Tudor Gheorghe, alături de doi foști miniștri: Nu am făcut compromisuri pentru nunți

Analisti / Jurnalisti Politici
22.02.2017
Autor: Cristi Teodorescu
tudor gheorghe

Cântărețul și compozitorul Tudor Gheorghe a primit, din partea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), titlul de ambasador al tradițiilor și identității naționale pentru întreaga activitate desfășurată în slujba României și a românilor, context în care a afirmat că nu a făcut niciodată compromisuri cu arta sa la nunți sau petreceri.

Citește și: Decese SUSPECTE în familia unui primar: Soția și tatăl acestuia au murit OTRĂVIȚI

„Nu am făcut compromisuri niciodată cu arta mea la nicio petrecere, la evenimente, la nunți. (…) Am considerat că locul meu este pe scenă, în fața reflectoarelor. Mi-am respectat misiunea, harul pe care ți-l dă Dumnezeu, nu mi-am bătut joc de el. Știu că Dumnezeu trece și dă așa câte o mână de har. Pe unde trece îi spune lui Petru și se naște un copil cu har și după ani de zile trece și zice: ‘Petru, nu am mai trecut noi pe aici?’ ‘Ba da.’ ‘Și nu am dat noi niște har?’ ‘Ba da, dar de la un timp a început să bea, stă prin cârciumi. Ia-i-l!’ Când Dumnezeu îți dă har, nu ai voie să-ți bați joc de el. Ți-l ia. Eu nu mi-am bătut joc de harul meu dat de Dumnezeu, muncesc de-mi sar ochii din cap. Fac două turnee pe an cu acoperire națională, mă duc în locuri, am făcut un spectacol care se numește Lecția, o pledoarie pentru păstrarea tradiției limbii române și m-am dus în locuri unde de 30 de ani nu s-a mai întâmplat nimic. (…) Din păcate, eu sunt paralel cu cultura oficială de mult timp”, a afirmat Tudor Gheorghe la evenimentul organizat în Capitală.

Citește și: Ample percheziții în București: În vizor mafia medicamentelor oncologice

El a arătat că distincțiile pe care le-a primit de-a lungul vieții îl „împing în față”.

„Atâtea lucruri frumoase s-au spus despre mine de-a lungul vieții, am fost și înjurat, dar mai puțin, recunosc, dar dacă nu ești înjurat, nu este bine, trebuie cineva din când în când să te înjure ca să-ți dai seama că mai ai lucruri de făcut. Lucrurile frumoase pe care le-ați spus despre mine mă obligă, faptul că voi primi această distincție mă obligă. Am primit multe distincții și toate acestea nu sunt decât un resort care mă împing în față. Mereu am fost întrebat ce mă ține, ce anume mă face să vin fața spectatorilor mei cu atâta varietate stilistică, nu numai melodică. (…) Eu am considerat că este mai bine să mă pun în slujba marii poezii. Mi-am depășit un orgoliu, zic eu, de oltean, dar să scriu poezii de dragoste, după ce citești o poezie splendidă de Arghezi, mai bine zic o cânt pe a lui Arghezi, lasă-le pe ale mele mai târziu. (…) Este o atitudine pe care am luat-o față de lumea în trăiesc și trăim”, a mărturisit Tudor Gheorghe.

Citește și: Informații ies la IVEALĂ: Cine a BLOCAT dosarul lui Iohannis

Despre concertul pe care îl va susține marți seară — „Îndrăgostiți fără noroc”—, el a spus că va încerca să se reinventeze și a amintit că, deși i-a cunoscut pe toți miniștrii Culturii, singurul care vine la concertele sale este Răzvan Theodorescu.

Tudor Gheorghe a arătat că și-ar dori să aibă sprijinul Ministerului Culturii în activitatea sa.
Președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a declarat că Tudor Gheorghe a creat o „operă” pe care a oferit-o românilor prin păstrarea originalității folclorului și a tradițiilor românești.

Citește și: SURSE- Scurtcircuit în relația PSD, socialiști europeni și Bruxelles: Dragnea, în corzi

„Prea puțini oameni mai construiesc pentru România, prea puțini mai unesc românii, prea puțini oameni își mai dedică viața lor. Decizia pe care am luat-o — Coaliția Națională pentru Modernizarea României — (…) a fost aceea de a recunoaște valoarea și valorile poporului român, iar maestrul Tudor Gheorghe este din punctul meu de vedere una din cele mai importante personalități pe care le-a avut și le are România”, a spus Cumpănașu.

Citește și: Prăbuşirea celui mai important brand vinicol: NU se mai vinde în România

La eveniment au participat și președintele Academiei Oamenilor de Știință, Adrian Badea, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Oprean, ambasadorii Georgiei, Giorgadze Ilia, și Mexicului, Jose Arturo Trejo Nava, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, jurnalistul Ion M. Ioniță, profesorul Anton Hadăr.

„Domnia sa (n.r. — Tudor Gheorghe) nu a făcut niciun moment rabat de la artă, de la adevăratele melodii cu piloni populari, adevăratele versuri care ne însuflețesc pe foarte mulți dintre noi, din păcate nu pe foarte mulți din generația actuală, aici este rolul nostru de a educa tinerii în acest spirit al valorilor naționale”, a spus președintele Academiei Oamenilor de Știință.

Citește și: Noi dezvăluiri incredibile despre DNA: Dan Andronic rupe tăcerea

La rândul său, Ecaterina Andronescu a afirmat că Tudor Gheorghe este „un om spectacol, om spectacol pentru cei care vor să înțeleagă că sunt români”.

Reprezentantul Ministerului Culturii a adăugat că Tudor Gheorghe este un „reper de transmitere a valorilor românești”.

„Nevoia de cultură nu este acut vizibilă doar în marile capitale, există și în țară, în comunitățile limitate de la cultură. Ați reușit să fiți un reper de transmitere a valorilor și în acele comunități”, a subliniat Oprean.

Citește și: SURSE – Fricțiuni în coaliție: PSD solicită schimbarea unui ministru, ALDE se opune

 • Dumas
 • Ion

  Ai facut ceva mai grav decit nuntile si restaurantele .Toata frumoasa ta opera in materie de muzica ,ai umplut-o de muci de la PSD .Sa stii ca adevarata arta nu se face cu compromisuri politice .!!

 • gogu

  nuuu, nu a facut compromisuri, dar din cand in cand il pupa in cur pe nastase!

 • David Teodor

  Dar cu….PSD.de ce ati facut compromis?

  • Florin Stanescu

   Am vrut sa-ti zic ceva de rau dar m-am jurat sa nu mai spun vorbe rele !Arta adevarata nu face politica !

   • David Teodor

    Am toată stima și respectul pentru ce face și cum face acest artist adevărat. Fiind un mare artist eu cred ca nu trebuia sa se implice în politică . Politica …murdărește simbolurile adevărate. Poți să zici ce vrei acum!

    • Florin Stanescu

     Nu am ce comenta de rau in ce ai spus .
     Singura observatie este ca sunt foarte putini oameni de cultura,mari artisti ,mari filozofi ,mari scriitori care nu fac politica ! (vezi USA !)
     Dar aici intervine si parsivenia unor partide (nu este cazul lui Tudor Gheorghe care si-a asumat convingerile sale politice) care se muleaza pe cate o declaratie sau pe un interviu a unui om de cultura si atunci toata lumea il categoriseste ca avind „apartenenta politica !
     Stau si ma intreb Caragiale sau mai ales Eminescu cum ar fi fost categorisiti in ziua de asatzi !

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×