STUDIU Asta e planta ce ajută la combaterea obezității

Food and More
06.06.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Un grup de cercetători chinezi de la Universitatea Xiamen au descoperit că un extract din „Celastrol”, o plantă toxică folosită în medicina tradițională chineză ar putea fi folosită pentru a combate obezitatea, fără să presupună riscuri pentru sănătate, relatează ziarul China Daily, citat de EFE.

„Este însă un pas mare pentru a transforma celastrolul într-un medicament pentru oameni”, a declarat ziarului responsabilul cercetării Zhang Xiaokun, care conduce echipa Institutului de Cercetare Biomedicală al Universității Xiamen.

Citește și: Simona Halep UIMEȘTE lumea tenisului: Ce a spus înainte de meciul cu Elina Svitolina / VIDEO

Potrivit echipei de cercetători, celastrolul — un compus care se extrage din rădăcinile acestei plante toxice supranumită și „tunetul din vița de vie al lui Dumnezeu” — poate schimba metabolismul unei celule eliminând mitocondriile („bateriile” care oferă energie celulelor) și care la oameni ar însemna eliminarea surplusului de greutate.

Tradițional această rădăcină este foarte utilizată în medicina tradițională chineză pentru a combate boli precum artrita, psoriazis sau maladii autoimune, dar întotdeauna în cantități mici din cauza efectelor secundare generate de toxicitatea sa.

Citește și: ȘOC în fotbalul mondial: O mare vedetă a murit la antrenamente, la numai 30 de ani / VIDEO

„Celastrolul ar putea fi un instrument puternic pentru a trata pacienții care suferă de obezitate și de durerile asociate acesteia precum diabetul, grăsimea ficatului sau bolile cardiace”, a precizat Zhang. O ‘cură’ cu celastrol este mai eficientă chiar decât alternativa chirurgicală, operația de micșorare a stomacului.

Celastrolul a dus, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, îmbunătățind funcțiile hepatice și metabolizarea glucozei. Împreună, aceste îmbunătățiri se traduc printr-un risc mai scăzut de boli de inimă, ficat gras și diabet.

Citește și: INCREDIBIL Decizia FĂRĂ PRECEDENT luată de Simona Halep după victoria cu Carla Suarez Navarro /VIDEO

Cercetarea, publicată de revista de specialitate Mollecular Cell, constituie un progres important față de rezultatele altor studii precedente — precum cel realizat în 2015 de Universitatea de Medicină Harvard — care au concluzionat că extractul de celastrol duce la pierderea în greutate, ignorând însă mecanismul.

Citește și: ACUZAȚII GRAVE ale lui Ion Ţiriac: ‘Simona Halep a fost FURATĂ la Roland Garros, în finală’

Articole similare:

Top