Proiectul de lege prin care gravidele ar putea să nu mai plătească analizele

Interesant!
18.05.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Gravidele ar putea beneficia de gratuitate pentru toate consultatiile, investigatiile si tratamentele necesare unei evolutii normale a sarcinii, potrivit unui proiect aflat la votul final in Camera Deputatilor.

In prezent, desi teoretic au parte de cateva servicii medicale gratuite, viitoarele mame platesc peste 5000 de lei ca sa-si stie bebelusul sanatos.

Citește și: Laura Chiriac LOVEȘTE dur Realitatea, după scandalul din studio: Îmi datorează patru salarii

Anda este la a doua sarcina, iar acum a venit pentru o ecografie la 14 saptamani, pentru care va plati 200 de lei. La spital nu o putea face, iar la o policlinica trebuia sa se programeze din timp, sa existe fonduri de la casa de asigurari si la un alt medic decat cel curant. Asa ca mai bine achita investigatia.
Cele care insa n-au bani si nu apuca nici fondurile de la Casa lipsesc de la mai multe evaluari medicale, desi sunt recomandate de medici 8 controale, inca din primul trimestru de sarcina.

Citește și: ANUNȚUL care dă fiori: Primul om creat în laborator

Potrivit CNAS, o gravida beneficiaza de un consult la fiecare inceput de trimestru de sarcina, 2 ecografii si un set minim de analize cu bilet de trimitere.
„Teoretic, consultatiile acestea sunt gratuite, dar in practica statul roman are o oferta extrem de limitata care se desfasoara doar la inceputul lunii si un numar de servicii care nu satisfac in niciun caz o urmarire corespunzatoare a sarcinii. In aceste conditii, 2 din 3 gravide nu ajung niciodata sa fie consultate de un medic”, spune Tudor Ciuhodaru – deputat.

Citește și: DEMISIE la PRO TV: A plecat din televiziune după 15 ani

Un proiect de lege aflat la Camera Deputatilor prevede ca toate analizele, investigatiile si tratamentele necesare in timpul sarcinii sa se asigure gratuit, intr-un program national de stimulare a natalitatii.
Gravidele care vor sa-si stie copilul sanatos platesc in medie 5300 de lei in decursul celor 9 luni de sarcina. Daca va fi aprobata legea, aceste servicii medicale se vor deconta de la bugetul de stat si din taxa de viciu.
Cat despre clinicile private, autoritatile vor stabili ulterior daca vor fi cooptate in acest program pentru sanatatea gravidei, anunță PRO TV.

Citește și: STENOGRAME INCENDIARE cu Ludovic Orban! Cum negocia liberalul: Antena 3 apare în discuție

Articole similare:

Top