PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc

Interesant!
14.02.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Cercetătorii au creat în premieră embrioni himeră care conțin celule sușe umane și de porc, potrivit unui studiu publicat în revista americană Cell, relatează AFP.

Acest lucru constituie un prim pas spre dezvoltarea de organe umane de către animale, care ar putea fi apoi recoltate și grefate pacienților.

Citește și: Ponta tranşează subiectul zilei: Va fi sau nu noul ministru al Justiţiei?

Este „o primă etapă importantă”, a subliniat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Institutul Salk de studii biologice din La Jolla, California, principalul autor al studiului.

„Scopul final este de a cultiva țesuturi sau organe umane (pancreas, ficat, inimă) la animale precum scroafele care vor putea fi grefate fără a fi respinse, dar suntem încă departe de acest lucru”, a spus el, recunoscând faptul că acest experiment cu circa 1.500 de embrioni de porc timp de patru ani a fost unul foarte dificil.

Citește și: Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu: Sunt îngrijorat

Oamenii de știință au implantat celule sușe umane, capabile să devină orice țesut, în embrioni de porc transferați apoi în uterele unor scroafe.

Celulele umane nu au fost respinse, întrucât ele au fost injectate în embrionii animali într-un stadiu foarte precoce, în a cincea sau a șasea zi de dezvoltare.

Citește și: Dragnea, despre propunerea lui Victor Ponta la Ministerul Justiției

Cercetătorii au lăsat acești embrioni să se dezvolte numai patru săptămâni, așa cum stipulează reglementările, observând că celulele umane au început să formeze țesut muscular.

Experimentul nu a fost dus până la capăt prin nașterea de purceluși parțial umani, un subiect foarte controversat care ridică importante probleme de etică, notează AFP.

Citește și: DNA trece la următorul nivel în dosarul OUG 13 (surse)

De asemenea, cercetătorii precizează că proporția celulelor sușe umane în experiențele lor a fost în orice caz scăzută.

Un experiment anterior a permis dezvoltarea unui pancreas, a unei inimi și a unor ochi de șobolan în embrioni de șoareci, demonstrând că este posibil ca un animal dintr-o specie să dezvolte organele unui exemplar din altă specie.

Citește și: Cutia Pandorei a fost deschisă: Achitări în serie pentru ABUZ în SERVICIU la CAB Cluj

Bruce Whitelaw, profesor de biotehnologie la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie, apreciază că acest studiu asupra embrionilor himeră umani și de porci, la care nu a participat, este „entuziasmant” pentru că „deschide calea spre progrese importante” în acest domeniu.

Citește și: Klaus Iohannis nu CEDEAZĂ: Cere din nou DEMISIA Guvernului Grindeanu – VIDEO

Acest studiu ar urma, de asemenea, să contribuie la o mai bună înțelegere a evoluției diferitelor specii și a bolilor, susține Darren Griffin, profesor de genetică la Universitatea din Kent, care nu a fost nici el implicat în studiu. El insistă, de asemenea, asupra „importanței faptului ca viitoarele studii să se desfășoare în deplină transparență, pentru a permite o supraveghere și o dezbatere publică”.

Citește și: Raport DEVASTATOR: Un ministru din Guvernul Grindeanu, acuzat că a prejudiciat Poșta Română

Articole similare:

Top