Mănânci miere? Iată tot ce trebuie să știi și cum să eviți produsele contrafăcute

Food and More
30.05.2016
Autor: Cristi Teodorescu

„De ce miere si nu zahar?” se intreaba multi. Mierea este naturala, insa vorbim tot despre o substanta dulce.

Dr. ing. Adrian Siceanu explica: “E foarte simplu, nectarul florilor e zaharoza, mierea e un produs pre-digerat de albine. In procesul de digerare albinele adauga enzime, fermenti si scindeaza dubla molecula de zaharoza in glucoza si fructoza. “Organismul meu nu face niciun efort de a face digestia pentru ca s-a sacrificat biata albina ca noi sa beneficiem de acest produs predigerat”.

Citește și: Tolontan relatează o poveste TULBURĂTOARE

Rupem zaharul in doua dupa ce il mincam. Este cel mai mare efort din natura, pe care il fac toate fiintele. In cazul nostru, lucreaza la turatie maxima pancreasul, ficatul si intestinul. La aceasta viteza, practic, va comsumati mai repede organismul. Scurtati speranta de viata. De aceea, recomandarile internationale vizeaza reducerea consumului de zahar produs industrial. Nu de dulce.
Tot acest efort al albinelor este usor de falsificat de catre oameni. In primul rand, pentru ca gustul si mirosul nu ne ajuta sa facem diferenta intre mierea de calitate si un produs contrafacut.

Citește și: Ion Cristoiu, atac FURIBUND la Carmen Iohannis

Dr. ing. Eliza Cauia specialist apicultura : “Pentru ca e vorba de bani, mai ieftin inseamna si mai prost. Mierea e este un produs foarte valoros si ar trebuie sa fie bine platit. Mierea mai ieftina e adusa din China, din Argentina, in defavoarea mierii din Romania”.
Ce trebuie sa contina mierea? Teodora Colta, inginer chimist , explica: “In mod nornal mierea contine zaharoza maxim 5 % iar zahar invertit minim 70%, continutul de apa al mierii sa nu depaseasca 20%. Daca valorile zaharurilor au peste norme ne putem da seam ca mierea a fost falsificata. Se intimpa ca se pune zahar invertit industrial, sunt si altele – glucoza industriala, amidon, faina de cereale, gelatina”.

Citește și: Adevărata BOMBĂ în Scandalul Hexi Pharma. Cine sunt ‘baronii mortii’ din spatele afacerii (presa)

Concret, doar o analiza de laborator poate confirma sursa produsului. Spre exemplu, in cazul mierii de salcim microscopul trebuie sa certifice, in proba, cel putin 25 % granule de polen de salcim. Pe de alta parte, inginerii chimisti isi asuma responsabilitatea doar pentru proba controlata. Nu pentru tot lotul din care provine. In prezent, in Romania, analizele se fac pe mostre primite. Nu merge nimeni pe teren sa ia o proba la intamplare, dintr-un lot sigilat. Iar probele sunt recoltate pe proprie raspundere de catre procesatori.

Citește și: Nicuşor Dan a acceptat propunerea PNL pentru Primăria Capitalei: Ce se va întâmpla/ VIDEO

Pe de alta parte, 2015 a fost un an catastrofal pentru apicultorii din Romania. Conform estimarilor, 100 000 de albine au fost afectate de pesticidele folosite la semintele de floarea soarelui, porumb, si rapita. Substantele sunt interzise, in Uniunea Europeana, inca din 2013. Cum-necum, Romania a obtinut anual derogari.
Prin dansul lor, albinele fac un unghi intre pozitia soarelui si sursa de cules – florile. Aceeasi miscare precizeaza clar si aroma florilor. Pesticidele in cauza, in doze mici, se fixeaza pe neuronii insectelor si le perturba reteaua perfecta de informatii, stabilita genetic. Specialistii au suspiuni de folosire a neonicotinoidelor, asa ca au trimis probele la analize in Franta, – iar rezultatul le-a confirmat banuielile. In Romania, neonicoitonidele se folosesc de ani buni, si e posibil sa fie supradozate, informează PRO TV.

Citește și: Gest fără precedent făcut de Cătălin Predoiu în direct: Candidatul PNL, enervat de Robert Turcescu

Articole similare:

Top