Terra a intrat într-o nouă epocă geologică: Ce a determinat această schimbare importantă

Green
31.08.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Omul, prin acțiunile sale, a determinat intrarea Terrei într-o nouă epocă geologică, Antropocenul, care a început la mijlocul secolului al XX-lea, potrivit unui grup de oameni de știință care și-au prezentat concluziile la Congresul Internațional de Geologie care are loc în Africa de Sud, informează agenția France Presse (AFP).

Potrivit grupului de lucru cu privire la Antropocen, care a lucrat timp de mai bine de șapte ani la această temă, este timpul să spunem la revedere ului, perioada geologică care a început acum 11.700 ani, la sfârșitul ultimei glaciațiuni.

Citește și: Epurare în Coreea de Nord: Ministrul Educației a fost EXECUTAT

„Omul a devenit o astfel de forță care schimbă planeta”, a declarat, pentru AFP, Catherine Jeandel, director de cercetare în cadrul Centre national de la recherche scientifique (CNRS) la Laboratorul de studii de geofizică și oceanografie spațiale (Laboratoire d’études en géophysique et océanographie spatiales, LEGOS) și membru al grupului de lucru. Acest fapt „este îngrijorător”, a afirmat specialista.

Pentru prima dată în 4,5 miliarde de ani, o singură specie a schimbat drastic morfologia, chimia și biologia planetei.

Citește și: Mariana Rarinca prezintă DOCUMENTUL care CUTREMURĂ la vârf lumea justitiei

Compus din 35 de persoane, grupul care reunește geologi, oceanografi, climatologi, istorici și arheologi, a considerat aproape în unanimitate (34 voturi pentru și o abținere) că Antropocenul a devenit o realitate în ceea ce privește stratigrafia (studiul diferitelor straturi geologice).

O majoritate puternică (30 pentru, 3 împotrivă și două abțineri) crede că intrarea în Antropocen, presupusă de mai mulți ani, ar trebui să fie formalizată, susține Universitatea din Leicester, la care lucrează geologul Jan Zalasiewicz, coordonatorul grupului.

Citește și: Rareș Bogdan a RĂBUFNIT: O să fac toate presiunile să putrezească în închisoare

Conceptul de Antropocen a fost inventat acum peste zece ani de laureatul premiului Nobel pentru chimie, Paul Crutzen, care face el însuși parte din acest grup de lucru. El consideră că această nouă eră a debutat cu revoluția industrială din secolul al XIX-lea. Dar, majoritatea membrilor grupului de lucru sunt de părere că noua eră a început în jurul anului 1950.

Grupul de lucru a prezentat recomandările sale Congresului internațional de geologie care are loc la Cape Town (Africa de Sud) până la 4 septembrie.

Citește și: Liviu Dragnea este într- o situație destul de dificilă

Totuși este o cale lungă până la înregistrarea oficială a schimbării numelui epocii în care trăim. Propunerea grupului de experți trebuie depusă la o subcomisie cu privire la stratigrafia cuaternară, care o va prezenta Comisiei internaționale de stratigrafie înainte de a fi propusă Comitetului Executiv al Uniunii Internaționale de Științe Geologice (International Union of Geological Sciences, IUGS), care este o organizație non-guvernamentală.

Este nevoie de cel puțin încă doi ani pentru a parcurge această procedura, menționează AFP.

Citește și: Prejudiciu URIAȘ descoperit de ANAF la una dintre cele mai mari firme de pază

Articole similare:

Top