STUDIU Ce muzică preferă câinii: Nu doar muzică clasică

Interesant!
17.02.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Mulți proprietari de câini ar putea crede că patrupedele lor preferă să asculte numai muzică clasică – fapt confirmat în trecut de anumite cercetări – însă un nou studiu sugerează că acestor animale nu le displac nici sonoritățile moderne.

Câinilor le place să asculte melodii din genurile soft rock sau reggae, conform unui studiu realizat recent de oamenii de știință de la Universitatea Glasgow și de la Societatea pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (SPCA) din Scoția, informează The Telegraph.

Citește și: Liberalul Petrache, acuzat de DNA de mită şi şantaj: ‘Îmi dau demisia’

Specialiștii au descoperit că muzica reggae și soft rock provoacă schimbări pozitive în comportamentul câinilor, iar SPCA Scoția intenționează să instaleze boxe în toate adăposturile sale la care se vor auzi melodii ale unor artiști precum Bob Marley și Jon Bon Jovi.

”În general, răspunsul la diferite genuri (de muzică — n.r.) a fost divers, subliniind posibilitatea ca, la fel ca în cazul oamenilor, și prietenii noștri canini să aibă propriile lor preferințe muzicale”, susține Neil Evans, profesor de psihologie integrativă la Institutul pentru Biodiversitate, Sănătate Animală și Medicină Comparativă din cadrul Universității din Glasgow. ”Muzica reggae și soft rock au provocat schimbările comportamentale pozitive cele mai evidente.

Citește și: Lovitură pentru studenții români! Călătoriile GRATUITE au primit ‘INTERDICȚII’ după proteste

”Unele dovezi relevate de cercetărilor efectuate pe oameni sugerează că efectul relaxant al muzicii are legătură cu aspecte ale ritmului și al motivelor repetitive. Este posibil ca muzica reggae și soft rock exprimă în mod vădit aceste lucruri”, a mai declarat acesta.

Cercetarea urmează unui studiu efectuat în 2015 de aceeași instituție care a descoperit că muzica clasică are efect calmant asupra câinilor. În cadrul acestuia, un grup de câini a fost observat în tăcere timp de o săptămână în timp ce altul a fost expus la sonorități de muzică clasică. În următoarea săptămână cele două grupuri au fost schimbate, iar rezultatele au arătat că nivelurile de stres ale patrupedelor aflate în adăposturi au scăzut în mod semnificativ după ce au ascultat muzică.

Citește și: Fostul ministru Theodor Paleologu, audiat la DNA

”Cercetarea, care s-a desfășurat la centrul din Dumbarton al SPCA din Scoția, arată clar că muzica are efect asupra comportamentului unui câine”, subliniază cercetătoarea Amy Bowman, potrivit sursei citate. ”Am dorit să explorăm efectele pe care le au diverse genuri de muzică și a reieșit clar că schimbările psihologice și comportamentale observate s-au menținut în timpul procesului în care câinii au fost expuși la diverse melodii”, a adăugat aceasta.

Citește și: Ultimele achiziții de la Cotroceni: Ce și-a mai cumpărat Iohannis la Palat

Gilly Mendes Ferreira, șefa unității de cercetare și politică din cadrul SPCA Scoția a declarat că ”adăposturile din Glasgow și din Edinburgh difuzează muzică, iar pe viitor fiecare centru va putea oferi prietenilor noștri patrupezi un playlist aprobat, cu perspectiva de a extinde această cercetare și la alte specii pe care le avem în grijă”.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ”Physiology and Behaviour”.

Citește și: George Soros se RETRAGE din România (presa)

Articole similare:

Top