Care-i treaba cu GRÂUL ÎNCOLȚIT de Sfântul Andrei?
Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre, relateaza Libertatea.
Supranumită și Ziua Lupului, ziua aceasta este marcată de o serie de credințe și superstiții, printre care și acelea legate de viitor sau soartă.
Una dintre taradițiile de Sfântul Andrei, respectată de mulți dintre creștinii ortodocși, este aceea a grâului pus la încolțit, în ghivece.
Tradiția arată că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.
De Sfântul Andrei, se ia o mânută de grâu şi se seamănă într-un ghiveci ori într-o cutiuţă din plastic. Apoi, se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ.
Ghiveciul trebuie instalat la fereastră, pentru ca grâul proaspăt încolţit să beneficieze de lumină suficientă.
Tradiţia spune că grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul omului care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea celui care l-a plantat în noul an.
Dacă firele sunt zdravăne şi înalte, omul care a plantat va fi norocos şi sănătos în noul an. Bătrânii spun că aspectul grâului spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează.
Un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată, pe câmpuri şi în livezi.
Grâul pus la încolţit se păstrează de regulă până după Anul Nou. Dacă se face prea mare, grâul poate fi tăiat sau legat, după 1 ianuarie.