Telefonul afectează fertilitatea bărbatului: Ultimul studiu despre infertilitatea masculină

Healthy Living
02.08.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Folosirea telefoanelor mobile mai mult de o oră pe zi ar putea afecta calitatea spermei dublând riscul de scădere la niveluri infime a şanselor de procreare, potrivit unui studiu realizat de experţi israelieni, citat de EFE, informează Agerpres.

Investigaţia realizată de Centrul Medical Carmel şi de Technion din Haifa (nordul ţării), publicată săptămâna aceasta de revista ştiinţifică online Reproductive BioMedicine Online, pune accentul pe temuta conexiune care se crede că există între infertilitatea masculină şi folosirea cu prevalenţă a celulalelor.

Citește și: Spionul lui Băsescu CUTREMURĂ sistemul: acuzații GRAVE pentru SRI și DNA

Infertilitatea masculină este responsabilă de 30-40 la sută din cazurile în care un cuplu nu poate să procreeze.

Unele studii au relevat un declin continuu al calităţii spermei de la începutul secolului XX, una dintre cele mai analizate cauze fiind impactul radiaţiei frecvenţei electromagnetice emise de telefoanele mobile. Cercetătorii, în frunte cu Ariel Zilbertlicht de la Centrul Medical Carmel, au studiat relaţia dintre caracteristicile utilizări celularului şi calitatea spermei.

Citește și: SURPRIZĂ TOTALĂ Simona Halep se mărită: El e viitorul soț

Pentru aceasta au analizat cazurile a 106 bărbaţi, prin analizarea datelor demografice, a modului în care au utilizat telefonul mobil şi impactului asupra calităţii lichidului seminal. Rezultatele au arătat că această calitate s-a redus la niveluri care puteau cauza infertilitate la bărbaţii care obişnuiesc să-şi ţină celularele la jumătate de metru distanţă sau mai aproape de şliţ.

De asemenea, 47 la sută dintre cei care îşi ţineau celularul în buzunarul de la pantaloni de-a lungul zilei au întregistrat niveluri anormal de scăzute în concentraţia spermei, similare celor întâlnite la doar la 11 la sută din populaţia masculină. Un alt factor ce poate influenţa calitatea spermei este utilizarea celularului mai mult de o oră pe zi.

Citește și: Ambasadorul Dan Mihalache, implicat într-un NOU SCANDAL: ‘Instituie DICTATURA’ la Londra

Şi mai grav este dacă se vorbeşte la telefon în timp ce se încarcă de la baterie, fapt ce dublează riscul reducerii concentraţiei lichidului seminal. Cercetătorii au ajuns la concluzia că unele aspecte ale utilizării celularelor pot influenţa negativ concentraţia spermei şi că este necesar să fie realizate studii de o mai mare anvergură pentru a stabili dacă acest tip de radiaţie poate afecta fertilitatea masculină.

Citește și: Descoperire fabuloasă după 26 de ani: S-a găsit arhiva propagandei comuniste

Articole similare:

Top