Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, despre Arsenie Boca: L-am cunoscut! S-a făcut o propagandă tendenţioasă

Interesant!
24.07.2015
Autor: Cristi Teodorescu

“Fenomenul Arsenie Boca” a creat în rândul credincioşilor ipoteze legate de canonizarea părintelui cunoscut ca “Sfântul Ardealului”. Zeci de mii de pelerini ajung, zilnic, la Prislop, la mormântul acestuia, sperând într-o minune. Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a mărturisit că l-a cunoscut şi a apelat la sfaturile părintelui, dar şi că Biserica Ortodoxă nu se opune canonizării.

Sunt tot mai multe voci care susţin că părintele Arsenie Boca poate fi considerat sfânt. Ce ştiţi despre canonizarea acestuia?

Biserica observă şi îşi va spune cuvântul la vremea potrivită, când va rândui Dumnezeu, pentru ca evlavia populară, sinceră să existe, să nu fie provocată de ceva care după aceea se va stinge. Deocamdată nu putem să dăm niciun răspuns legat de canonizare. Este, într-adevăr, un fenomen, este o lucrare, iar dacă aceasta va fi susţinută de harul lui Dumnezeu – care lucrează prin intermediul acestei persoane -, atunci de bună seamă că se va ajunge la propunerea pentru canonizare şi la studierea dosarului. Un proces de canonizare nu durează mult, important este să se înceapă, să se constate că este o manifestare firească, dumnezeiască, nu una provocată de altceva decât de rânduiala lui Dumnezeu. Să ştiţi că nu Biserica face sfinţi, aceasta doar recunoaşte ceea ce Dumnezeu a rânduit. Şi dacă nu va fi canonizat părintele, nu îi diminuăm noi starea de fericire pe care o are dincolo, în împărăţia lui Dumnezeu. Aşa că noi trebuie să ne bucurăm de ceea ce ni se oferă.
Cine face propunerea pentru canonizare? Mitropolia Ardealului?

Propunerea se face pe baza evlaviei populare şi evident că o va face Biserica locală. Sfântul Sinod va hotărî dacă începe procesul de studiere a dosarului şi, implicit, de canonizare. Nu există nimic împotriva realităţii, a unei lucrări a lui Dumnezeu. Doar oamenii care au simţit că viaţa lor s-a transformat, care au simţit o adevărată minune, doar aceştia au dreptul să mărturisească. Apoi se adună toate mărturiile, care vor constitui probe pentru propunerea de canonizare. Deci canonizarea are loc pe baza mărturiilor, nu doar a faptului că acum merg oameni mulţi. Trebuie să vedem cât timp merg şi dacă procesul se va amplifica. Asta observă Biserica. Dacă la un moment dat nu se mai duce nimeni, să zicem prin absurd, a fost suficientă această manifestare ca să provoace propunerea de canonizare… Dar nu este în folosul părintelui, ci în folosul celor care profită de faptul că se duc credincioşii.

Ce părere aveţi despre minunile care au loc la mormântul părintelui?

S-a făcut o propagandă tendenţioasă şi nefirească. Eu am auzit şi i-am atras atenţia persoanei care a spus că părintele a fost un supraom, un om care se teleporta. Sunt aberaţii când se spune că părintele Arsenie era prezent şi în închisoare, şi la înmormântarea mamei sale. Se scriu foarte multe cărţi pentru propagandă, pentru bani. Unii oameni au spus şi lucruri neadevărate. Eu l-am cunoscut personal pe Arsenie Boca, m-am bucurat şi m-au ajutat sfaturile pe care părintele mi le-a dat ori de câte ori i le-am cerut. Am observat că dacă tu ceri şi primeşti un sfat de la un om binecuvântat de Dumnezeu, îţi foloseşte doar dacă tu crezi în ceea ce ţi-a spus. Era un om cu totul normal, însă darul lui Dumnezeu l-am simţit toţi cei care am fost pe ascuns la el atunci când picta la Biserica Drăgănescu. Darul lui Dumnezeu îl simţeai, era o binecuvântare, dar niciodată nu a vrut să facă ceva exagerat pentru popularitate. L-am auzit când sfătuia pe cineva: “Spune-i soţului tău să vină, că nu-s vrăjitor, să vină încoace”, dar, repet, părintele nu a dorit niciodată popularitate.

Avea darul clarviziunii ?

Mărturiile pe care eu le am, şi ştiu eu ce ştiu, le păstrez pentru mine, dar vreau să le confirme şi alţii deoarece sunt subiective. Dacă ele se repetă, dacă sunt lucruri pe care le-au văzut şi le-au simţit şi alte persoane, înseamnă că aceea este lucrarea lui Dumnezeu pe care au simţit-o şi alţii prin cuvântul acestui om al lui Dumnezeu. Într-o carte scrie că părintele Arsenie Boca ar fi spus că locul unde va fi înmormântat va deveni loc de pelerinaj. Ceea ce scrie în atâtea şi atâtea cărţi nu putem lua ca argument. Avem nevoie de mărturia persoanei care a auzit, o persoană credibilă, una care este impresionată sau îşi aminteşte de ceva, trebuie să fim foarte obiectivi când aceste mărturii le punem la îndemâna altora.

Există pe piaţă şi volumul „Părintele Arsenie Boca – Obiectivul Bratu”, în care se vorbeşte despre modul cum Securitatea i-a înscenat, în 1959, o evaziune părintelui. Cum comentaţi aceste informaţii?

Cei care scriu cărţi trebuie să se documenteze pentru că şi cei care-l apără, care sunt pro-părintele Arsenie Boca aduc uneori argumente care nu numai că nu-i fac bine, dar nu au niciun fel de relevanţă. Nu a fost acuzat de nimic: nici de evaziune, nici de altceva. Tot ce a pătimit părintele a fost din cauza faptului că şi-a menţinut credinţa ortodoxă. Doctrina pe care o propovăduia şi morala creştină nu erau pe placul celor de atunci, al comuniştilor. A fost rugat să renunţe la tot ce făcea la Sâmbăta de Sus, dar a spus că asta e doctrina Bisericii şi pentru aceasta pătimeşte. Potrivnicii au nişte argumente nefireşti sau nepotrivite. Mulţi scriu cărţi doar pentru că ştiu că le cumpără oamenii.

boca2 boca3 boca5
SURSA: ziarulring.ro

Articole similare:

Top