Ne face mai deștepți sau ne intoxică? Citește aici totul despre consumul de PEȘTE

Healthy Living
17.06.2015
Autor: Roxana Popa

Peste tot, la televizor sau prin presa, suntem bombardati cu informatii de genul ”cat de minunat este pestele” si ca ”trebuie consumat frecvent pentru ca are multi acizi grasi omega 3 care scad colesterolul, ajuta dezvoltarea creierului si aduc multe alte beneficii”. De riscurile consumului de peste, nu am prea auzit pe nimeni…

Asadar, sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele consumului de peste: 

Pestele e o sursa buna de proteine si grasimi  dar si minerale (calciu, fosfor, seleniu)  si vitamine (A, B12, D).  E bine cunoscut faptul ca pestele e bogat in acizi grasi esentiali Omega 3 care ajuta la dezvoltarea creierului, imbunatatesc sistemul imunitar, reduc riscul de boli cardiovasculare si de cancer si multe altele. Avand in vedere promovarea de care au avut parte, toata lumea a auzit de acizii grasi esentiali omega 3 ii iubeste si ii ridica in slavi.

Pe de alta parte, datorita poluarii mediului, pestii acumuleaza o cantitate mai mult sau mai putin insemnata de metale grele precum mercurul dar si alti produsi chimici de sinteza, bineinteles, toxici pentru noi, care afecteaza dezvoltarea creierului si care are implicit, efecte adverse asupra IQ-ului, functiilor motorii, atentiei si comportamentului. Consumul marit de peste in timpul sarcinii creste de asemenea riscul ca bebelusul sa se nasca cu epilepsie.

Consumul de peste micsoreaza creierul?

Se pare ca toate speciile de peste pot acumula metilmercur – cea mai toxica forma a mercurului. In unele specii se gaseste in cantitate insemnata iar in altele cantitatea este foarte mica, si nu reprezinta un risc.

Autopsiile au demonstrat ca mercurul afecteaza in special dezvoltarea cerebelului. Se pare ca femeile care consuma peste si alte fructe de mare in perioada sarcinii dau nastere unor copii cu dimensiunea creierului mai mic decat femeile care au consumat putin sau deloc peste in timpul sarcinii.

Folosind ultrasunete, s-au facut masuratori si s-a constatat ca nou-nascutii ale caror mame aveau un nivel ridicat de mercur in firul de par, aveau cerebelul cu 14% mai mic decat copii ai caror mame aveau un nivel mai scazut de mercur.

Desi un creier de o dimensiune mai mica nu inseamna neaparat ca acel copil va avea probleme neurologice, testele facute la RMN prin stimularea centrilor vederii (trecand o  lumina prin fata ochilor), au aratat ca raspunsul creierului la stimuli, in cazul adolescentilor ale caror mame au consumat cantitati insemnate de peste in perioada sarcinii, a sugerat o deteriorare a centrilor vederii datorita toxicitatii.

Ne creste sau nu, consumul de peste, IQ-ul?

Avand in vedere cele de mai sus, s-au efectuat mai multe studii care au analizat efectul net pe care il are consumul de peste in randul viitoarelor mamici, pentru dezvoltarea creierului copilului. Efectul net, adica beneficiile efective pe care le ofera copilului consumul efectiv de peste ( beneficii omega 3 – efecte adverse mercur).

S-au analizat numeroase specii de peste iar in urma acestor studii s-a constatat ca in cazul multor specii de peste, pagubele produse de mercur si alti contaminati din carnea de peste depaseau beneficiile aduse de omega 3.

De exemplu, daca o femeie insarcinata ar consuma zilnic ton, IQ-ul fatului ar adauga cateva puncte la IQ-ul fatului datorita acizilor grasi omega 3 insa pagubele produse de mercur ar depasi beneficiile aduse de omea 3 si in final, efectele consumului de peste ar fi negative. Mai periculos decat tonul erau stiuca si pestele spada conform acestor studii. Pe de alta parte, somonul per ansamblu ar aduce o crestere de 1 punct al IQ-ului.

Din pacate insa atunci cand se are in vedere IQ-ul, se tine cont doar de capacitatea cognitiva si nu se iau in considerare si efectele asupra functiilor motorii, atentiei si deficitelor comportamentale.

Pana la urma…ce peste e bun ?

Nu te speria, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai manancam nici peste! :) Inseamna doar ca trebuie sa avem grija la ce peste ajunge in farfuria noastra!

Concentratia metalelor grele care se gaseste in pesti este mult mai mare decat cea care se gaseste in apa in care traiesc pestii datorita proceselor de bioacumulare (toxinele se acumuleaza, in mod treptat, in anumite organe, in special in grasimea animalului respectiv) si bioamplificare ( toxinele devin, progresiv, mai concentrate, pe masura ce se progreseaza pe scara nutritionala – pestii mari, care consuma pesti mai mici – la randul lor contaminati, au concentratii mai mari de metale grele).

mercury in fish

Avand in vedere cele de mai sus cauta sa consumi pesti de dimensiuni cat mai mici si nu pesti rapitori ca de exemplu rechin. Cauta sa mananci: macrou, ansoa, hering, sardine, crab, somon, midii, biban de mare, calamar, calcan, scoici, stridii, cod si evita consumul frecvent de rechin, ton, peste spada, macrou mare (king mackerel – nu stiu daca se gaseste pe la noi, dar daca il gasesti, sa fugi de el :) ), homar, crap, pangasius.

Ar trebui sa stii ca nici pestele afumat nu este recomandat. Acest lucru este valabil de fapt pentru orice produs afumat, nu doar pentru pestePrin afumare se produc substante toxice pe care le consumam odata cu partea cea mai aromata si mai afumata a preparatului. Asta in cazul in care produsul chiar a fost afumat si nu s-au folosit “arome de fum” care dau alimentului un gust asemanator alimentelor afumate, care sunt si ele nocive, bineinteles. Unde am ajuns…sa mancam lucruri care au gust de fum…

 

Iată cele mai consistente motive ca să alegi carnea albă:

– are o concentraţie ridicată de proteine, din cele de clasă superioară, necesare pentru a asigura măcar 25% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult, sau 50-75% din raţia zilnică de care are nevoie un copil sau o femeia însărcinată (la un consum aproximativ de 200 de grame de carne de peşte, de trei ori pe săptămână).

-completează nivelul devitamine (conţine multă vitamina D, antirahitică, vitamina A, pe cele din complexul B, dar şielemente minerale – mult fosofor, potasiu, magneziu, seleniu, fier, cupru, iod şi fluor, în peştele de mare);

– este bogată în acizii graşi Omega 3, acele grăsimi sănătoase, cu multiple roluri în organism (de la funcţionarea sistemului nervos la cea a vederii, intră în structura pereţilor celulari, reglează tensiunea şi coagularea sângelui, menţin sănătatea inimii etc).

 

Cum recunoşti peştele proaspăt

Ca să fie bun de consum, peştele trebuie să aibă carnea rigidă, dar atunci când o apeşi ea să-şi poată reveni la forma iniţială. Ochii să fie limpezi, nu tulburi, iar branhiile trebuie să fie roşii. Evită peştele care are pielea acoperită de o mâzgă albicioasă, iar mirosul său este dubios.

 

In concluzie, pestele este bun si sanatos daca stim sa il alegem.  Inchei… dar uitam sa va mai spun un lucru. De preferat este sa alegi pesti de captura, nu de acvacultura pentru ca cei de acvacultura, datorita felului in care sunt hraniti sunt inferiori celor pescuiti…. Si nu uita!  Un peste, cu cat este mai mare (ca specie), cu atat sansele sa fie contaminat cu mercur si alte metale grele sunt mai mari pentru ca ei se hranesc cu pesti mai mici, deja contaminati la randul lor.

Sursa: AICI

Articole similare:

Top