Cum sunt afectate plantele de schimbările de mediu: Au ajuns să consume mai puțină apă

Green
31.08.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Încălzirea continuă a planetei ar putea să nu usuce pământul atât de mult cât se credea până acum, deoarece plantele vor deveni din ce în ce mai puțin însetate pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon din atmosferă va crește, arată un studiu publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences și preluat de AFP. Descoperirile recente arată că seceta va crește odată cu încălzirea globală ca efect al schimbărilor climatice, doar că nu atât de mult și pe suprafețe atât de mari cum se credea până acum.

Citește și: Epurare în Coreea de Nord: Ministrul Educației a fost EXECUTAT

Studiile precedente au arătat că peste 70% din planeta noastră va suferi din cauza secetei pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon vor crește de patru ori în următorii o sută de ani față de era preindustrială. Însă multe dintre aceste modele nu au luat în calcul modul în care se va schimba comportamentul plantelor într-o lume din ce în ce mai caldă. ”Acest lucru ne arată că evoluția nevoii de apă a plantelor va avea un impact asupra rezervelor de apă, iar acest aspect al ecuației a fost ignorat în numeroase studii hidrologice asupra secetei”, a subliniat James Randerson, profesor la Universitatea din California și co-autor al studiului.

Citește și: Mariana Rarinca prezintă DOCUMENTUL care CUTREMURĂ la vârf lumea justitiei

Plantele iau dioxidul de carbon prin pori, numiți stomate, care eliberează totodată umezeală în atmosferă. Dar, când cantitatea de dioxid de carbon este mai mare, aceste stomate rămân deschise o perioadă mai scurtă de timp, pierd mai puțină umezeală și acest lucru face ca plantele să aibă nevoie de mai puțină apă din sol.

”Potrivit majorității studiilor, nevoia de apă a plantelor rămâne constantă, însă ceea ce știm despre evoluția lor în condiții de dioxid de carbon crescut ne sugerează contrariul”, a declarat autorul cercetării, Abigail Swann, profesor asistent de științe ale atmosferei și biologie la Universitatea din Washington. Swann a descoperit că doar aproximativ 37% din suprafața Pământului se va confrunta cu seceta din cauza schimbărilor climatice deoarece plantele beneficiază de pe urma unui mediu în care abundă dioxidul de carbon.

Citește și: Rareș Bogdan a RĂBUFNIT: O să fac toate presiunile să putrezească în închisoare

O atmosferă mai caldă, cu mai puțină ploaie, va duce la creșterea secetei în sudul Americii de Nord, sudul Europei și nord-estul Americii de Sud, se mai arată în studiu. ”Însă rezultatele arată că în Africa Centrală și în Asia temperată — inclusiv China, Orientul Mijlociu, Asia de Est și o mare parte din Rusia — conservarea apei de către plante va contraataca în mare parte arșița cauzată de schimbările climatice”, adaugă cercetarea preluată de sursa citată.

Citește și: Liviu Dragnea este într- o situație destul de dificilă

Articole similare:

Top