Ce este arorutul (arrowroot) și făina de arorut?
Cultivarea arorutului se întinde la peste 7000 de ani. Originea denumirii: Aborigenii din Caraibe își tratau rănile cauzate de săgeți cu această plantă. Făina fină se realizează din rădăcinile de arorut mici, cilindrice, culoarea alb-crem) cultivate în Caraibe și America de Sud.
Făina de arorut este un praf fin fără gust de culoarea albă, un amidon foarte ușor de digerat.
De ce este făina de arorut bun și sănătos?
1. Făina de arorut nu conține gluten, lectine, fitați, saponine și nici un fel de componente antinutritive. Poate fi introdus în categoria alimentelor de bază în bucătăriile ”fără de toate”.
2.Foarte bogat în vitamine și minerale.
3.Ajută digestia și sistemul intestinal.
4.Menține echilibrul de acizi și alcaline
5.Poate fi consumat și de sugari, deoarece poate este extrem de digerabil
6.Din cauza conținutului ridicat de acizi folici, este în mod deosebit gravidelor
7.Conținutul ridicat de kaliu îl face ca să fie benefic pentru inimă, ajută la stabilizarea pulsului și tensiunea.
8.Este deosebit de potrivit pentru tratarea problemelor dermatologice, printre altele și: – tratarea infecțiilor și mâncărimilor cauzate de variolă și cangrenă
– în loc de pudra de talc la bebeluși
– tratarea ciupercilor la picioare
– Tratament local al plăgilor
La ce se poate utiliza făina de arorut?
Are comportament asemănător cu amidonul de porumb, este deosebit de bun pentru îngroșarea sosurilor, tocănițelor, supelor, budincilor (2 lingurițe de făină de arorut echivalează cu 1 lingură de amidon de porumb).
Totodată este foarte potrivit la înlocuirea făinii de grâu, astfel se pot realiza pâini, patiserii, biscuiți, brioșe, foarte fine. (cca. 1 linguriță de făină de arorut= 1 lingură de făină de grâu)
De ce este mai indicat de a se găti cu făină de arorut, decât cu făina de tapioca?
Făina de arorut suportă ingredientele aciduloase, de ex. oțet de mere, zeamă de lămâie față de făina de tapioca. Din acest motiv, făina de tapioca nu este potrivită pentru prepararea unor sosuri, jeleuri de fructe.