Știrea FALSĂ care continuă să trăiască
În ultima săptămână din 2015, pe reţelele de socializare a circulat intens o „ştire” alarmantă: becurile economice sunt periculoase. Informaţiile prezentate în articolele publicate pe diverse site-uri revin periodic în atenţia publică în ultimii 10 ani, cu un „vârf” în perioadele în care acest tip de becuri au înlocuit total în Europa şi în SUA becurile incandescente, relateaza stiripesurse.ro
Becurile elimină o cantitate enormă de mercur şi provoacă migrene, anxietate sau dificultăţi de concentrare. Acesta sunt câteva dintre necazurile puse pe seama becurilor economice fluorescente. În realitate, pornind de la frânturi de studii, contrazise între timp de alte cercetări, autorii articolelor propagă informaţii false sau cel puţin exagerate.
Prima problemă, care vizează emisiile de mercur în cazul spargerii becurilor, a pornit de la un studiu mai vechi de cinci ani, a unui institut german. Într-un articol pe site-ul National Geografic, publicat în 2014, este explicat faptul că un bec economic conţine între 3 şi 5 miligrame de mercur. În cazul spargerii, doar o mică parte din acesta poate fi eliberată şi nu constituie un pericol major pentru sănătate. Există alte obiecte de uz casnic care conţit candităţi mai mari de mercur. De fapt, utilizarea becurilor economice contribuie la diminuarea consumului de energie şi, indirect, la diminuarea activităţii termocentralelor pe cărbuni, principala sursă care elimină mercur în atmosferă.
Alte informaţii alarmante se referă la diverse alte substanţe periculoase conţinute de becurile economice. Deşi spargerea becurilor de acest fel este mai puţin probabilă, în cazul în care acest lucru se întâmplă sunt recomandate o serie de acţiuni simple, cum ar fi aerisirea pentru 10 minute, oprirea încălzirii sau a aerului condiţionat şi curăţarea locului. Prezentate ca măsuri excepţionale, care dovedesc faptul că becurile economice sunt foarte periculoase, aceste măsuri fac parte dintre recomandările Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului din SUA şi nu diferă cu mult de recomandările în cazul spargerii becurilor tradiţionale.
O altă afirmaţie alarmantă, care are la bază un studiu din 2012, se referă la cantităţile de radiaţii emise de becurile economice. Studiul se referea la unele becuri cu defecte, iar recomandările pentru evitarea unor cantităţi prea mari de radiaţii ultaviolete vizau evitarea expunerii prelungite la becuri la o distanţă mai mică de 50 de centimetri şi evitarea privirii directe a becului pentru un timp mai îndelungat. Aceste măsuri sunt valabile şi în cazul becurilor tradiţionale.