Mic dejun tradițional românesc

Healthy Living
19.06.2015
Autor: Roxana Popa

Pe masura ce intreaga noastra cultura s-a globalizat, oamenii au inceput sa fie tot mai preocupati de cautarea identitatii poporului din care provin, inclusiv in ceea ce priveste mancarea. Astfel, bucataria traditionala romaneasca este caracterizata prin mancaruri indigeste, greu digerabile, prajelile, sosurile sau rantasurile, tocaturile pline de slanina sau ciorbele saturate de smantana si grasime fiind asezate la loc de cinste. In fapt, majoritatea popoarelor au astfel de produse in traditie, romanii nefacand aici o nota aparte.

Dar ce se poate spune despre micul dejun?! Astazi specialistii ne recomanda sa consumam un mic dejun putin diferit. Desigur, derivatele lactate se afla si acum pe masa noastra dimineata. Dar este de preferat sa inlocuim branza grasa sau laptele integral, cu lapte partial degresat sau cu un iaurt, eventual probiotic. Derivatele cerealiere sunt si ele recomandate dimineata, cu conditia sa fie cat mai bogate in fibre, vitamine si minerale. Fulgii de ovaz, secara sau orz, cat mai simpli si mai putin prelucrati, biscuiti imbogatiti in fibre si, eventual cu ados de pulpa de mar pentru continutul de pectine, painea neagra cu seminte de in si floarea soarelui insotesc de minune lactatele si au un index glicemic mic.

Unul din modurile cele mai sanatoase de a rezolva micul dejun este cel cu ochiuri romanesti! Nimic mai usor de preparat si au doar 150 de calorii. Singurul impediment ar fi acela de a nu abuza de ele mai mult de 2 ori pe saptamana.

În plus, iată beneficiile consumului de ouă:

– Fixeaza calciul in organism.
– Ajuta la eliberarea continutului biliar prin contractarea colecistului.
– Produce secretii biliare si formeaza celule noi.
– Hraneste creierul.
– Dizolva depunerile aterosclerotice din vasele sanguine.
– Imbunatateste memoria.
– Elimina toxinele din ficat.

Informatii nutritionale pentru de grame de ou de gaina

– 143 kcal.
– Grasimi: 9.9 grame.
– Carbohidrati: 0.8 grame.
– Proteine: 12.6 grame.

Ce vitamine si minerale contine oul de gaina?

– Vitamine: retinol, calciferol, tocoferol, riboflavina, tiamina, niacina si piridoxina.
– Minerale: fier, zinc si fosfor.

 

Ingrediente: unt 30 g, sare 1 lingurita, oua – 4 bucati (2 portii)

Preparare: Intr-o cratita de 2 l, se pune apa sa fiarba impreuna cu o lingurita rasa de sare. Pentru ca albusul sa coaguleze frumos si pentru gust se pune in apa o lingura de otet. Se sparge fiecare ou, pe rand, intr-o ceasca, pentru a evita riscul ca vreunul sa fie alterat. Cand apa fierbe, se da drumul usor oului sa alunece chiar la suprafata apei, cu fiecare ou se procedeaza la fel. Se fierbe fiecare ou 1-2 minute, pina cind se coaguleaza albusul, galbenusul raminind moale. Daca se tin mai mult in apa clocotita, se intareste prea mult albusul. Se pot fierbe pe rind, unul sau cite doua, in vas mai mic. Se scot cu spumiera, scurse bine de apa, se asaza pe o farfurie calda, iar deasupra lor se pun bucatele de unt si patrunjel taiat marunt.

Se servesc imediat fierbinti!

Pofta buna!

Articole similare:

Top