Ce se va întâmpla cu Rusia în 2016

Interesant!
23.12.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Anul viitor s-ar putea concretiza cel mai negru scenariu pentru economia Rusiei, care l-ar putea obliga pe presedintele Vladimir Putin sa ia niste decizii nepopulare. The Moscow Times ne propune un exercitiu de imaginatie.

E 2016, pretul petrolului se invarte in jurul pragului de 35 de dolari pe baril, iar Rusia se afla in cel de-al doilea an de recesiune. Economia inregistreaza un recul de 2-3%.

Rata somajului e pe un trend ascendent, salariile se micsoreaza, iar consumul e pe butuci.

Rubla se depreciaza din ce in ce mai tare, iar inflatia creste. Visteria statului se goleste, in speranta ca perioada petrolului ieftin se termina curand.

Acesta este cel mai negru scenariu „pictat” de banca centrala a Rusiei, fiind inclus intr-o analiza recenta. Institutia sustine ca exista sanse destul de mari ca acesta sa se concretizeze.

Ce carte joaca Rusia in speranta ca-si va extinde „tentaculele” in Orientul Mijlociu si Asia

Iar daca va fi asa, atunci presedintele Vladimir Putin va fi nevoit sa stranga cureaua foarte mult si sa reduca semnificativ cheltuielile guvernamentale.

„Trebuie sa ne pregatim pentru vremuri dificile”, a mentionat ministrul de Finante Anton Siluanov. El arata ca bugetul pe 2016 se bazeaza pe o valoare a veniturilor din petrol si gaze de doua ori mai mica decat cea din acest an.

Cat va scadea petrolul

In timp ce scenariul pesimist al bancii centrale din Rusia arata ca pretul petrolului va fi, in medie, de 35 de dolari pe baril, exista unii analisti care se asteapta la ce e mai rau pentru „buzunarul” statului.

„Cotatia titeiului ar putea sa scada sub 30 de dolari pe baril, ceea ce ar duce la o prabusire a rublei”, arata Chris Weafer, de la firma de consultanta Macro Advisory, cu sediul in Moscova.

Ministerul de Finante estimeaza ca veniturile bugetare vor scadea cu 1,6 trilioane de ruble (23 de miliarde de dolari), echivalentul a 2% din PIB, in timp ce deficitul va urca de la 3% la 5,2% din produsul intern brut.

Pentru a acoperi aceasta gaura, cele 4 trilioane de ruble aflate in fondul de rezerva al statului vor fi cheltuite aproape in totalitate, ceea ce inseamna ca statul nu va mai avea parghiile necesare pentru a interveni in economie.

Tot mai multi rusi traiesc in saracie

Estimarile arata ca economia Rusiei va avea parte de o contractie de 4% in acest an, iar datele oficiale confirma ca, in perioada ianuarie – septembrie 2015, 20,3 milioane de rusi, adica 14% din populatie, se aflau sub pragul saraciei, numarul acestora crescand cu 2,3 milioane fata de intervalul similar din 2014.

Insa acest lucru nu l-a oprit pe Vladimir Putin sa castige tot mai mult increderea populatiei, astfel ca popularitatea lui e in crestere dupa razboaiele din Ucraina si Siria.

Dar daca indicatorii economici se tot inrautatesc, atunci rusii isi vor schimba atitudinea fata de stat, subliniaza Vladimir Milov, seful Institutului de Politici Energetice din Moscova, scrie ziare.com

Articole similare:

Top