constat în aceea că, după ce a anunțat într-o conferință de presă că îl va schimba din funcție pe numitul SASU CRISTIAN, acesta și-a folosit autoritatea și influența sa de președinte al PSD SATU MARE, pe lângă numitul CIPRIAN DRAGOMIR, inspector general al Inspecției Muncii, pentru ca acesta să dispună efectuarea mai multor controale ce viza funcționarea I.T.M. Satu Mare, a căror concluzii să fie defavorabile instituției, fapt ce ar fi putut atrage consecințe nefavorabile carierei profesionale martorului SASU CRISTIAN, în sensul că acesta putea fi demis din funcție. De asemenea, în aceeași perioadă, numitul GOVOR MIRCEA VASILE și-a folosit autoritatea și influența sa de președinte al PSD SATU MARE, pe lângă numitul AVRAM EUGEN, prefect al județului Satu Mare, pentru ca acesta să dispună efectuarea unui control la ITM Satu Mare de către Corpul de Control al Prefectului (acțiune demarată la data de 23.06.2015), scopul acestei acțiuni de control fiind acela de a fi identificate deficiențe în activitatea instituției mai sus amintite, fapt care putea avea ca și efect direct schimbarea din funcție a numitului SASU CRISTIAN.
Astfel, din declarația martorului Sasu Cristian rezultă că înainte de plecarea din funcția de subprefect al Județului Satu Mare (aprilie 2014), a fost abordat de Govor Mircea, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al organizației județene PSD Satu Mare, care i-a propus să se retragă din funcția de subprefect și să revină postul pe care era titular, acela de inspector șef la ITM Satu Mare, sugerându-i totodată să răcească relația cu Adrian Ștef – președinte al Consiliului Județean Satu Mare (cu care martorul era în relații de prietenie), iar dacă ”voi răspunde cerințelor sale, m-a asigurat că nu voi avea probleme cu superiorii mei, precizându-mi că va vorbi cu inspectorul general de stat al Inspecției Muncii București – Ciprian Dragomir, în acest sens. Mai mult Govor Mircea mi-a spus că își va asuma păstrarea mea în funcția de inspector șef al ITM Satu Mare, dându-mi în acest sens ca exemplu pe Luminița Albu, șef interimar al A.J.F.P. Satu Mare, pe care a precizat că o tolerează deși face parte din alt partid politic”.
În perioada mai – iunie 2014, martorul s-a deplasat la București pentru un simpozion pe linia Inspecției Muncii, loc în care a avut o întâlnire cu Dragomir Ciprian, șeful interimar al acestei instituții, care l-a abordat, cerându-i o întrevedere. La finalul acelei întâlniri, Dragomir Ciprian i-a spus că ”ai o problemă” și că”în locul tău trebuie să vină o altă persoană”. Deși am cerut detalii cu privire la aceste precizări, deoarece nu înțelegea ce is-ar putea reproșa din punct de vedere profesional, martorul revenind pe funcție de foarte puțin timp, Ciprian Dragomir nu a intrat în alte detalii. Cu privire la acest aspect, martorul Dragomir Ciprian a admis că este posibil să-i fi spus lui Sasu Cristian, că inc. Govor Mircea îl reclamă consecvent și probabil își dorește înlăturarea lui din funcție, însă își amintește că acea discuție să fie purtată la evaluarea pe anul 2014, din luna ianuarie 2015 a inspectorilor șefi ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din subordine. De asemenea, martorul Dragomir a mai precizat că încă din septembrie 2013, când a efectuat ace vizită de lucru în Satu Mare, inc. Govor Mircea a făcut aprecieri negative la adresa lui Sasu Cristian (care la acea vreme era subprefect al județului Satu Mare), menționând că are sub control o firmă de consultanță pe care o impunea primăriilor care derulau sau inițiau proiecte cu finanțare europeană, fapt care i-a dat de înțeles că Sasu Cristian se află în dizgrația sa.
La data de 10.06.2014, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Satu Mare, inc. Mircea Govor a declarat că directorii instituţiilor deconcentrate, membrii PNL, vor fi schimbaţi din funcţii imediat ce conducerile ministerelor de resort vor dispune această măsură, motivând că schimbarea acestora este motivată de necesitatea ca directorii deconcentratelor să facă politica Guvernului Ponta, aflat la guvernare în acel moment: „E normal ca şefii de instituţii ale statului român să facă în teritoriu politica Guvernului. Am propus şi eu demult asta, măcar aşa se va face curăţenie şi vor rămâne doar aceia care fac politica Guvernului Ponta. Nu poţi face politica unui guvern cu oameni de pe vremea lui Boc. De la ministere se va da cu siguranţă o direcţie prin care vor fi schimbaţi toiţi, iar eu susţin acest lucru”. În finalul conferinței, inculpatul a mai precizat că ”acest personaj arogant, care se crede foarte important,de la Forța Civică, un funcţionar public, nu se astâmpără. Ca atare, îi recomand să se retragă din instituţiile statului, ba chiar îi cer public acest lucru”. În acel moment, reprezentanții presei locale i-au solicitat lui Govor să precizeze numele funcționarului la care s-a referit, acesta replicând că ”o să aflați după ce o să îl schimb”.
Martorul Sasu Cristian a înțeles că Mircea Govor a făcut referiri voalate la persoana sa în acea conferință de presă (deoarece Govor avea reprezentarea că Sasu Cristian este apropiat al partidului Forța Civică, partid aflat în opoziție la acea vreme), motiv pentru care, după două – trei zile, i-a cerut lui Govor Mircea explicații cu privire la cele menționate în cadrul conferinței. Cu această ocazie, Govor Mircea i-a confirmat martorului că el fusese cel vizat de acele amenințări cu schimbarea din funcție și l-a acuzat că el controlează partidul Forța Civică, prin intermediul unei nepoate ale sale dar și că un prieten de-al său ar fi furnizat unui site ”Investigații Satu Mare”, date compromițătoare despre membri PSD, fapte pentru care i-a precizat că nu mai beneficiază de sprijin politic din partea sa și că reprezintă cea mai mare dezamăgire a sa. Acest răspuns al lui Mircea Govor i-a produs martorului, în primul rând, o stare de indignare, deoarece nu considera că are nevoie de susținerea politică a unui lider PDS, din moment ce funcția de conducere la I.T.M. o ocupase prin concurs, iar din punct de vedere profesional, instituția era bine cotată. De asemenea, martorul a realizat că amenințările lui Govor Mircea puteau fi în puse în practică, deoarece ”cunoșteam că acesta poate influența din punct de vedere politic păstrarea funcției mele publice, fiind în relații apropiate cu ministrul Liviu Pop. Aceste bănuieli mi s-au confirmat cu ocazia unei întâlniri la care a participat Govor Mircea și Liviu Pop, întâlnire în cadrul căreia Liviu Pop a afirmat că l-a susținut și sprijinit pe Ciprian Dragomir să acceadă și să fie numit pe funcția de Inspector general de stat la Inspecția Muncii București”.
Cele declarate de martorul Sasu Cristian sunt susținute și de discuția pe care acesta a purtat-o la data de 19.08.2014 în mediul ambiental, cu inc.Govor Mircea (întâlnire la care a mai participat și Ștef Adrian), ocazie cu care Govor după ce le-a adus la cunoștință interlocutorilor săi că ”din punct de vedere politic, da, eu sunt foarte rău….. aşa-i viaţa politică, te baţi pentru tăţi”, a recunoscut că a făcut demersuri pe lângă înalți funcționari din cadrul Ministerului Muncii pentru a fi schimbat din funcție martorul Sasu Cristian:
”GOVOR MIRCEA : – Bă… într-adevăr din punct de vedere politic, într-adevăr eu am cerut schimbarea lui, dar asta am cerut, asta am cerut-o acum de…
Domn : – Trei luni.
GOVOR MIRCEA : – Cât?
Domn : – Trei luni, trei luni.
GOVOR MIRCEA : – Nu-s trei luni, îţi arăt adresa, nu-s trei luni, vă spun eu de când, de când ai fost la mine-n birou. Nu, Cristi, unde o intrat, de când ai fost la mine-n birou ultima discuţie a mea în birou, asta o fost, nu mai ţin minte în ce zi o fost, a doua zi, într-adevăr am, am…
Domn : – Na poate, poate că nu-s trei, da două, două îs.
GOVOR MIRCEA : – Acu două luni ai fost la mine-n birou?
Domn : – Aşa ceva.
GOVOR MIRCEA : – Deci hai să înţelegem Adi cum o fost, el după ce o fost la mine-n birou şi na, o fost viteaz el şi cum îi fără minte, el într-adevăr o făcut-o de prin p… dacă atâta-i respectul faţă de mine şi chiar era o treabă simplă pentru mine şi… prostie şi da, n-am făcut, eu n-am făcut nimic mă, dar pentru numele lui Dumnezeu nu-s escroc, mă!
ŞTEF ADRIAN : – Uite inclusiv chestia asta Mircea, hai să vedem să rămână la ITM atuncea şi lăsaţi-o în pureci.
GOVOR MIRCEA : – Bun eu ştiu că pentru tine-i”.
(a se vedea în acest sens procesul verbal de redare a convorbirii ambientale, purtată la data de 19.08.2014, în biroul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, între Ștef Mihai Adrian -președintele Consiliului Județean Satu Mare, Govor Mircea – vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare și Sasu Cristian Iosif – inspector șef al ITM Satu Mare, convorbire ambientală înregistrată de către Sasu Cristian Iosif și pusă la dispoziția organelor judiciare).
Refuzând fie să accepte condițiile pe care Govor Mircea i le impunea (și anume să răspundă comenzilor politice adresate în exercitarea atribuțiilor de serviciu), fie să se retragă voluntar din funcția de inspector șef, împotriva martorului Sasu Cristian și a instituției pe care o conduce a fost inițiat un control în luna iunie 2014, fără o bază legală de către prefectul județului Satu Mare, din probele administrate până la acest moment existând indicii temeinice că inculpatul GOVOR MIRCEA a fost persoana care a solicitat acest lucru, folosindu-și în acest autoritatea și influența conferite de calitățile de președinte PSD Satu Mare, respectiv de vicepreședinte CJ Satu Mare pe lângă prefectul Avram Eugen, persoană cunoscuta ca fiind obedientă intereselor sale.
Astfel, în cursul lunii iunie 2014, martorul Sasu Cristian a primit de la o înștiințare prin care era informat despre faptul că urma să se desfășoare asupra ITM Satu Mare un control dispus de prefectul Eugeniu Avram, în baza ordinului Prefectului 131/23.06.2014, prin care i se solicita numitului Sergiu Micle-expert Corp Control, să efectueze verificări la instituțiile publice deconcentrate de la nivelul jud.Satu Mare, fără a se face referire expresă la I.T.M. Din declarația lui Sasu Cristian rezultă că la data de 18.06.2015, la sediul ITM s-a prezentat numitul Micle Sergiu, care, fără a-i prezenta un ordin al prefectului, i-a spus că va demara un control, fără să indice un domeniu, fără să precizeze un temei juridic și fără a prezenta o tematică de control. În acest context, Sasu Cristian și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care se punea presiune asupra sa, cerându-i lui Micle Sergiu să indice temeiul legal în baza căruia urma să se desfășoare controlul, precizându-i totodată acestuia că instituția prefectului nu are atribuții de control asupra I.T.M. Din discuțiile inițiale purtate cu emisarul prefectului, Sasu declară că a realizat că acesta nu știa nici măcar ce avea de controlat, motiv pentru care i-a sugerat să discute cu adjuncții săi pentru a se familiariza cu activitatea instituției, pentru a afla ce documente urmează să fie solicite pentru control. La câteva zile, Micle Sergiu a revenit la sediul ITM, ocazie cu care i-a solicitat verbal lui Sasu Cristian documente de control și petițiile depuse la instituție cu precizarea calității petenților și a modului de soluționare al acestora, acces în sistemul informatic administrat de inspectorii de muncă etc. Martorul a refuzat predarea documentelor în baza unei dispoziții verbale, deoarece ”mi s-a părut aberantă o astfel de solicitare, fapt care mi-a certificat încă o dată faptul că acel control îmi este dedicat și este strict legată de funcția mea publică de conducere”. În acest sens, martorul Sasu Cristian a trimis o adresă către Instituția Prefectului Satu Mare la data de 30.06.2014, prin care a solicitat comunicarea în scris a listei cu documentele necesare în vederea activității de verificare. De asemenea, susnumitul a și o adresă către DNA Structura Centrală prin care a sesizat ”modul abuziv în care se încerca efectuarea acelei inspecții, deoarece modul în care s-au derulat acele evenimente au fost de natură a crea o stare de temere legată de poziția publică pe care o dețineam”. În aceeași zi, Instituția Prefectului a comunicat în scris documentele supuse controlului, înserând în adresă punerea la dispoziția echipei de control documentele necesare (pct.1-14). În acest context, după lecturarea înștiințării și în urma discuțiilor pe care le-a avut cu juriștii Inspecției Muncii, Sasu Cristian a hotărât să transmită mai departe această solicitare către Inspecția Generală a Muncii, fapt confirmat de conducătorul instituției, martorul Dragomir Ciprian:
”În cursul lunii iunie 2014, rețin că am primit de la ITM Satu Mare, o înștiințare prin care eram informat despre faptul că urma să se desfășoare asupra acestei instituții un control dispus de prefectul Eugeniu Avram. În acest context, se cerea ITM Satu Mare punerea la dispoziția celor care efectuau controlul o serie de documente. Din lecturarea înștiințării și în urma discuțiilor pe care le-am avut cu juriștii Inspecției Muncii, am transmis în scris ITM Satu Mare, că doar o parte din documentele solicitate pot fi puse la dispoziția instituției prefectului, conform solicitării. Am decis acest lucru deoarece prefectura Satu Mare a solicitat inclusiv date nepublice stocate în bazele de date ale instituției, ca de exemplu, date din sistemul Pacific sau petițiile depuse instituției. Rețin că după ce am luat act despre solicitările de documente din contextul acelui control, am luat legătura telefonic cu prefectul Eugeniu Avram, căruia i-am cerut explicații cu privire la faptul dacă i-au fost delegate atribuții de control, la care mi-a replicat că nu, sens în care i-am precizat că acel control depășește cadrul legal care îi reglementează activitatea. Eugeniu Avram mi-a precizat că solicită acele documente deoarece există o serie de reclamații la adresa ITM Satu Mare, fără să precizeze despre ce se sesizează și proveniența informațiilor, ceea ce mi-a creat suspiciunea că avea bănuieli că acele controale dispuse de Inspecția Muncii București nu au relevat disfuncționalitățile instituției. Prefectul a justificat că se află în cadru legal, că are atribuții prevăzute de lege pentru acel control, la care i-am comunicat că voi transmite în scris punctul nostru de vedere către ITM, relativ la solicitările instituției prefectului, lucru pe care l-am și făcut. Instituția prefectului poate solicita ITM date statistice sau de ordin general, dar nicidecum de genul celor indicate în adresa ITM către mine.
Ulterior discuției cu prefectul Avram, în aceeași zi, la câteva ore distanță, am fost apelat pe telefonul operativ de către prefectura Satu Mare, am acceptat legătura, care se face prin centrală, constatând că interlocutorul meu era de fapt Govor Mircea. Acesta m-a apostrofat în legătură cu atitudinea pe care am avut-o față de prefect fiind acuzat că-l susțin pe Sasu Cristian în funcția de inspector șef al ITM Satu Mare, respectiv că refuz să înțeleg soarta oamenilor de afaceri din Satu Mare și că închid ochii la abuzurile pe care le făcea I.T.M. Rețin că am fost deranjat de atitudine și tonul ridicat și foarte iritat pe care Govor Mircea le-a folosit în discuția cu mine, și am încercat să-i explic cadrul legal și regulamentul de funcționare al Inspecției Muncii, dar am constatat că nu accepta nici un fel de replică, fapt pentru care cred că am închis discuția”.
În susținerea aspectelor mai sus expuse, martorul Dragomir ne-a pus la dispoziție mesajele text primite pe telefonul său mobil, expediate de către Govor Mircea în data de 01.07.2014, ora 11:37;11:50 și 12:05. Astfel, după discuția telefonică mai sus menționată, Govor Mircea i-a trimis lui Ciprian Dragomir un sms cu conținut amenințător, exprimându-și nemulțumirea în legătură cu faptul că acesta nu a luat măsuri disciplinare împotriva lui Sasu Cristian:” vă salut a trecut luni și nu v-ați tinut cuvântul,eu oricum i-am inf.pe șefi de situația creată si eu nu las lucrurile asa. Andrei (face referire la Andrei Dolineaschi) mi-a zis că l-ați inf.prin sms, vă rog nu apărați mafioții”. Imediat după aceea, Dragomir Ciprian i-a răspuns că ”nu voi apăra mafioții” și că va acționa potrivit prevederilor legale, asigurându-l pe Govor că va trimite o echipă de control la ITM Satu Mare pentru verificarea aspectelor semnalate de prefect și de Govor. Mircea Govor a continuat să prolifereze amenințări la adresa interlocutorului său, scriind că ”nu a cerut ilegalități dar să-l criticați pe prefect că vrea să vă ajute e ciudat, dar d-na Ministru stie ce are de făcut…eu am un gust amar si sper să se facă dreptate pe lege”.
Cu privire la legalitatea controlului inițiat de Instituția Prefectului la sediul ITM Satu Mare, reținem că modul de organizare al Inspecției Muncii și ITM este reglementat de Legea nr. 108/1999, republicată și completată și de către HG 1377/2009, prin care este aprobat regulamentul de funcționare a inspecției Muncii, prin care se stabilește că inspecția muncii este organ de specialitate al administrației publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Muncii, cu personalitate juridică și este ordonator secundar de credite. Inspectoratele Teritoriale ale Muncii sunt instituții cu personalitate juridică în subordinea Inspecției Muncii și sunt ordonatori terțiari de credite. Prefectului i se pot delega atribuții sau competențe de control de către miniștri sau șefii instituțiilor administrației publice centrale cu structuri teritoriale. Din declarația lui Dragomir Ciprian rezultă că pentru acest control asupra ITM Satu Mare, instituției prefectului nu i-au fost delegate atribuții ori competențe de control, astfel încât acesta a fost efectuat cu eludarea prevederilor legale. De asemenea, trebuie precizat faptul că I.T.M are relații de subordonare cu Inspecția Muncii București și Ministerul Muncii, respectiv de colaborare pe linie profesională cu Prefectura, I.T.M. fiind o instituție deconcentrată.
În cele din urmă, controlul demarat de prefect nu a mai fost finalizat, numitul Sergiu Micle argumentând în cuprinsul unui raport din 07.07.2014 că motivul pentru care verificările nu au fost finalizate la ITM Satu Mare îl reprezintă atitudinea necooperantă pe care martorul Sasu Cristian a manifestată în raport cu solicitările făcute, acesta refuzând să pună la dispoziția echipei de control documentele solicitate.
Din punctul de vedere al martorului Sasu Cristian, acest control al Instituției Prefectului ”avea menirea de a pune presiune asupra mea și a instituției deoarece perioada controlată era mare iar volumul de documente verificate imens, scopul acestor inspecții fiind tocmai pentru a mă determina să părăsesc funcția așa cum Govor Mircea mi-a sugerat în acea conferință de presă. Menționez faptul că lucrez de circa 15 ani în ITM Satu Mare și am experiența necesară pentru a realiza când și în ce împrejurări se efectuau asupra instituției inspecții oneste. Împrejurările mai sus menționate au fost generate de modul în care Govor Mircea s-a folosit de autoritatea și influența funcției sale politice și au fost de natură a mă simți amenințat dar și de a-mi crea o stare de temere legată atât de imaginea mea publică cât și de păstrarea locului meu de muncă.”
Ulterior, la data de 14.07.2014, prefectul Eugen Avram a înștiințat în scris atât Ministerul Muncii,Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice, cât și D.N.A –S.T. Oradea faptul că în instanțele de judecată, o bună parte din procesele verbale de contravenție întocmite de inspectorii ITM Satu Mare sunt anulate sau amenzile sunt înlocuite cu avertismente (a dat exemplu că în perioada aprilie-iunie 2014 60% din procesele verbale au fost transformate sau anulate), iar printre cauzele care concură la existența acestui fenomen îl reprezintă faptul că juristul instituției nu reprezintă instituția în instanță la toate procesele. Formularea unei astfel de sesizări către o structură de parchet (D.N.A –S.T. Oradea),fără a fi indicată o infracțiune, respectiv să fie menționată o persoană care să atragă competența de cercetare în favoarea D.N.A. indică faptul că prefectul Eugen Avram nu a dorit altceva decât să amplifice starea de temere în care martorul Sasu Cristian se afla în momentul respectiv, care să conducă în cele din urmă la depunerea demisiei din fruntea instituției respective.
Faptul că Govor urmărea asiduu îndepărtarea din funcție a numitului Sasu Cristian, în vederea nominalizării unei persoane agreate politic este confirmat și de cele declarate de martorul Ciprian Dragomir, căruia Govor Mircea i-a solicitat în mod direct să dispună schimbarea sa cu altă persoană:
”În vara anului 2014, nu rețin perioada, dar cu siguranță după ce Sasu Cristian a revenit la conducerea ITM Satu Mare, m-am întâlnit întâmplător la sediul PSD București cu Govor Mircea, ocazie cu care acesta a reiterat reclamațiile pe care le avea la adresa lui Sasu Cristian, amintind de firma de consultanță pe care acesta o deținea și încerca să o impună primăriilor care derulau contracte finanțare din surse comunitare și mi-a reproșat că Inspecția Muncii București nu face nimic pentru sancționarea inspectorului șef ITM Satu Mare. I-am explicat care sunt pârghiile legale de care dispuneam pentru a-l schimba din funcție pe Sasu Cristian, respectiv: la cererea titularului, în urma unei propuneri făcute de Comisia de disciplină sau în urma unei reorganizări a instituției. Rețin că Govor mi-a replicat că dacă Sasu ar fi ”în parohia lui ar da cu el de toți pereții”, dându-mi de înțeles că nu știu să mă folosesc de prerogativele de care dispuneam. Discuția dintre noi s-a purtat pe un ton ridicat și este posibil să fi fost auzită de către cei prezenți în sediu. Govor Mircea avea o abordare foarte familiară cu unele persoane din staff-ul PSD, astfel încât își permitea să folosească un ton ridicat în discuții. Ulterior am aflat că Govor Mircea a făcut reclamații la adresa mea, ministrului Rovana Plumb, cea care a succedat-o pe Mariana Câmpeanu”.
Din probele administrate în cauză până în acest moment rezultă că unul dintre motivele pentru care martorul Sasu Cristian nu mai era agreat politic de către Mircea Govor îl reprezintă faptul că acesta dorea instalarea în funcția de inspector șef al ITM Satu Mare a unei persoane apropiată intereselor sale, și anume numita Pop Iustina. În acest sens, martorul Dragomir a precizat că își amintește că a auzit numele Iustinei Pop de la ITM Satu Mare, contextul fiind următorul: fie ca Govor să-i fi spus că o preferă pe aceasta la șefia ITM Satu Mare, fie Adina Filip să-i fi spus că este susținută de Mircea Govor pentru această funcție.
Astfel, o bună parte a perioadei în care martorul Sasu Cristian a fost suspendat din funcție, și anume 22.10.-16.11.2014 ( ca urmare a faptului că procurorul de caz din cadrul D.N.A.-S.T. Oradea a dispus în dos.72/P/2014, punerea sub control judiciar a sa, fiind inculpat pentru săvârșirea infracțiunii prev.de art.12 lit.a din legea 78/2000), prin Ordin al Inspectorului General de Stat (funcție ocupată de numitul Dantes Bratu) a fost numită cu delegare de competență, iar ulterior prin ordin al Ministrului Muncii, tocmai numita Pop Iustina, persoană care nu ocupa la acel moment vreo funcție de conducere, existând suspiciuni că inc. Govor Mircea a intervenit pe lângă factorii decidenți în favoarea numirii acesteia. În acest sens, Sasu Cristian a apreciat că numirea în funcția respectivă cu caracter temporar nu era justificată, instituția având doi adjuncți ce puteau gira funcția, dar cunoaște că Pop Iustina a fost și este agreată de Govor Mircea. Anterior acestei numiri temporare a numitei Pop Iustina, prin ordinul al Inspectorului General de Stat emis în 03.10.2014, martorul Dantes Bratu a hotărât numirea temporară a martorului Pop Sabin, inspector șef adjunct al ITM Satu Mare. Cu privire la acest aspect, martorul Pop Sabin a declarat că…
Relații apropriate dintre Govor Mircea și Pop Iustina sunt dovedite și faptul că la datele de 22.10.2015,13.11.2015, cei doi au perfectat mai multe întâlniri, evitând să vorbească alte detalii la telefon.
Relații Pop Iustina – soția lui Govor Răzvan.
Fapta numitului GOVOR MIRCEA VASILE, care, în perioada iunie-iulie 2014, după ce i-a solicitat în cadrul unei conferințe de presă lui Sasu Cristian să își dea demisia din funcția de inspector șef al ITM Satu Mare, solictare respinsă de Sasu Cristian, și-a folosit autoritatea și influența deținute de calitatea sa de președinte al organizației județene al PSD Satu Mare, respectiv de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, pe lângă numitul AVRAM EUGEN, prefect al județului Satu Mare, pentru ca acesta să dispună în afara cadrului legal efectuarea unui control la ITM Satu Mare de către Corpul de Control al Prefectului (acțiune demarată la data de 23.06.2015), scopul acestei acțiuni de control fiind acela de a fi identificate deficiențe în activitatea instituției mai sus amintite, în vederea constrângerii numitului Sasu Cristian de renunța la funcția publică de conducere deținută, scopul urmărit de Mircea Govor fiind acela de a dobândi un folos material pentru altul (numirea în funcția de inspector șef ITM a numitei Pop Iustina, persoană ce ocupa o funcție de execuție în cadrul ITM Satu Mare), respectiv un folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituției I.TM. intereselor sale patrimoniale în contextul în care Mircea Govor și familia sa deținea mai multe societăți comerciale care au angajați), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj în formă agravată, prev. de art. art.207 alin.1 și 3 din C.penal cu aplic. art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 și art.5 c.pen. ( a se vedea ordonanța din 15.12.2015, prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul GOVOR MIRCEA).

EXISTENŢA PERICOLULUI CONCRET PT. ORDINEA PUBLICĂ. MOTIVELE PENTRU CARE PRIVAREA DE LIBERTATE A CELOR A INCULPATULUI ESTE NECESARĂ PENTRU ÎNLĂTURAREA UNEI STĂRI DE PERICOL PENTRU ORDINEA PUBLICĂ – ART.223 ALIN.2 C.PROC.PEN.

Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul GOVOR MIRCEA VASILE săvârșit șase infracțiuni grave asimilate faptelor de corupție (două infracțiuni de folosire a influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, sancționate de lege cu închisoarea de la 1 la 5 ani, respectiv patru infracțiuni de șantaj în formă gravă, sancționate de lege cu pedeapsa închisorii de la 2,8 luni la 9 ani închisoare) şi, pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Privarea de libertate a inculpatului este astfel necesară pentru că există motive verosimile că s-a săvârşit două infracţiuni de corupție, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal.
Astfel, comiterea infracțiunilor care fac obiectul prezentei cauze a fost posibilă, în primul rând, ca urmare a denaturării de către inculpatul MIRCEA GOVOR (președinte al PSD Satu Mare din iunie 2013-prezent, respectiv vicepreședinte al PSD Satu Mare în perioada 2008-iunie 2013), a activităţii politice în care acesta era implicaţi. Cu privire la scopul activităţii politice, Legea nr. 14/2003, legea partidelor politice, la art. 2 prevede că „prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice (…)”; în cauză însă, activitatea politică a fost deturnată de către inculpat în scopul atingerii, pe căi ilegale, a propriilor interese.
Aşa cum rezultă din cele expuse mai sus, inculpatul GOVOR MIRCEA a acționat în sensul subordonării intereselor colectivităţii (a căror realizare trebuia să o urmărească în desfășurarea activității politice) propriilor sale interese, acesta percepând și exercitând activitatea politică ca pe un mijloc de a-și potența activitățile economice și de a-și spori pe această cale, în mod substanțial, veniturile, prin efectuarea unor demersuri (care în cele mai multe cazuri au fost urmate de consecințe favorabile lui Govor) către factori decidenți de la nivelul central al partidului din care făcea parte, care la rândul său, intervenea u mai departe la persoane cu funcții de decizie din cadrul administrației publice centrale (ANAF, Ministerul Muncii, Inspecția Muncii). În această activitate, inculpatul, l-a angrenat şi pe suspectul Andrei Dolineaschi (secretar general PSD la acea vreme, actual vicepreședinte PSD), fapt ce a fost posibil şi în condiţiile formării şi perpetuării unor legături de dependenţă între persoanele aflate pe diferite paliere ale administrației publice, dependenţă generată de faptul că, în fapt, numirea şi promovarea funcţionarilor publici în funcţiile aparatul administrației publice (atât la nivel local, cât şi la nivel central) sunt influenţate într-o proporţie considerabilă de „factorul politic”.
De asemenea, comiterea infracțiunilor mai sus expuse a fost ușurată și de faptul că inculpatul MIRCEA GOVOR a ocupat în toată această perioadă funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, poziţie profesională incompatibilă cu recurgerea la săvârşirea unor fapte de asimilate marii corupții, în contextul în care inculpatul trebuie să înfățișeze un model de comportament în colectivitatea care l-a ales ca și reprezentant al intereselor sale legitime. Măsura arestării preventive pare însă pe deplin justificată în opinia cetăţenilor, având în vedere că inculpatul chemat să asigure ordinea publică a săvârşit o astfel de faptă.
Cu privire la faptele penale descrise la punctul I în prezentul referat, arătăm că singurul criteriu avut în vedere de inculpat la distribuirea unor astfel de posturi în cadrul ANAF-AJFP Satu Mare îl reprezintă cel politic, toate posturile urmând a fi ocupate de persoane ce provin ori simpatizează partidele PSD și PNL. O astfel de abordare a unui președinte a unui partid aflat la guvernare la acea vreme este una extrem de periculoasă pentru respectarea statului de drept în România, inculpatul lăsând impresia că singurul criteriu pe baza căruia pot fi ocupate funcții în cadrul instituției respective îl reprezintă apartenența politică, ci nu competența profesională, abordare care poate avea consecințe catastrofale asupra economiei, în contextul în care rolul administrațiilor județene a finanțelor publice este unul însemnat în ceea ce privește atât descoperirea faptelor de evaziune fiscală, cât și a colectării sumelor de bani la bugetul de stat.
Faptul că inculpatul MIRCEA GOVOR a reușit să controleze și alte instituții fundamentale ale statului, cum este Poliția Română – Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, este demonstrat și de discuțiile telefonice pe care aceasta le-a purtat în anul 2013 cu numitul Taloș Constantin, inspector șef al IPJ Satu Mare în acea perioadă. În cursul lunii aprilie 2013,pe fondul disensiunilor apărute intre inculpat și numitul Vale Marian (președinte al PSD Satu Mare la acea vreme și senator din jud.Satu Mare), Govor Mircea a efectuat demersuri pe lângă Taloș Constantin pentru a bloca acțiunile parlamentarului de a aduce la cunoștința publicului și a organelor de urmărire penală a anumitor aspecte ilicite pe care acesta le cunoaște relativ la persoana inculpatului. Presiunile exercitate de Govor asupra inspectorului șef de poliție a avut rolul de a îngreuna prin orice modalitate apariția unui cotidian local editat de Valer Marian, în care acesta a demarat o campanie de denigrare împotriva inculpatului, în special dezvăluiri cu privire la relația sa cu omul de afaceri Vlas Mirel, administrator al SC TEHNIC ASIST SRL. Astfel, la data de 09.05.2013, Govor Mircea l-a contactat telefonic pe Taloș Constantin, cu care a stabilit să se întâlnească, împreună cu un avocat și cu numitul Timiș Ioan (administrator al SC MEDIA TOTAL), în scopul întocmirii unei plângeri penale care să fie depusă la IPJ Satu Mare. A doua zi, Govor Mircea l-a sunat din nou pe Taloș Constantin, pe care l-a felicitat pentru faptul că polițiștii din subordinea sa au reușit împiedicarea răspândirii acelor ziare editate la comanda lui Valer Marian:

GOVOR MIRCEA VASILE: – Servus domnu’ comandat!
Taloş :- Servus!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Te-am sunat să te felicit şi să-ţi mulţumesc în acelaşi timp.
Taloş: – Na, nu-i de ce!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu, ţi-ai făcut numa’ treaba dar, în orice caz, aici în Satu Mare când o instituţie de stat îşi face treaba contra unui bandit ca şi el, atunci deja gata, toată lumea face abuzuri!
Taloş: – Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Na, de aia numa’ te-am sunat.
Taloş: – Şi amu cum o rămas?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Păi, o rămas că îs afară… Deci, i-am scos afară frumos, elegant, nu mai îs acolo şi cu asta basta! Amu o mers la Beni să tipărească clandestin nişte foi, o tipărit patru foi…
Taloş: – Îhî!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Şi vrea să le împrăştie pe la Valea… nu ştiu unde, la ăsta ni, cum îi zice, la Sâmbra Oii, sau cam ceva.
Taloş: – La Sâmbra Oilor? Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Da. Deci, nebun! Da’ acuma tipărim şi noi legal, tot absolut şi cu asta basta! Şi în paralel, dacă face, facem plângeri penale pentru că noi ne-am făcut treaba până-n capăt.
Taloş: – Na bine.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Na, Costică, încă odată, mersi frumos.
Taloş: – Bine, Doamne ajută. servus.

După depunerea acelor plângeri penale la IPJ Satu Mare împotriva lui Valer Marian, la data de 06.06.2013, Mircea Govor s-a arătat nemulțumit de modalitatea defectuoasă prin care IPJ Satu Mare, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor efectuează cercetări în acele cauze, însă numitul Taloș Constantin l-a liniștit, asigurându-l că va vorbi cu Mircea Roman (șeful S.I.F la acel moment) în acest sens, pentru urgentarea cercetărilor.
Apoi, la data de 30.07.2013, Govor Mircea a purtat o serie de discuții telefonice cu Taloș Constantin legate de cercetările întreprinse asupra lui Valer Marian, exprimându-și nemulțumirea vizavi de progresul acestora, ocazie cu care i-a dat un ultimatum șefului poliției județene, solicitându-i să urgenteze cercetările, atrăgându-i atenția că i-a convocat pe Coica Dorel (primar al mun.Satu Mare), Ștef Adrian (președinte CJ Satu Mare) și pe Silaghi Ovidiu (Ministru al Transporturilor la acea vreme), pentru a analiza activitatea IPJ Satu Mare:
”Taloş: – Da?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Servus Costică! Ce faci?
Taloş: – Am program de audienţă.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Na, o fost băieţii acolo, acuma stăm aci de vorbă cu domnul ministru Silaghi şi cu domnul preşedinte, cu domnul primar, stăm şi vă analizăm Poliţia, că cum lucrează în Satu Mare! Şi acuma sincer, am zis că hai să vedem că raliu face pe centru… îi aci domnul primar şi i-am spus domnule că-i pericol să-i omoare pe oameni pe terase, că fac, umblă în două roţi noaptea la unsprezece jumate, nu se ia nicio măsură, ăă, ăştialalţi, Valer Marian, ăăă defilează în dragă voie şi f…e pe toată lumea cum vrea, ilegal bineînţeles, nu-i găsiţi ilegalităţile… Nu ştiu, serios, poate acuma când… eu am făcut o ăsta, am venit în audienţă prin telefon la tine, n-am putut merge până acolo, poate găsiţi o soluţie să le îndreptaţi astea, Costică!
………………………………………………………………….
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun. Când putem discuta… adică, nu ştiu, o trimis o grămadă de documente acolo la verificat la voi, se ocupă cineva de ele?
Taloş: – Da’ referitor la ce?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Referitor la partea infracţională a senatorului împreună cu boschetarii lui din jurul lui!
Taloş: – Da sigur că se ocupă!
GOVOR MIRCEA VASILE: – Nu ştiu cine se ocupă! No bine. Bine. Eu… aşteptăm să vedem şi noi ceva că, na noi vedem numa’ că primarii noştri i-aţi purtat zi de zi şi o dat cu subsemnatul, ăia care vindeau ziare în intersecţie legal pe ăia i-aţi luat, inclusiv pe ăia care o cumpărat, că dacă o fost angajaţi… Uitaţi-vă că o fost verificaţi şi o fost angajaţi. Pe ăştia nu-i verificaţi, le-o făcut poză, împart ziarele cu maşina Senatului în tot judeţul, documentat, tot în regulă, nu-i întrebaţi, că nu-s nici angajaţi, de unde-s plătiţi, cum fac? Nu mai au voie să apară că v-am dat hârtie de la OSIM… ce să mai facem pentru Poliţia din Satu Mare, că spune-mi şi mie?! Ne angajăm cu o juma’ de normă toţi aici şi vă ajutăm. Domnu’ comandant, deci vreau să vedem dacă într-adevăr pe bune, dacă vă dăm mură-n gură, puteţi face ceva sau nu puteţi? Dacă nu puteţi spuneţi că vă ajutăm, vă mai angajăm nişte personal.
Taloş: – Îhî.
GOVOR MIRCEA VASILE: – No, deci o spun… ultima dată când te sun, Costică, pe tema asta, sincer! Că n-are rost să mai tot răcim gura toată ziua bună ziua! Dar vreau să vedem dacă într-adevăr se lucrează numa ce sesizează boschetarul şef Valer Marian, de care vă c… pe voi când auziţi de el sau şi noi, ăştia muritorii de rând, când avem câte un aspect de semnalat, ăă, exact pe lege vorbim că nu ţi-am cerut nimic ilegal, staţi şi ziceţi că suntem băieţi buni! Eu, domnul ministru, domnu’ preşedinte suntem băieţi buni şi pe noi nu ne băgaţi în seamă, numa’ pe porcii ăştia care vă f..t toată ziua! No, ne-om transforma şi noi în porci care vom (înjură-n.n) pe boi, bine? Ş-atunci vă veţi învăţa.
Taloş:-Nobine”.
Ulterior,în aceeași zi, GOVOR MIRCEA a avut un mesaj mult mai temperat la adresa lui Taloș Constantin, sugerându-i acestuia că ar putea fi susținut de el pentru a obține o avansare la gradul de chestor, invitându-l în acest sens să participe la o întâlnire la care va fi prezent și fostul ministru Ioan Mircea Pașcu:
”TALOŞ – Da?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Mai ai audienţă?
TALOŞ – Am terminat.
GOVOR MIRCEA VASILE: – No, hai că îţi mai dau eu una prin telefon. Ce faci?
TALOŞ – Acuma am terminat cu ultima persoană.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Bun. Ce program ai?
TALOŞ – Păi, acuma n-am nimic deosebit.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Îi aici domnul ministru Paşcu, cu nişte generali şi mergem la pădure la Săcăşeni.
TALOŞ – Aşa.
GOVOR MIRCEA VASILE: – Şi vreau să te chemăm şi pe tine ca să… tu nu eşti general, da’ te-om face şi pe tine general. Aşa că hai şi tu să-i cunoşti. Hai până acolo să stăm de vorbă un picuţ cu ei, dacă ai timp.
TALOŞ – Bine. Da’ când se pleacă?
GOVOR MIRCEA VASILE: – Deci, noi plecăm în 10 minute. Deci, la unu jumate dacă eşti acolo, la unu fără un sfert îi perfect.
TALOŞ- Bine”

Influența deosebit de importantă pe care Mircea Govor o avea în cadrul liderilor PSD, respectiv în cadrul Guvernului României (format la acea vreme din coaliția USL, ce avea în componență și PSD) este reliefată și de aceea că acesta a reușit să impună numirea în funcții de secretari de stat, pe numita Oana Pârcălab (Ministerul Dezvoltării Regionale – aprilie 2014), respectiv pe numitul Gabriel Leș (Ministerul Apărării Naționale-octombrie 2015), fapt demonstrat de discuțiile telefonice interceptate în cauză, pe care acesta le-a purtat cu Andrei Dolineaschi (secretar general PSD) sau cu numitul Ciprian Ardelean (consilier personal al premierului Victor Ponta).
Concepțiile deosebit de limitate/retrograde pe care Mircea Govor le manifestă în raport dobândirea/încetarea unor funcții de conducere în administrația publică locală, și anume exclusiv pe criterii politice, precum și faptul că rolul său în dobândirea/pierderea unor astfel funcții este unul extrem de determinant, rezultă cu claritate și din înregistrarea ambientală al ședinței PSD Satu Mare din noiembrie 2014, prezidată de Mircea Govor după ce avusese loc primul tur de scrutin privind alegerea Președintelui României:
…………………………………………………..
Ba mai mult, inculpatul s-a folosit de influența si autoritatea pe care o avea în calitatea sa de președinte al PSD Satu Mare pentru a impune pe listele PSD, cu ocazia desfășurării alegerilor parlamentare parțiale desfășurate în perioada mai-iunie 2014 pentru colegiul 2 Satu Mare, candidatura lui Ovidiu Silaghi (președinte al PNL Satu Mare la acea vreme), scopul urmărit de acesta fiind acela de a îngreuna urmărirea penală într-un dosar penal în care DNA solicitase ridicarea imunității parlamentare/europarlamentare a numitului Ovidiu Silaghi, fapt pe care însuși Mircea Govor l-a recunoscut cu ocazia discuției purtate la data de 19.08.2014 cu martorii Sasu Cristian, respectiv Ștef Adrian:
”GOVOR MIRCEA : – Ai văzut pe Ovidiu l-am salvat, l-am adus la PSD.
Domn : – Da.
GOVOR MIRCEA : – Astăzi era arestat.
Domn : – Nu.
GOVOR MIRCEA : – Nu, că nu! O avut mandat, cum adică!
Domn : – Da era nicăieri, vorba aia.
GOVOR MIRCEA : – Şi i-am întins o mână mă, care o fost duşmanul meu de moarte, mă! Bun şi dacă m-o f… că eu îţi spun sincer m-o f… dacă ziceai că l-o f…, eu puteam dansa aici cum am vrut şi îl puneam …să voteze invers.
Domn : – Şi aia se poate. Se putea, da!
GOVOR MIRCEA : – Şi puteam zice, bă ungurii îs majoritari acolo, bă asta s-o întâmplat ce să fac… nu sunt Golan mă!…l-am salvat. Şi nevastă-sa o avut atâta bun simţ şi m-am simţit bine şi o venit Ariana şi mi-o mulţumit. Chiar o zis, domnule eşti corect! Deci asta am făcut pentru unul care o vrut să mă f… atuncea ce, să te f… pe tine mă Cristi, dacă măcar …interes… da bine”

O bună parte a infracțiunilor de șantaj prezentate pe larg mai sus au fost săvârșite de inculpat și prin uzitarea controlului în fapt pe care îl exercita asupra unor instituții media din județul Satu Mare. În cauză, instituţiile media, Ași anume ziarul GAZETA DE NORD VEST, respectiv televiziunea NORD VEST TV au fost folosite de către acesta pentru compromiterea unor persoane ce ocupau funcții de conducere în cadrul instituțiilor deconcentrate, în scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate, respectiv de foloase nepatrimoniale, și anume obținerea subordonării acelor instituției intereselor sale. Astfel, în numele libertăţii de exprimare și sub pretextul anchetelor jurnalistice, care ar fi vizat implicarea unor persoane cunoscute la nivelul județului Satu Mare (avocat,primar,inspector șef ITM), acesta a dispus angajaților instituțiilor mass media mai sus amintite să răspândească în spațiul public a unor informaţii de natură să compromită acele persoane în faţa șefilor ierarhici din diferite ministere (Filip Adina), alegătorilor (Pop Dumitru) sau a posibililor clienți (Dicu Levente), respectiv să le afecteze viaţa de familie, scopul acestor acţiuni fiind fie obţinerea ilicită a unor foloase materiale pentru sine sau pentru altul. Urmarea socialmente periculoasă a acestor infracțiuni este multiplă şi accentuată rezultă, pe de o parte rezultă din efectele negative aduse încrederii publice în mass media, iar pe de altă parte din faptul că, la realizarea șantajelor respective, au fost antrenate persoane deosebit de importante (care uneori nici măcar nu au cunoscut scopul urmărit de inculpat, cum este cazul lui Ciprian Dragomir), cum ar fi prefectul județului Satu Mare, inspectorul general al Inspecției Muncii, un senator al Parlamentului României, respectiv un om de afaceri deosebit de influent la nivel local și central (Vlas Mirel).
Aşa fiind, pe lângă pericolul generic al şantajului, apreciat în abstract de legiuitor prin fixarea unor limite relativ ridicate de pedeapsă s-a produs şi pericolul special concret rezultat din afectarea gravă a încrederii publicului în entităţile media.
Faptul că inculpatul are o influență deosebită și asupra altor publicații din județul Satu Mare este relevată și de discuția telefonică pe care Govor Mircea a avut-o la data de 18.11.2015,ora 14:19, cu numitul Păcurar Dumitru, administratorul SC SOLPRESS SRL (societate ce editează ziarul ”Informația Zilei”,care a beneficiat/beneficiază de sume de bani de la Consiliul Județean și care se bucură de cel mare tiraj din jud.Satu Mare) căruia i-a mulțumit pentru faptul că a cenzurat în ziarul său știrea cu privire la perchezițiile domiciliare ce avuseseră loc cu o zi înainte la domiciliul său, respectiv la sediul Consiliului Județean.

Articole similare:

Top