Ultima propunere a Facebook: Tehnologia care ne citește gândurile și le transformă în mesaje scrise

Business
06.06.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Facebook a dezvăluit un proiect care vizează decodificarea gândurilor direct din creier și transformarea lor într-un mesaj scris, fără a vorbi sau a utiliza o tastatură, relatează AFP.

„Și dacă ați putea să tastați direct din creier? Pare a fi imposibil, dar este mai aproape de realitate decât vă puteți imagina”, a declarat Regina Dugan, o responsabilă a Facebook, cu prilejul conferinței anuale a grupului pentru dezvoltatorii de aplicații (F8), desfășurată la San José, în California.

Citește și: Simona Halep UIMEȘTE lumea tenisului: Ce a spus înainte de meciul cu Elina Svitolina / VIDEO

Ea a explicat că Facebook a format o echipă de peste 60 de oameni de știință și ingineri, specializați în tehnologii de inteligență artificială care permit înțelegerea limbajului, a sistemelor de inginerie cerebrală și a protezelor neurologice.

Obiectivul este de a se ajunge la crearea, în anii următori, a unui sistem capabil să decodifice cuvinte în partea creierului în care se află centrii limbajului și să le transcrie direct pe un computer la viteza de 100 de cuvinte pe minut, respectiv de cinci ori mai repede decât timpul necesar în prezent pentru a le scrie pe ecranul tactil al smartphone-ului.

Citește și: ȘOC în fotbalul mondial: O mare vedetă a murit la antrenamente, la numai 30 de ani / VIDEO

Sistemul nu ar necesita electrozi implantați chirurgical, ci „captatori neinvazivi”, care nu există în prezent.

„Într-o zi, vrem să-l transformăm într-o tehnologie portabilă, care să poată fi produsă la scară mare”, a spus patronul și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare.

Asta „ar putea deveni într-o zi o proteză de limbaj pentru persoanele care suferă de probleme de comunicare sau un nou mijloc de a furniza instrucțiuni în realitatea augmentată”, a spus Regina Dugan.

Citește și: INCREDIBIL Decizia FĂRĂ PRECEDENT luată de Simona Halep după victoria cu Carla Suarez Navarro /VIDEO

Ea a descris cu acest prilej și un alt proiect care ar permite „să asculți cu pielea”. La fel cum urechea umană transformă cuvintele și sunetele în frecvențe care sunt transmise creierului, ideea ar fi de a transmite direct aceste frecvențe, făcându-l pe utilizator să le simtă direct pe piele.

Regina Dugan a recunoscut că dezvoltarea acestui tip de tehnologii va dura probabil ani de zile. Dar „într-o zi, nu atât de departe, ar putea fi posibil pentru mine să gândesc în mandarină, iar dumneavoastră să simțiți ceea ce spun în spaniolă”, a afirmat ea.

Citește și: ACUZAȚII GRAVE ale lui Ion Ţiriac: ‘Simona Halep a fost FURATĂ la Roland Garros, în finală’

Regina Dugan a primit anul trecut din partea Facebook sarcina de a conduce „Building 8”, o nouă echipă formată în cadrul grupului pentru a lucra la dispozitive inovatoare.

Înainte de a se alătura Facebook, Regina Dugan a lucrat la Google, dar și pentru agenția federală DARPA (Defense Advanced Research Projets Agency), care dezvoltă tehnologii pentru armata americană.

Citește și: Simona Halep numără banii: Averea strânsă după numai 4 meciuri / VIDEO

Articole similare:

Top