Totul despre trandafiri

Business
04.02.2021
Autor: Cristi Teodorescu

 

Trandafirul este adesea denumit regina florilor. Este o floare destul de capricioasă și are nevoie de atenție și îngrijire deosebită, așa cum este normal pentru orice regină. Aspectul rafinat și aroma incitantă a florilor luxuriante vor fi o recompensă demnă pentru efortul depus.

Ce soiuri de trandafiri poți alege?

Pentru a te familiariza cu sortimentul de butași trandafiri, trebuie să studiezi cu atenție caracteristicile acestora și să alegi variantele care se adaptează cu ușurință zonei în care intenționezi să le cultivi.

  1. GRAȚIE ȘI ȘARM – TRANDAFIRI FLORIBUNDA

Acest soi popular, obținut prin încrucișarea a două categorii deosebite, a moștenit cele mai bune calități de la soiurile părinte: forma rafinată și aroma deosebită, cât și durata înfloririi. Butașii de trandafirii Floribunda abundă în flori pe tot parcursul verii, oferind două, trei sau chiar patru valuri de înflorire. Florile apar sub formă de buchet – la capetele lăstarilor formându-se o mulțime de muguri care înfloresc alternativ.

Ex de soiuri: Nina Weibull, Masquerade, Tom Tom

  1. FARMEC ȘI FRUMUSEȚE – TRANDAFIRI URCĂTORI

Unii grădinari se feresc să crească butași de trandafiri urcători: nu sunt ușor de protejat pe perioada iernii. Dar ce décor rafinat și elegant se poate realiza cu aceste soiuri superbe, atât în grădinile verticale cât și prin împodobirea foișoarelor sau a clădirilor.

Ex de soiuri: Blue Dream, Banzai, Don Juan

  1. INFLORESCENȚE DE LUX – TRANDAFIRI TEAHIBRID

Dacă te-ai îndrăgostit de soiurile acestei grupe de trandafiri, printre ele vei găsi și soiuri rezistente la îngheț, foarte puțin pretențioase și potrivite pentru cultivarea în orice zonă a țării noastre: Red Intuition, Black Magic, Cherry Brandy și Double Delight. Cu toate acestea, trebuie să reții că trandafirii teahibrid sunt puțin mai capricioși decât floribunda și urcători.

Când plantăm butașii de trandafiri?

Butașii de trandafiri sunt plantaţi cu precădere în lunile martie şi aprilie, pe perioada primăverii, în funcţie de cât de repede are loc dezgheţul. Acest lucru diferă în funcție de zone, deoarece, spre exemplu, în regiunile montane ale țării, dezghețul are loc mai târziu, începând cu luna aprilie. Dacă butașii de trandafirii sunt plantaţi toamna, cele mai recomandate luni sunt septembrie şi octombrie. Această operaţiune trebuie să aibă loc până la primul îngheţ. 

Cum se altoiesc trandafirii?

Procesul de altoire a butașilor de trandafiri conferă rezistență florilor de trandafiri obținute. Altoirea durează până la 3 ani. În primăvara primului an se seamănă semințe de măceș. 

În anul al doilea de la semănarea seminţelor de măceş, în lunile iulie-august se toaletează planta, lăsând doar tulpina cea mai viguroasă. Alege un lăstar din varietatea pe care vrei să o înmulţeşti. În coletul dezgolit al măceşului se face o incizie în formă de T, cu un cuţit special pentru altoire.

Se va introduce altoiul în incizie cu ajutorul cuţitului de altoit. Legarea se poate face cu bandă de altoire, cu bandă izolatoare sau cu folie de ambalat. Se acoperă doar partea de deasupra şi de sub mugur. Folosind acest cuțit special, preia din ramura recoltată un ochi de 2 cm, având la mijloc mugurele.

Cum îngrijim trandafirii?

Primăvara şi toamna se aplică îngrăşăminte chimice (azot, fosfor şi potasiu) sau compost natural şi se udă din belşug. Altfel, dacă granulele nu se dizolvă complet, petalele și frunzele trandafirilor riscă să se ardă. Tot primăvara, după ce se dezgheaţă pământul, se pot face tăierile recomandate. Buruienile din jurul lor butașilor de trandafiri trebuie plivite, ca să nu rămână fără resurse.

Cu ce stropim trandafirii?

Există mai multe substanţe cu care trandafirii pot fi stropiţi, dar depinde foarte mult de ce boli doreşti să-i protejezi, dar şi de perioada în care trebuie stropiţi. E important de ştiut că majoritatea stropirilor se fac doar după tăierea plantelor şi înainte de înflorire.

Câteva substanţe care pot fi folosite sunt: CHAMP 77 WG, KUMULUS, TOPSIN M 70, ANTRACOL 70 WP. Două insecticide eficiente, în cazul în care apar dăunătorii, sunt MOSPILAN 20 SG şi ACTARA 25 WG.

Articole similare:

Top