Vrei să petreci în Palatul Parlamentului? Iată cât te costă chiria

Business
05.08.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Oficial, la Palatul Parlament nu se mai organizează nunţi din anul 2000, asta deşi baluri de absolvire sau chiar petreceri de revelion au loc an de an. Închirierea sălilor pentru diferite evenimente aduce mulţi bani Parlamentului. Concret, aproape 1 milion de euro a intrat în bugetul Camerei Deputaţilor în 2014, iar anul acesta jumătate de milion de euro.

Pentru diverse ceremonii, recepţii, baluri sau prezentări, sunt puse la dispoziţie opt săli, cu preţuri cuprinse între 1.400 de euro şi 4.500 de euro. Sala “Unirii”, o sală medie, este una dintre cele mai căutate, însă este şi cea mai scumpă, alături de Sala „Al.I.Cuza”, una dintre cele mai mari.

Sala „Unirii” – 4.500 de euro/zi – Sala are o capacitate de 800-2.000 de persoane, având 2.226 de metri pătraţi

Sala „Al.I.Cuza”, inclusiv sonorizare – 4.500 de euro/zi – Sala are o capacitate de 800-1.200 de persoane, cu o suprafaţă de 1.820 de metri pătraţi.

Sala „C.A. Rosetti” – 4.000 de euro/zi – Cu o capacitate de 600 de persoane, sala are o suprafaţă de 1.420 de metri pătraţi.

Sala „Ion I.C. Brătianu”, inclusiv sonorizare – 2.800 de euro/zi – Are 1.120 de metri pătraţi şi o capacitate de 550 de persoane.

Sala „Take Ionescu” – 2.500 de euro/zi – Are doar 924 de metri pătraţi, cu o capacitate de 200-400 de persoane.

Sala „Drepturilor Omului”, inclusiv sonorizare şi sistem de conferinţă – 1.800 de euro/zi – Are 480 de metri pătraţi şi o capacitate de 60-150 de persoane.

Sala „Nicolae Iorga”, inclusiv sonorizare – 1.600 de euro/zi – Este una dintre cele mai mici săli, cu doar 426 de metri pătraţi şi o capacitate de 250 de persoane.

Sala „Nicolae Bălcescu”, inclusiv sonorizare – 1.400 de euro/zi – Are doar 378 de metri pătraţi şi o capacitate de 150 de persoane.

Preţurile stabilite de Camera Deputaţilor, prin Centrul Internaţional de Conferinţe, sunt însă minime, ele fiind negociate cu fiecare organizator în parte. Pentru cei care vor şi garderobă, trebuie să mai scoată din buzunar încă 30 de euro pe zi.

În plus, Centrul Internaţional de Conferinţe pune la dispoziţie şi alte servicii de care pot beneficia, contra unui preţ, organizatorii. De exemplu, pentru un sistem de sonorizare pentru un spectacol, ar trebui achitat un preţ de 150 de euro pe zi, iar pentru sonorizare ambientală 50 de euro pe zi. Un videoproiector mare costă 500 de euro pe zi, în timp ce unul mediu ajunge la 150 de euro.

Pentru cine doreşte şi un pupitru, mai scoate încă 20 de euro pe zi. Inclusiv drapelul românesc este de închiriat: 2 euro pe zi cel de interior, de dimensiuni mai mici, şi 7 euro pe zi cel mare, de exterior.

Şi când vine vorba de conferinţe, Camera Deputaţilor pune la dispoziţie atât instalaţii de traducere, cât şi mobilier specific. Un scaun costă 5 euro pe zi, un fotoliu tip President 10 euro, o tablă de conferinţe 10 euro, iar o vitrină de expunere 5 euro pe zi.

Dacă un organizator doreşte şi fotograf, atunci va plăti 100 de euro pe oră, iar pentru o filmare profesională va scoate din buzunar 5.000 de euro pe oră.

Există însă şi excepţii de la aceste preţuri. Ele se aplică, în special, autorităţilor publice şi instituţiilor.

De exemplu, Direcţia Generală pentru Afaceri Externe, Direcţia pentru Relaţii Publice şi Protocol, deputaţii pentru vizite oficiale, grupurile parlamentare, comisiile permanente au gratuitate totală, în timp ce partidele politice parlamentare au un discount de 25% din preţul afişat.

Administraţia Prezidenţială, Senat, Guvern, Ministerele şi organele de specialitate din subordinea Guvernului, autorităţile administrative (Consiliul Concurenţei, SRI, Academia Româna, CNA), autorităţile locale, ÎCCJ, CCR, Curtea de Conturi,Avocatul Poporului, ONG-uri, unităţi de învăţământ, unităţi sanitare, de cercetare şi de cultură beneficiază de o reducere de 50%.
Sursa: gandul.info

Articole similare:

Top