Trucuri ca să-ţi răcoreşti locuinţa fără aer condiţionat

Interesant!
29.07.2015
Autor: Roxana Popa

De multe ori, pe timp de vară,  aparatele de aer condiţionat nu reprezintă cea mai bună variantă pentru a ne răcori locuinţa. Poate că nu avem banii necesari să cumpărăm un aparat sau poate nu suportăm prea bine aerul condiţionat. Uite câteva soluţii ca să-ţi răcoreşti locuinţa pe caniculă!

1. – În primul rând, în zilele fierbinţi de vară, ţineţi obloanele închise şi nu ridicaţi jaluzelele. Puteţi instala storuri exterioare, care vor face umbră în curte sau balcon, şi vă vor proteja casa sau apartamentul de razele soarelui.

2. – De asemenea, ţineţi ferestrele închise în timpul zilei şi deschideţi-le în timpul nopţii, pentru ca aerul proaspăt şi răcoros să pătrundă în interior, şi astfel veţi aerisi şi camera.

3. – Dacă locuiţi la bloc şi nu aveţi posibilitatea de a monta obloane sau storuri exterioare, puteţi opta pentru storuri interioare. Chiar dacă sunt mai puţin eficiente, vă vor proteja apartamentul de supraîncălzire.

4. – Cumpără un ventilator! Mai ales unul ataşat de lustră. Cu ajutorul lui camera se poate răci cu 6-7 grade iar aerul nu poate avea efectele periculoase ale aerului condiţionat. Ventilatoarele sunt şi mai ieftine decât aparatele de aer condiţionat şi nici nu folosesc la fel de multă energie electrică.

5. – Jaluzele, draperii şi obloane. Ideea este că draperiile, obloanele, jaluzelele, perdelele să fie de culoare albă, pentru ca lumina şi căldura să se reflecte în ele. Pe timpul zilei, mai ales dacă nu staţi acasă, închideţi obloanele şi trageţi draperiile de la geamurile din partea în care bate soarele (ferestrele din est dimineaţa, şi cele din vest după-amiaza). Acest lucru va face ca şi aerul condiţionat să fie mai eficient.

6. – Plante. În cele din urmă, amintiţi-vă că plantele sunt ultimul bastion împotriva căldurii. Aţi putea aşeza astfel o plantă înaltă în faţa uneia dintre fereastre pentru a capta razele soarelui. Gândiţi-vă de asemenea la crearea unei grinzi sau unei pergole pentru a vă proteja ferestrele.

7. – Umiditatea. Umiditatea face ca o cameră să pară mai călduroasă decât este, aşa că încercaţi să reduceţi umiditatea din casă. Pe timpul zilei, mai ales în miezul zilei, încercaţi să nu spălaţi şi mai ales să uscaţi hainele în casă, chiar să faceţi baie prea fierbinte sau să gătiţi. Şi dacă chiar nu se poate să amânaţi aceste activităţi, atunci porniţi ventilatoarele pentru că vor ajuta să elimine aerul cald şi umed.

8. – Aparatele electrocasnice. Aparatele electrocasnice emană multă căldură. Prin urmare, optaţi pentru cele economice şi limitaţi pe cât posibil utilizarea aparaturii din bucătărie, cum ar fi de exemplu cuptorul.

Acelaşi lucru şi în ceea ce priveşte iluminatul interior: utilizaţi becuri fluorescente care degajă mai puţină căldură decât becurile incandescente sau cu halogen.

Articole similare:

Top