România pierde 248 de locuitori pe zi: În câți ani va rămâne țara fără locuitori

Interesant!
18.07.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Cifra alarmanta reiese din datele publicate de Institutul National de Statistica si este valabila pentru primele cinci luni ale anului.

Daca se mentine acest ritm, peste doar 219 ani nu va mai exista niciun locuitor. Specialistii sustin ca de la an la an rata fertilitatii scade, iar flagelul pare sa se raspandeasca si in Europa, care a intrat si ea, anul trecut, pentru prima data, in declin demografic.
In primele 5 luni ale anului, Romania a pierdut 37.500 de persoane – echivalentul unui oras cat Mangalia. Si asta in conditiile in care tinerii amana sa faca un copil. Practic, populatia Romaniei dispare cu o „viteza” incredibila de 248 de persoane pe zi.
Otilia Mantelers, expert in parenting: „Femeile prefera sa munceasca cativa ani si sa aiba o cariera si abia dupa sa se dedice copiilor.”
Ce masuri ar incuraja natalitatea:
Otilia Mantelers, expert in parenting: „Joburile sa permita oamenilor, atat mamicilor, cat si taticilor sa lucreze part-time. Am lucrat in Olanda si acolo era foarte normal ca un tatic, dupa ce are primul sau al 2-lea copil, sa lucreze patru zile pe saptamana, fara sa-si piarda pozitia inalta pe care o avea in companie.”

Pentru ca, statistic vorbind, un roman dispare la fiecare 3 minute, proiectia facuta de Natiunile Unite pentru populatia Romaniei arata in scenariul cel mai pesimist, ca in 2100 vom mai avea abia 13 milioane de locuitori. Scenariul cel mai optimist ar fi acesta: 19 milioane de locuitori – adica sa ramanem ca acum, cu o serie de masuri care ar sprijini natalitatea, ar pune pe picioare sistemul sanitar si ar educa populatia spre un stil de viata mai echilibrat. Daca nu s-ar schimba nimic, ne vom duce inevitabil spre 14 milioane de locuitori.
Proiectia romaneasca este chiar mai pesimista, am ajunge la putin peste 13 milioane de locuitori inca din 2060, iar regiunile care ar pierde cei mai multi romani ar fi Muntenia, cu 1.4 milioane, Oltenia, Dobrogea si Moldova.
Pentru prima data in istoria ei, Uniunea Europeana a avut anul trecut mai multe decese decat nasteri, potrivit Eurostat. Acest usor declin demografic a fost insa compensat de migratia record din 2015, informează PRO TV.

Articole similare:

Top