Sănătatea copiilor ȋn era digitală – influența alimentației și a sportului pentru o dezvoltare armonioasă
În era digitală, sănătatea copiilor se confruntă cu provocări semnificative, iar rolul alimentației și mișcării în dezvoltarea lor devine din ce în ce mai complex. Într-un peisaj dominat de ecrane și alegeri rapide, părinții se află în fața unei dileme: cum să îmbine permisivitatea cu ghidarea sănătoasă a obiceiurilor alimentare și a activităților fizice?
Mâncarea aduce nu doar bucurie simțurilor, ci poate ridica provocări semnificative pentru stima de sine, încrederea în alegerile personale, precum și pentru sănătate și starea fizică, pe termen lung. Într-o societate în care permisivitatea părinților față de alegerile alimentare ale copiilor este la ordinea zilei, evoluția acestora poate fi influențată în mod neașteptat de modul în care se raportează la alimentație.
,,Deschiderea părinților față de preferințele culinare ale copiilor are rolul de a ȋncuraja exprimarea opiniilor și argumentarea preferințelor acestora, nu de a crea dezechilibre nutritive. Întrebările adresate celor mici ar trebui să se orienteze către opțiuni sănătoase și să contribuie la cultivarea unei relații bune cu alimentația. Ȋn alimentație, ca și ȋn educație, ȋn general, trebuie să avem echilibru, reguli și limite clare”, spune psihoterapeutul Lorena Diaconescu, Președinte al Asociației pentru Educație și Sănătate MENS SANA.
Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice la masă poate distorsiona legătura copiilor cu alimentația, împiedicându-i să experimenteze plăcerea gustului, mirosului și aspectului alimentelor și să dezvolte percepția corectă a sațietății. Acest obicei poate contribui la tulburări de comportament alimentar și la probleme de sănătate.
Modelarea obiceiurilor alimentare începe în copilărie și continuă pe măsură ce copiii cresc și înțeleg mai bine importanța alegerilor alimentare pentru sănătatea lor. O hrană adecvată poate preveni fluctuațiile de greutate și alte probleme întâlnite adesea în adolescență. Acestea cresc presiunea socială și pot afecta stabilitatea emoțională a tinerilor.
Un alt element esențial pentru menținerea sănătății fizice și psihologice este sportul. Mișcarea a fost și ea afectată de tehnologie. Activitățile virtuale, deși pot oferi iluzii de satisfacție, nu aduc beneficiile mișcării reale și pot contribui la tot felul de comportamente nesănătoase.
,,A încuraja copiii să facă mișcare de la o vârstă fragedă, prin activități precum gimnastica de dimineață și mișcări recreative, poate transforma sportul într-o componentă naturală a vieții lor cotidiene. Mișcarea nu ar trebui privită ca o obligație, ci ca o plăcere și o rutină esențială. Aceasta aduce beneficii semnificative, cum ar fi creșterea stimei de sine, reducerea stresului și îmbunătățirea echilibrului emoțional”, completează Lorena Diaconescu.
În concluzie, promovarea unui stil de viață sănătos în privința alimentației și a activității fizice în rândul copiilor, contribuie nu doar la sănătatea lor fizică, ci și la dezvoltarea unei stări emoționale echilibrate și pozitive…. citeste mai mult
Vezi sursa