Cum începem să mâncăm mai sănătos?

Food and More
15.12.2018
Autor: Cristi Teodorescu

Epoca modernă ne-a adus foarte multe beneficii, dar și un stil de viață hiperactiv. Dintotdeauna, alimentația a fost una dintre cele mai importante activități zilnice pe care le putem face, iar în urmă cu doar câteva secole, oamenii acordau o atenție deosebită propriei alimentații. Este adevărat – o făceau și pentru că erau obligați de împrejurări: mâncarea nu era atât de ușor de obținut ca azi.

Acum, ne lovim la fiecare pas de fast fooduri și chioșcuri cu mâncare procesată ambalată. Avem impresia că acestea ne economisesc timpul, deoarece nu mai trebuie să ne gândim la ce să mâncăm. Adevărul este că pe termen lung este mult mai înțelept să acordăm mâncării atenția cuvenită. Faptul că ne stricăm silueta este un motiv important, însă mai grav este că o alimentație dezechilibrată poate duce la probleme grave de sănătate.

 

Cum definim o dietă sănătoasă

 

Chiar dacă există numeroase răspunsuri la această întrebare, există câteva sfaturi asupra cărora majoritatea specialiștilor au căzut de acord.

Proteinele compun baza oricărei diete. Este rău fără ele, dar la fel de rău este și excesul de proteine. Atenție – carnea este într-adevăr sursa principală de proteine, însă există și alte surse, mult mai sănătoase, cum ar fi alunele sau nucile.

Grăsimile sunt și ele importante cu moderație, mai ales cele bune, precum Omega 3.

Fibrele ne ajută să ne menținem în formă și scad semnificativ riscul pentru numeroase afecțiuni, de aceea este esențial să includem cerealele, fructele și alte surse de fibre în dieta noastră zilnică.

Carbohidrații sunt cei care ne dau majoritatea energiei, însă asta nu înseamnă că trebuie să dăm iama în prăjituri. Cu cât consumăm carbohidrați cu structură mai complexă, cu atât mai bine. Legumele, cerealele integrale și fructele sunt o sursă excelentă de carbohidrați sănătoși.

În afară de aceste cărămizi esențiale pentru o dietă sănătoasă, pentru a putea spera la o viață îndelungată și fără dureri trebuie să ne gândim atent și la vitaminele și nutrienții pe care îi consumăm. Prea puțin calciu și s-ar putea să ne trezim cu osteoporoză, depresie, insomnie. Magneziul și vitaminele D sau K sunt doar câteva dintre ingredientele pe care trebuie neapărat să le includem pe cât posibil în dieta zilnică.

 

Sănătate de dimineața până seara

 

Una dintre principalele greșeli pe care le facem în alimentația zilnică este să sărim micul dejun. Extrem de multe persoane sar peste această masă, însă studiile arată că un început bun al zilei poate avea un efect pozitiv de durată. De aceea, planifica-ți micul dejun cu o seară înainte. Deoarece dimineața este important să avem cât mai multă energie, cel mai bine este să ne orientăm către cereale, fructe, iaurt, legume, ouă și să evităm mâncărurile procesate precum gogoșile sau biscuiții. Motivul este simplu – chiar dacă pe moment zahărul procesat ne dă energie, aceasta este una pe termen scurt. Ceea ce ne trebuie pentru o zi de succes este o sursă de energie constantă.

O vorbă veche spune să-ți mănânci tot micul dejun, până simți că ești sătul; prânzul să-l împarți cu cineva drag; iar cina să o faci cadou cuiva de care nu-ți place. Este adevăr în această vorbă deoarece la prânz se recomandă să ne menținem nivelul de energie pentru a rezista tot restul zilei. Nu uita – prânzul este foarte important, deoarece după-amiaza este perioada cea mai stresantă a zilei. Decât să mănânci tot felul de gustări nesănătoase, ambalate, mai bine mănânci un prânz copios, care include multă verdeață și cât mai puține dulciuri. Tot mai multe studii arată că un prânz alcătuit din câteva gustări este cel mai eficient mod de a trece peste zi, dar știm cu toții că acest lucru este posibil doar atunci când timpul ne permite.

Cina este importantă atunci când simți că nivelul de energie a ajuns la cote alarmant de scăzute. Altfel, pentru un somn cât mai adânc și odihnitor, organismul tău are nevoie de puține calorii. Se recomandă să nu consumi alimente cu mai puțin de două ore înainte să te culci, iar cina să fie alcătuită din mâncăruri ușoare – de la carne slabă la legume fără amidon sau grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado.

Toate aceste sfaturi au o valoare foarte mică dacă nu alocăm timp alimentației noastre. Să mănânci sănătos poate fi aparent scump, mai ales dacă nu știi unde să-ți faci cumpărăturile. Care sunt cele mai bune magazine pentru proviziile din frigider? Cât de important este să mănânci bio? Mai ales la început, schimbarea obiceiurilor alimentare poate părea o misiune imposibilă.

 

Ușor de spus, mai ușor decât ai crede de făcut

 

Primul pas este să trecem peste prejudecăți. Să mănânci sănătos nu este scump din simplul motiv că și mai scump este să te îmbolnăvești. Dar deoarece frica nu ne ajută pentru a ne motiva, primul pas ar fi să începi să te gândești la mâncare ca la o plăcere, poate că una dintre cele mai mari ale vieții. O plăcere care începe chiar din momentul în care începem se planificăm masa.Orice s-ar spune, niciodată în istoria omenirii nu am avut o asemenea diversitate în oferta de alimente disponibile. Într-adevăr, unele dintre aceste alimente nu sunt sănătoase, însă acesta este motivul pentru care există etichetele, pe care ar trebui să le citim.

Să gătești sănătos nu este deloc o misiune imposibilă, trebuie doar să îți dorești acest lucru și să faci un pic de muncă de cercetare înainte să te apuci de treabă. De exemplu, dacă bugetul este principalul obstacol în calea unei diete sănătoase, atunci reține că hipermarketurile gem de oferte și reduceri zilnice.

Iar reducerile sunt bune atunci începi să experimentezi cu rețetele noi. De exemplu, în loc să dai 6-7 lei pe merdenelele și covrigii de dimineață din drumul spre locul de muncă, de ce nu ai face o omletă din 3 ouă, cu câteva bucăți de brânză sau șunculiță și un desert delicios cum ar fi un iaurt în care introduci câteva felii de piersică? Toate acestea pot fi cumpărate din timp de la hipermarket cu mai puțin de 4 lei! Un meniu la un fast-food poate ajunge și la 20 de lei, mai ales când simți că ți s-au lungit urechile de foame. Cu doar 12 lei, însă, poți să-ți faci un sandviș cu friptură de pui și multe legume de neuitat, mai ales dacă știi ce oferte speciale să ochești. Nu doar că e mai sănătos, dar e și pe gustul tău! Iar seara poți să te delectezi cu o salată ușoară de ton cu porumb pe care o poți face cu mai puțin de 5 lei în loc să dai o grămadă de bani pe snacksuri pline de carbohidrați și E-uri.

Știm că totul sună excelent în teorie și că, de fapt, practica ne omoară. De aceea, îți recomandăm ca înainte să mergi la hipermarket să verifici cataloagele online, mai ales că astăzi acestea sunt toate disponibile pe siteuri precum Kimbino, care are o categorie dedicată hypermarketurilor. Dacă vei intra, de exemplu, pe pagina dedicata catalogului Lidl vei observa că ai inclusiv o arhivă. Este ca și când ai avea cea mai bună ofertă în buzunar, deoarece ai acces instant la toate prețurile reduse înainte să pleci spre magazin. Ca să nu mai spunem că poți oricând să alegi să ți se livreze comanda acasă, în ultimul timp apărând numeroase servicii de livrare.

În concluzie, mai ales în perioada sărbătorilor, gândește-te la corpul tău ca la cel mai de preț lucru pe care îl ai. O dietă sănătoasă te va ajuta să-l păstrezi în cea mai bună formă mult timp de acum încolo! Mai ales că reducerile din magazine nu mai necesită să te deplasezi până acolo.

Contact:

e-mail: info@kimbino.com

web: www.kimbino.com/ro

Articole similare:

Top