Țara în care Facebook și Twitter sunt interzise, și-a lansat propria rețea națională de internet

Interesant!
01.09.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Autoritățile de la Teheran au lansat recent propria rețea națională de internet, similar unui intranet funcțional la nivel național, relatează BBC News, care citează media de stat din Iran, potrivit căreia ”serviciul va beneficia de calitate și viteză foarte bune la un cost redus, comparativ cu sursele tradiționale care furnizau accesul la internet”.

Citește și: Mihai Gâdea a comis-o grav de tot, în direct: ‘O să vă supărați pe mine’

Potrivit Digitaltrends.com, securitatea digitală reprezintă unul dintre motivele care au justificat decizia autorităților de a furniza propriul serviciu de internet, cu scopul de a se asigura asupra conținutului pe care iranienii îl promovează online. De asemenea, guvernul iranian s-a confruntat cu numeroase atacuri ale hackerilor, atât individuali cât și cei sprijiniți de alte state. Cel mai cunoscut program nuclear iranian a fost atacat informatic.

Citește și: Andrei Gheorghe a fost dat afară din trustul RCS&RDS: Fostul jurnalist aruncă vorbe grele

În prezent acest serviciu de internet se află într-o fază incipientă, fiind disponibile prin intermediul său serviciile guvernamentale și cele interne, urmând ca în anul 2017 să fie lansată o a doua fază cu posibilitatea de a încărca conținut video intern. De asemenea, de la finalul lunii martie a anului viitor, companiile iraniene vor putea folosi acest serviciu pentru desfășurarea operațiunilor la nivel internațional, fără să încalce restricțiile aflate în prezent în vigoare.

Citește și: Descoperire incredibilă a unui inginer după cutremurul din Italia: De ce s-au prăbuşit clădirile

Susținătorii dreptului la confidențialitate sunt îngrijorați că prin intermediul acestui demers intimitatea utilizatorului de internet nu va fi protejată, însă guvernul iranian a negat respins aceste obiecții, menționând că obiectivul acestui proiect este protejarea informației utilizatorului.

Chiar dacă în prezent autoritățile de la Teheran blochează accesul la rețele de socializare precum Facebook și Twitter, utilizatorii iranieni le accesează cu ajutorul rețelelor private virtuale (VPN), scrie BBC News.

Citește și: Cioloș recunoaște că va rămâne premier și după 2016

Articole similare:

Top