Ponturi esențiale pentru pregătirile de Paște! Cum alegi carnea de miel
O greșeală făcută la alegerea mielului sau a cărnii de miel îți poate strica sărbătorile de Paște. Libertatea îți spune cum trebuie să verifici carnea și cum e bine s-o gătești, pentru a fi sigur că vei avea pe masa de Paști preparate nu doar foarte gustoase, ci și sănătoase, relateaza Libertatea.
Pentru început, iată sfatul cel mai important: nu cumpăra miel (viu sau tranșat), carne sau drob de miel, de pe marginea drumului, din diverse târguri sau oboare improvizate, direct din camioane, din portbagajele unor mașini sau din alte locuri neautorizate sanitar-veterinar. Cumpără numai din târgurile și spaţiile special amenajate şi avizate de autorități și verifică, atent, ca produsul să aibă ştampila sanitar-veterinară, care atestă faptul că animalul sacrificat a fost sănătos. Altfel, riști să cumperi, fie carne stricată sau infestată cu diferite parazitoze şi să-i îmbolnăvești pe toți cei care o vor consuma, fie carne de alt animal (inclusiv, Doamne ferește!, carne de câine sau de cine știe ce vietate , așa cum, din păcate, au pățit unii).
Alege greutatea optimă
Dacă vrei să cumperi mielul întreg, trebuie să știi că ideal este ca greutatea acestuia, după tăiere, să fie cuprinsă undeva între 10 și 14 kilograme (la sacrificare, se pierde circa 1/3 din greutate). Mieii mici, sub 7- 8 kg, au carnea indigestă, conţin colagen şi oxipurine, care dăunează sănătății, mai ales persoanelor care suferă de gută. Dacă optezi doar pentru o jumătate de miel sau pentru bucăți separate (spată, pulpă, coaste etc.), alege carnea sănătoasă: fermă la atingere, cu mirosul specific de oaie, de culoare rozalie (dacă e închisă la culoare, e semn că-i veche) şi să nu fie lipicioasă. Atenţie și la organele de miel pentru drob, să nu aibă pete sau noduli, care indică o afecțiune.
Folosește cele mai potrivite condimente
Nu e recomandat să gătești carnea imediat după tăierea mielului. Ea trebuie lăsată la marinat (în frigider), cel puțin cîteva ore. Nutriţioniștii recomandă carnea de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, nu prăjită. Stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta la evitarea problemelor legate de constipaţie. Cele mai potrivite condimente pentru miel sunt: usturoi, hasmațuchi (asmățui, hașmaciucă), boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă și usturoi verde, ardei, mentă, foi de dafin, curry ș.a. Tradiţionalul drob de miel trebuie să conţină cât mai multe ingrediente. Nu ezita să adaugi foarte multă verdeaţă, în primul rând ceapă și usturoi verde. În fine, nu asocia carnea de miel/ied cu pâine, mămăligă sau paste, pentru că acestea îngreunează digestia. Nutriţioniștii recomandă asociarea doar cu legume şi verdeţuri.
O carne foarte bună, dar nu pentru oricine!
Carnea de miel este una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, pentru că nu are mult colesterol în comparaţie cu alte sortimente şi este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12. Atât mielul, cât și iedul, au o carne roşie, care conţine proteine de calitate. Ea constituie o alternativă bună la alte tipuri de carne, mai grase (carnea slabă de miel are putine calorii, mai exact, 100 de grame de carne conține doar 160 de calorii). Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă. Însă, pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate etc.) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici, şi doar bucăţile foarte slabe