Va fi cea mai friguroasă iarnă? SECRETUL unei știri false rostogolite peste tot

Business
06.10.2016
Autor: Roxana Popa

O nebunie în aceste zile cu IARNA geroasă care ar veni. Sunt citați și meteorologi cu renume pentru a da greutate informațiilor. NUMAI că totul este o știre falsă și Adevărul e că ne vom confrunta cu una din cele mai calde ieri și nu cu una din cele mai geroase.

Vezi și: Meteorologii anunţă cea mai caldă iarnă din ultimii 136 de ani

Explicația a găsit-o un jurnalist care a împărtășit-o tuturor pe blogul personal:

Eu am de câțiva ani în cap știrea identică și mi s-a părut din start suspectă, apoi am găsit explicația pe BuzzFeed.

Pe scurt: de patru ani se reia identic o poveste publicată iniția de rușii de la Sputniknews. Este citat sistematic același meteorolog, Dominik Jung. În ciuda numelui care poate părea inventat, el chiar există și colaborează, printre alții, cu nemții de la Bild – doar declarațiile lui sunt inventate. Dominik Jung mărturisește pe Twitter că n-a spus niciodată așa ceva, că ar fi fost o aberație să o spună, că nici nu avea cum.

Ce zicea Dominik? „Eu nu am anunțat niciodată că va fi o astfel de iarnă, nici în 2013, nici astăzi. În urmă cu ceva ani, într-un articol, meteorologi ruși afirmau că vom avea cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani și eram eu citat, deși n-am fost niciodată intervievat. Eu am vorbit într-un articol despre tendințele climatice, nu am făcut nicio previziune. Am spus că iarna ar putea fi mai rece decât e în mod normal, dar mi-au luat cuvintele și au anunțat că va fi cel mai frig din ultimul secol. Nimeni nu poate spune așa ceva, e imposibil. Dar între timp eu am devenit specialistul care susține așa ceva și așa merge mai departe de ani de zile”.

untitled

Fabulos, nu? Nici măcar nu poți să-i acuzi pe cei care au distribuit așa ceva, după ce știrea a apărut și în medii aparent serioase. Întâmplarea face ca astăzi să apară un material oarecum opus celebrelor previziuni, de data aceasta pe AccuWeather. Analiza aceasta ne arată că Europa de Est va beneficia probabil de o iarnă mai liniștită, iar în București ar urma să avem în jur de 25 de zile de zăpadă sau gheață. Mai rece e posibil să fie în partea a doua a iernii.

zapadaest

Cum ar veni, nimic spectaculos, nu? E doar iarnă…ț”, susține jurnalistul Lucian Lipovan pe blogul personal.

Articole similare:

Top