Țara care exportă cele mai multe cornee în lume

Healthy Living
03.02.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Corneea este membrana transparentă a ochiului care acoperă irisul şi pupila, care lasă lumina să pătrundă şi care ajută la focalizarea imaginilor pe retină. Când ea este afectată, în urma unei leziuni sau a unei boli, vederea unei persoane se deteriorează, în unele cazuri ajungându-se la orbire. Cel mai adesea, singura soluţie este transplantul de cornee din corpul unui donator defunct pentru restaurarea vederii la oamenii cu ochi vătămaţi.

Citește și: Adriana Săftoiu, nou atac la Traian Băsescu: DEZVĂLUIRI HALUCINANTE despre ce era la Cotroceni

La nivel global, există însă un deficit de cornee, scrie BBC News, problemă agravată de faptul că membrana are o durată scurtă de viaţă după ce este extrasă. Recoltarea corneei trebuie să aibă loc la câteva ore după moartea donatorului şi trebuie transplantată în ochii unui pacient în decurs de patru săptămâni, în funcţie de metoda de depozitare. În aceste condiţii, o singură ţară, Sri Lanka, face tot posibilul pentru a umple acest gol, fără a cere altă recompensă decât cea promisă de o nouă viaţă.

Potrivit ONG-ului Eye Donation Society, înfiinţat de medicul Hudson Silva în 1961, unul din cinci srilankezi s-a angajat să-şi doneze corneea după moarte, completând formulare la Rezerva Naţională de Ochi, deschisă acum cinci ani. Majoritatea locuitorilor din statul asiatic sunt budişti şi cred într-un ciclu al vieţii, morţii şi renaşterii, donarea corneei după moarte înseamnând pentru ei o investiţie în viitor.

Citește și: REVOLTĂTOR Un pensionar și o bătrână, bătuți cu bestialitate de imigranți în metrou / VIDEO

„Dacă îmi donez ochii în această viaţă”, spune Viswani Pasadi, o studentă srilankeză, „o să am o vedere mai bună în viaţa următoare”. „Toate lucrurile bune pe care le facem în această viaţă se vor reflecta în viaţa următoare”, întăreşte Preethi Kahlewatte, o librară care s-a angajat la rândul ei să doneze cornee. „Când o persoană are nevoie de ceva, nouă ne place să donăm. Putem munci fără mâni. Putem munci fără picioare. Dar ce putem face fără ochi?”. Asta a făcut ca Sri Lanka să recolteze mai multă cornee decât are nevoie şi să trimită surplusul în alte ţări.

Citește și: DEMISIE bombă la Antena 1: O vedetă spune că s-a săturat să…

Hudson Silva, care a murit în 1999, a început acest proces în 1964, depozitând câţiva ochi într-un termos umplut cu gheaţă pe care l-a dus cu avionul în Singapore. În 2014, societatea pe care a înfiinţat-o ajuns să exporte 2.551 de cornee, dintre care 1.000 în China, 850 în Pakistan, 250 în Thailanda şi 50 în Japonia. Lui i se datorează statutul statului asiatic de mare donator de cornee. Medicul a făcut primul apel la donaţii de membrane transparente în 1958, pe vremea în care era student, într-un articol de ziar pe care l-a semnat alături de soţia şi de mama lui şi în care îi îndemna pe srilankezi să „ofere viaţă unui ochi mort”.

Citește și: DNA pierde în fața lui Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae

Anul următor a primit primele cornee, pe care le-a depozitat în frigiderul său de acasă. Un an mai târziu i-a murit mama, iar medicul a cucerit inimile srilankezilor transplantând corneele ei în ochii unui agricultor sărac şi restaurându-i vederea. Alături de el, călugării budişti au jucat la rândul lor un rol important în răspândirea donaţiilor, spunându-le oamenilor că actul de a oferi („dana”) va contribui la reincarnarea lor într-o viaţă mai bună.

Citește și: DOCUMENT Actele care aruncă în aer justiția din România: 1.000 de magistrați racolați de SRI
sursa: totb.ro

Articole similare:

Top