PREMIERĂ MONDIALĂ: Lego lansează prima figurină cu dizabilități / FOTO

Business
15.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Se pare că începutul lui 2016, când compania Mattel a anunțat, în premieră, lansarea unor păpuși Barbie cu dimensiuni corporale mai apropiate de standardele corporale „normale”, înseamnă începutul unei reforme a jucăriilor, în sensul deschiderii către o mai mare varietate de reprezentare. Astfel, celebrul Lego iese la înaintare cu prima figurină dedicată persoanelor cu dizabilități: un băiețel în cărucior cu rotile, însoțit de un câine companion.

Citește și: Lovitură DEVASTATOARE pentru DNA: răsturnare de situație în dosarul EADS

Dacă păpușile Barbie au fost succesiv criticate că nu ar avea dimensiuni realiste, Lego a fost acuzat pentru lipsa de diversitate a figurinelor sale. O campanie internațională, care susține redarea diversității (de gen sau etnie, precum și dizabilitatea) prin intermediul jucăriilor, inițiată sub sloganul #ToyLikeMe, a strâns recent peste 20.000 de semnături la o petiție de pe Change.org, care solicita Lego să includă figurine cu dizabilități în oferta sa. Așa se face că, în cadrul unor târguri de jucării ținute în această perioadă la Nuremberg și Londra, a fost lansată această primă figurină, a unui băiețel în scaun rulant.

Citește și: Nadia Comăneci, prima reacție după ce Donald Trump a devenit președinte: ‘Nimeni nu știe’ / VIDEO

”Brandul [Lego] continuă să excludă 150 de milioane de copii cu dizabilități din întreaga lume, nereușind să-i reprezinte pozitiv prin produsele sale,” arăta co-fondatoarea campaniei #ToyLikeMe, Rebecca Atkinson. Deși reprezentanții Lego au declarat inițial că jucăriile pe care le oferă implică libertatea ca orice copil, indiferent de dizabilitate, să-și poată crea propria poveste, compania a urmat, în cele din urmă, solicitările publicului.

Citește și: Ziua în care Vocea României și X Factor au fost UMILITE: TVR a dat marea lovitură

De-a lungul timpului, Lego a mai fost ținta unor campanii ale societății civile, cum ar fi cea derulată de Greenpeace, care viza întreruperea parteneriatului cu Shell, companie petrolieră poluantă, care asigura petrolul necesar realizării pieselor de Lego. În 2014, Lego a renunțat la colaborarea cu Shell, iar anul trecut, a anunțat că, până în 2030, va renunța cu totul la plasticul realizat pe bază de petrol.

Citește și: Ce nu se spune la București: Uniunea Europeană a adoptat un plan de APĂRARE rapidă

Totodată, anul trecut, compania a mai fost ținta unor valuri de nemulțumiri, după ce a refuzat să-i aprobe controversatului artist chinez Ai Weiwei un transport masiv de piese Lego. Politica companiei prevedea necesitatea unor explicații pentru comenzi masive de Lego, pentru a preveni folosirea acestora în scopuri cu tentă politică, iar aplicarea acestei politici și în cazul lui Ai Weiwei a stârnit nemulțumiri în lume, fiind considerat un gest de îngrădire a libertății de expresie. Astfel, numeroși doritori s-au arătat dispuși să doneze figurine Lego, pentru ca Ai Weiwei să-și poată concretiza proiectul artistic.

Citește și: Omul lui Vladimir Putin șochează: Dacă nu ieșea Donald Trump, începea al Treilea Război Mondial
sursa: totb.ro
1290-732x336

scwwitakioudlll-800x450-nopad

Articole similare:

Top