Relatare din INFERNUL imigranților din Mediterana: Am încetat să mai număr morții/ VIDEO

Interesant!
27.08.2015
Autor: Roxana Popa

În cala ambarcaţiunii unde 52 de imigranţi au fost găsiţi morţi miercuri în largul Libiei, doctorul Simon Bryant a căutat cu disperare semne de viaţă, încetând să mai ţină evidenţa victimelor în această nouă tragedie în Marea Mediterană, relatează AFP.

Medic canadian în vârstă de 56 de ani şi în misiune cu organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) la bordul navei ‘Phoenix’, ‘doctorul Simon’ a fost chemat miercuri să asiste paza de coastă suedeză la verificarea unei ambarcaţiuni de pescuit cu peste 450 de imigranţi la bord.

„M-am dus la faţa locului, împreună cu o infirmieră. Era multă agitaţie, mulţi oameni care se agitau peste tot”, a povestit el joi într-un interviu telefonic pentru AFP.

„Apoi m-am urcat pe ambarcaţiunea de lemn, în cală”, a spus medicul, precizând că era întuneric, fundul calei de doar câţiva metri pătraţi era plin cu apă şi nu exista decât un tub de aerisire instalat de echipele de intervenţie suedeze pentru a se putea respira.

Echipat cu o lanternă frontală, medicul a început să examineze oamenii. „Am încetat să mai număr morţii la 24, m-am concentrat pe căutarea de semne de viaţă. Unii erau morţi de ceva timp, trupurile lor erau ţepene”, a povestit el.

Mulţi dintre ei erau întinşi pe fundul calei, cu capul în apă. Iar unii au fost găsiţi apoi complet sub apă.

„Din nefericire, la final, când am revenit sus, unde era ceva mai mult spaţiu, existau trei cadavre, iar un alt bărbat abia mai respira”, a adăugat medicul.

Evacuat rapid şi intubat, bărbatul a fost transportat cu un elicopter al Marinei la Lampedusa, cea mai apropiată insulă italiană de coastele africane.

Însă ziua nu se terminase pentru doctorul Bryant, chemat să evalueze starea de sănătate a altor 430 de pasageri ai ambarcaţiunii de pescuit, apoi a altor sute de imigranţi salvaţi în aceeaşi zonă.

Potrivit gărzii de coastă italiene, care coordonează operaţiunile între Libia şi Italia, circa 3.000 de imigranţi au fost salvaţi în total miercuri. Iar ziua de joi se anunţa de asemenea încărcată.

Nava ‘Phoenix’ a pornit spre Taranto, în sudul Italiei, pentru a transporta acolo peste 400 de imigranţi. Pentru echipele MSF şi ale organizaţiei malteze Moas care închiriază această navă de salvare privată, aceasta este ocazia unor contacte intense cu persoanele salvate.

„În prima zi, majoritatea sunt epuizaţi şi dorm mult. Apoi, încep să-şi spună poveştile, iar acestea pot fi extrem de dure. Mulţi au îndurat călătorii extrem de lungi pentru a ajunge în Libia, din Eritreea, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Ghana… Iar noi auzim acum poveşti groaznice privind situaţia din Libia în acest moment”, a aplicat doctorul Bryant.

El nu a dormit deloc noaptea trecută. „Nu este o experienţă pe care vreau s-o repet. Nu este vorba de cifre, ci de oameni cu poveşti pe care nu le ascultăm niciodată”, a mai spus medicul.

Însă „toate acestea pot fi evitate dacă oferim un răspuns internaţional şi umanitar”, ajutând la rezolvarea conflictelor care îi împing pe refugiaţi să-şi părăsească ţara şi oferindu-le canale legale şi sigure pentru obţinerea de azil, fără a fi nevoiţi să înfrunte moartea pe o ambarcaţiune veche şi supraîncărcată, a insistat el.

Atât timp cât nu va exista alternativă, „din păcate vor mai fi morţi, numeroşi alţi morţi”, a mai atras atenţia medicul canadian, a cărui misiune, începută în aprilie, ar urma să se încheie în noiembrie.

„Sper că situaţia se va schimba. Însă până atunci, vom rămâne aici şi vom face ce vom putea pentru a împiedica moartea acestor oameni”, a mai afirmat el.AGERPRES

Articole similare:

Top