STUDIU Multivitaminele în timpul sarcinii sunt inutile

Healthy Living
20.07.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Femeile însărcinate care mănâncă bine nu au să nevoie să consume cocktail-uri de multivitamine și pot fi, în general, scutite, de aceste „cheltuieli inutile”, a subliniat revista britanică independentă Drugs and Therapeutics Bulletin (DTB), citată marți de AFP.

Pe perioada sarcinii, femeile „nu ar trebui să cedeze presiunii reclamelor” care încurajează administrarea de suplimente de multivitamine și minerale, susține revista, care recomandă în schimb adoptarea unei diete echilibrate și administrarea de acid folic (vitamina B9) și de vitamina D, accesibile la costuri relativ scăzute.

Citește și: Andrea Marin, reacţie furibundă la acuzele Turciei: ‘Să vină cu probe’

Cutiile de suplimente conțin adesea peste douăzeci de vitamine și minerale (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, acid folic, iod, magneziu, fier, cupru, zinc, seleniu, etc.), iar administrarea lor ar preveni orice fel de probleme apărute în timpul sarcinii. Achiziționarea acestora costă în medie aproximativ 18 euro pe lună, potrivit DTB.

Revista lunară independentă a constat însă că datele care pledează pentru administrarea de multivitamine pe perioada sarcinii provin din studii efectuate în țări sărace unde femeile sunt mai susceptibile de a fi subnutrite sau de a avea o alimentație proastă.

Citește și: Turcia face acuzații dure despre presa română. De ce tac SRI și SIE?

O alimentație suficientă înainte și pe perioada sarcinii este esențială pentru sănătatea mamei și a copilului ei nenăscut, deficiențele nutriționale putând genera diverse complicații, cum ar fi preeclampsia, întârzierea creșterii intrauterine, defectele de tub neural la făt etc.

De asemenea, DTB a trecut în revistă cercetările existente cu privire la diferitele vitamine pentru a le compara cu recomandările autorităților sanitare britanice. Potrivit revistei, acestea demonstrează în mod clar recomandarea responsabililor ca femeile gravide să ia acid folic și într-o măsură „mai puțin clară” vitamina D. Autoritățile britanice recomandă administrarea a 400 micrograme de acid folic pe zi, înainte și în timpul primelor trei luni de sarcină și a 10 micrograme de vitamina D pe zi pe perioada sarcinii și alăptării.

Citește și: Simona Halep, desfiinţată de un medic: Adevăratul motiv pentru care nu merge la Olimpiadă

Articole similare:

Top