Roșiile, primul medicament al românilor

Healthy Living
24.06.2015
Autor: Roxana Popa

Rosiile au fost cultivate pentru prima data in anii 700 d. H. de catre azteci si incasi. Exploratorii ce se intorceau din Mexic au introdus rosia in Europa, unde a fost mentionata pentru prima data in 1556. Francezii l-au numit „marul iubirii“, germanii „marul paradisului“. Termenul stiintific pentru rosia comuna este lycopersicon lycopersicum, care inseamna „piersica sudului“. Exista peste 10.000 de varietati de rosii.

Rosiile nu ne lipsesc de la masa, le consumam in cantitati mari, acum e vremea lor, sunt foarte gustoase. Dar nu stim ce miracol farmaceutic ascund sub coaja lor aceste legume atit de populare. Rezultatele celor mai noi cercetari arata ca rosiile previn si vindeca o multitudine de boli carora nici stiinta medicala nu le-a venit de hac. Banalele rosii au efecte terapeutice uluitoare, constituind o adevarata revolutie in tratarea multor afectiuni, inclusiv a cancerului.  rosii

Un aliment plin de medicamente

Aproape  90% din continutul rosiei este apa, in care e dizolvata o adevarata colectie de vitamine, minerale, enzime. Dintre cele mai importante sunt vitamina A (utila in buna functionare a ochilor si proceselor endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6, protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avind un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopina, un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor, si care tinde sa revolutioneze industria farmaceutica. Licopina are un efect antioxidant mai puternic decat celebra vitamina C, protejand extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).

Salata, suc sau bulion

Rosiile pot fi mancate sub forma de salate, cu ulei si sare. O portie pentru un adult cantareste cam 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari. intr-o cura de rosii se consuma intre 500 si 1.000 de grame de rosii pe zi, sub forma de salata si suc. Sucul proaspat se poate obtine cu masina speciala de suc sau cu o clasica masina de tocat carne, filtrand prin tifon legumele zdrobite, dar si cu ajutorul mixerului, sau cu storcatorul. Indiferent de metoda prin care a fost obtinut, sucul de rosii trebuie consumat proaspat, cate un pahar (200 ml) inainte de masa sau in timpul mesei. Sucul conservat sau bulionul se recomanda doar daca e preparat in casa, sterilizat prin incalzire si pastrat in sticla etansa, fara conservanti chimici. Bulionul pierde o parte din proprisuc rosii 2etatile terapeutice initiale ale rosiei (enzimele si mare parte din vitamine se degradeaza termic), insa unele substante pretioase, printre care si faimoasa licopina, se pastreaza.

    Inima mai sanatoasa

Un studiu recent arata ca, la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari si mai bine realizate din lume. Rosiile previn si vindeca boala canceroasa, in general. S-a descoperit faptul ca licopina din rosii previne si cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, de plamani. Consumul frecvent de rosii proaspete, coapte in conditii naturale, si nu de sera, creste rezistenta oaselor si articulatiilor, imbunatatind asimilarea calciului si inhiband procesele degenerative. Cine consuma rosii multe are inima mai sanatoasa, cu batai regulate, si e mai putin expusa bolilor cardiovasculare care apar odata cu avansarea in varsta. Licopina, vitamina B6, vitamina C si alte substante continute de rosii ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange. Cei care consuma rosii prezinta un risc de 2-3 ori mai scazut de a suferi afectiuni degenerative ale vaselor de sange si accidente vasculare, iar media de viata este mult mai ridicata decat in rest.

Leac pentru supraponderali

Gripa si infectiile respiratorii sunt prevenite si se vindeca mai usor, cu suc de rosii. Acesta are efecte antibacteriene directe si mareste rezistenta organismului la agresiunile microbiene de orice fel. Obezitatea si diabetul sunt tinute la distanta cu ajutorul unei diete bazate pe tomate. O jumatate de kilogram de rosii mancate in fiecare zi, mai ales in timpul pranzului, accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, protejeaza organismul de cresterea colesterolului, de solicitarea excesiva a pancreasului si de supragreutate. In Elvetia, unii medici trateaza cu succes diabetul infantil prin cure de mere si rosii coapte in cuptor. Pentru tromboflebita, se bea cate un pahar (200 ml) de suc de rosii proaspat stors, de 3 ori pe zi, in cure de 30 de zile. Este un tratament salvator, sucul de rosii ajutand la diminuarea cheagurilor de sange si nu mai permite formarea altora. Are o mare eficienta si in cazul fumatorilor, diminuand actiunea nefasta a gudroanelor. Daca mincati in fiecare dimineata, pe stomacul gol, trei rosii coapte si un catel de usturoi, bolile vasculare nu se vor atinge de dumneavoastra.

Pielitele rosiei fac minuni

Un pahar de suc proaspat de rosii, dimineata, pe stomacul gol si inaintea meselor principale, vindeca reumatismul. Cercetari recente au pus in evidenta faptul ca rosia contine si o substanta asemanatoare cu cortizonul. O cura repetata cu rosii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, este puternic depurativa, fiind indicata si bolnavilor de guta. Razuiti rosiile bine coapte cu lama unui cusit, dar cu partea netaioasa. Consumati in fiecare zi pielita de la 3-6 rosii, asezonata cu lamaie si ulei de masline. Cu aceasta reteta, veti scapa de calculii renali si biliari. Daca beti in timpul mesei 200 ml suc de rosii diluat cu apa de izvor, veti scapa de infectii renale si urinare cronicizate. Pentru constipatie, mancati in timpul meselor morcov si telina cruda, date prin razatoarea fina, peste care turnati suc de rosii din belsug. Rosiile usureaza digestia, mai ales asociate cu ardei gras. Cu rosii, se amelioreaza hiperaciditatea gastrica si ulcerul, daca se consuma 1,5 litri suc proaspat pe zi, vreme de 1-3 saptamani. Rosiile sunt bune in curele de dezintoxicare, curatind organismul de toxine.

stiai ca  Stiai ca rosiile tratate termic sunt mult mai eficiente?

Spre deosebire de alte fructe si legume al caror continut nutritiv se reduce atunci cand sunt tratate termic (cum ar fi distrugerea cantitatii de vitamina C), in cazul rosiilor, in urma acestui proces, se pastreaza proprietatile lor antioxidante si are loc cresterea concentratiei de licopen. Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.

  Rosiile proaspete ofera o cantitate de 4 ori mai mica de licopen. Exista si alte fructe si legume care contin licopen (pepene verde, de exemplu), dar mult mai putin decat rosiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate si alte produse derivate din acestea, iar combinatia dintre ele si uleiul de masline creste puterea de absorbtie a licopenului.

Articole similare:

Top