Dieta alcalină sau dieta sănătății, frumuseții și tinereții

Healthy Living
07.07.2015
Autor: Roxana Popa

Dieta alcalină este cel mai nou fenomen care s-a facut simtit in lumea dietelor. Expertii in sanatate au observat ca dietele populare par sa functioneze in valuri. In timp ce anii ’90 au fost marcati de dieta saraca in grasimi, ultimii sapte ani s-au concentrat pe dietele sarace in carbohidrati, precum dieta Atkins, South Beach, Protein Power si Sugarbusters. Pe masura ce oamenii devin frustrati cu fiecare tip de dieta, ei cauta sa incerce ceva nou. Dieta alcalină este centrul unui puternic interes.

Pentru oameni, dieta alcalină este atat de atragatoare, deoarece este o intoarcere completa, la 180 de grade, de la dietele sarace in carbihidrati si bogate in proteine din ultimii ani. Dieta Miracolul pH, numita, de asemeni, si dieta alcalina sau Dieta Young, dupa creatorul sau, Robert Young, are o abordare total diferita fata de nutritie. Multi medici si nutritionisti holistici o vad ca pe o abordare mai echilibrata fata de alimentatie, care ia in considerare nevoile adevarate ale organismului.

alimente acide

Practic, corpul uman are un pH care este usor alcalin. Teoria este aceea ca, din moment ce corpul uman se bazeaza in functionalitatea sa pe acest pH, dieta noastra ar trebui sa fie compusa, in cea mai mare parte, din alimente alcaline. Standardul dietei Americane contine multe alimente care sunt considerate acide, cum ar fi proteinele animale, zahar, cofeina si alimentele ambalate.  Toate aceste alimente perturba echilibrul pH-ului din organism si cauzeaza o serie intreaga de probleme. Sustinatorii dietei alcaline afirma ca, de fapt, toate aceste alimente acide perturba utilizarea organismului de minerale alcaline. Aceste minerale includ sodiu, potasiu, magneziu, calciu – elemente ce fac oamenii sa fie predispusi la boli cronice.

Aceasta este adevarata importanta cruciala a dietei pH. Comunitatea de nutritie si sanatate a ajuns sa inteleaga faptul ca ceea ce o persoana consuma are un efect profund asupra sanatatii ei generale. Desi comunitatea medicala generala a subliniat ideea unei diete echilibrate, care include fructe proaspete, legume, carne si produse lactate, dieta alcalină face un pas mai departe. Aceasta subliniaza ca, de fapt, alimentele acide jefuiesc organismul de mineralele estentiale. Cei care urmeaza dieta Miracolul pH evita alimentele care ar putea fi dezastruoase pentru sanatatea lor.

O mare parte dintre alimentele pe care le consumam, de obicei, sunt considerate a fi nocive in dieta alcalină. Una dintre cele mai surprinzatoare omisiuni este lipsa produselor din grau. FDA recomanda produsele din cereale integrale pentru o sanatate mai buna. Cu toate acestea, potrivit dietei pH, cerealele precum graul, meiul, ovazul si orezul sunt acide si daunatoare. Boabele alcaline de hrisca, quinoa si alacul sunt favorizante pentru beneficiile alcalinizante.

In general, dieta alcalină omite toate tipurile de carne si produse lactate. Daca esti ingrijorat in legatura cu proteinele, laptele de capra este usor alcalin. De asemeni, exista proteine furnizate de optiunile vegetariene precum fasolea, tofu, nucile si semnintele. Cu exceptia ciupercilor, majoritatea legumelor au un efect de alcalinizare. Fructele se limiteaza la nuca de cocos, graprefruit, lamaie si lamaie verde.

Topul celor 25 de alimente alcaline:

  1. Bere
  2. Miere
  3. Sparanghel
  4. Margarina
  5. Vin alb
  6. Broccoli
  7. Marmelada
  8. Apa minerala
  9. Pepene rosu
  10. Mere
  11. Vin rosu
  12. Zucchini
  13. Alune de padure
  14. Fasole verde
  15. Rosii
  16. Cirese
  17. Ridichi
  18. Conopida
  19. Cartofi
  20. Caise
  21. Morcovi
  22. Telina
  23. Banane
  24. Spanac
  25. Stafide

Unele dintre alimentele alcaline recomandate au multe calorii sau contin alcool (cum este berea), de aceea este indicat sa le consumi cu moderatie. In schimb, daca vrei sa urmezi dieta alcalina, trebuie sa eviti cateva alimente ce produc o aciditate foarte mare in organism.

Alimentele cu cel mai puternic efect alcalinizant, recomandate in dieta alcalina, sunt:

  • Alimente foarte alcaline: lamai, pepene rosu
  • Alimente alcaline: pepene galben, telina, smochine, curmale, lamai verzi, alge marine, mango, pepene galben, papaya, patrunjel, struguri fara samburi, creson, sparanghel, sucuri de fructe,  sucuri de legume, fructe kiwi, fructul pasiunii, pere dulci, ananas, smochine.
  • Alimente moderat alcaline: mere dulci, germeni de alfaalfa, caise, avocado, banane coapte, coacaze, smochine proaspete, usturoi, grepfrut, fructe guava, ierburi, salate, nectarine, piersici dulci, mazare, dovleac dulce, sare de mare, fasole verde, sfecla, ardei gras, broccoli, varza, pudra de carob, conopida, ghimbir, portocale, cartofi, zmeura, capsune, dovlecei, porumb, napi, otet de mere.
  • Alimente usor alcaline: migdale, anghinare, varza de Bruxelles, cirese, nuca de cocos proaspata, castraveti, vinete, miere, praz, ciuperci, masline, ceapa, muraturi, ridichi, condimente, rosii dulci, castane coapte, galbenus de ou fiert, lapte de capra, maioneza preparata in casa, ulei de masline, seminte de susan, boabe de soia, tofu, lapte de soia, germeni, drojdie.

dieta ph

Alimente de evitat in dieta alcalina

Paradoxal, aceste alimente nu au neaparat un pH acid in sine, ci au efect acid asupra organismului. Poti consuma aceste alimente in dieta alcalina, insa doar in proportie de 20% din cantitatea zilnica de mancare. Restul de 80% trebuie sa fie alcatuit din alimente alcaline, precum cele de mai sus.

  1. Iaurt degresat
  2. Lapte integral
  3. Unt
  4. Linte
  5. Paine alba
  6. Nuci
  7. Paste albe sau din faina integrala
  8. Covrigi
  9. Alune prajite
  10. Hot dog
  11. Carne de pui
  12. Mezeluri picante
  13. Carne slaba
  14. Pastrav
  15. Oua
  16. Ovaz
  17. Orez brun
  18. Somon
  19. Ton
  20. Mozzarella
  21. Sardine
  22. Sunca sau orice alt tip de mezeuri
  23. cascaval
  24. parmezan (cel mai acid)

Cei care au incercat dieta alcalină afirma ca au simtit efecte puternice asupra sanatatii lor inca din primele saptamani de dieta. Scaderea aportului de alimente procesate si consumul de mai multe legume este un sfat de santate bun pentru toata lumea, fie ca respecta sau nu specificatiile acestui regim alimentar special. De fapt, aceasta a fost una dintre criticele majore ale dietei alcaline. Criticii ei spun ca daca oamenii deja mananca alimente proaspete si beau multa apa, atunci dieta nu va avea nici un efect. Ei nu iau in considerare teoria echilibrului acid/alcalin.

Un alt lucru important de luat in considerare este faptul ca nu a existat nici o testare stiintifica a teoriilor din spatele dietei alcaline. De asemeni, multi medici nu vad nici un beneficiu al acestui program de dieta. Cu toate acestea, principiile din spatele dietei sunt bazate pe medicina holistica si pe medicina chineza, care au existat de secole. In prezent, Principiile dietei pH se studiaza la Universitatea John Hopkins, fiind un curs predat de catre Dr. Neil Solomon. In curand, criticii vor trebui sa reevalueze pozitia asupra bazei stiintifice a acestei diete.

Articole similare:

Top