Anotimpurile influențează creierul

Healthy Living
07.04.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Se pare că activitatea cerebrală variază în funcție de anotimpuri, nu numai în ceea ce privește starea de spirit, ci și pe plan cognitiv, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește starea de spirit, se știe că unii oameni sunt foarte sensibili la scăderea luminozității toamna și iarna, care determină uneori depresii sezoniere. Planul cognitiv (memorie, gândire, atenție) a fost în schimb destul de puțin explorat. O echipă belgiană de la Universitatea din Liege a desfășurat un studiu pentru a afla mai precis cum influențează anotimpurile funcționarea creierului uman.

Citește și: Cine a comandat spionarea Laurei Codruța Kovesi: Dezvăluiri incendiare de la vârful politicii

De câteva ori într-un an, tineri adulți au stat cinci zile într-un mediu neutru („în laborator”), unde au fost supuși unor teste care implicau atenția (concentrarea) și memoria de lucru (păstrarea și prelucrarea informațiilor pe termen scurt). Reacția cerebrală a fost analizată prin rezonanță magnetică, iar cercetătorii au constatat diferențe „uimitoare” în funcție de perioada anului în care s-au desfășurat testele.

Atenția a atins nivelul maxim în preajma solstițiului de vară (la jumătatea lunii iunie) și minim spre solstițiul de iarnă (jumătatea lunii decembrie).

Citește și: Cristian Tudor Popescu, ipoteză EXPLOZIVĂ despre spionarea lui Kovesi: Cine ar fi plătit

Memoria a fost maximă în perioada echinocțiului de toamnă (jumătatea lunii septembrie) și minimă în cea a echinocțiului de primăvară (jumătatea lui martie).

Autorii studiului au constatat prin urmare că variațiile sezoniere influențează fiziologia cerebrală și implicit facultățile cognitive. În plan general, aceste fluctuații nu sunt resimțite în activitatea zilnică, însă, în cazul persoanelor vulnerabile, ele ar putea compromite controlul emoțional, arată cercetătorii menționați de passionsante.be.

Citește și: Primele imagini cu unul dintre spionii care au terorizat-o pe Laura Codruţa Kovesi / FOTO

Articole similare:

Top