O universitate a dat bani unor hackeri ca să aibă iar acces la rețeaua de calculatoare

IT
20.06.2016
Autor: Cristi Teodorescu

O universitate canadiană a plătit unor hackeri o răscumpărare importantă pentru a putea să își acceseze din nou rețeaua de calculatoare, toate informațiile de pe calculatoarele universității fiind criptate de hackeri care au solicitat bani în schimbul unei chei de decriptare, scrie BBC News în ediția online.

Universitatea din Calgary a transferat echivalentul a 20.000 de dolari canadieni în unități bitcoin pentru a putea să acceseze conturile de email și alte tipuri de fișiere de pe calculatoarele proprii care fuseseră criptate de hackeri în urma atacului informatic de tip ”ransomware”.

Citește și: Denise Rifai, dezvăluiri INCENDIARE din campanie: Mi-a oferit o pereche de sandale

Un expert în securitate informatică a avertizat conducerea universității că efectuarea unei astfel de plăți ar putea încuraja alte astfel de tentative de șantaj din partea hackerilor.

În aceeași săptămână cu efectuarea plății, cei de la compania Intel au avertizat asupra răspândirii la un nivel alarmant al atacurilor informatice de tip ”ransomware”.

Citește și: Guvernul schimbă regulile: Sunt vizați toți românii cu carduri

Cei din conducerea Universității din Calgary au declarat pentru un ziar local că peste o sută de calculatoare ale universității au fost afectate de la atacul desfășurat luna trecută. ”În prezent, universitatea se află în proces de testare și evaluare a cheilor de decriptare”, a spus vicepreședinta universității Linda Dalgetty, adăugând că procesul durează și trebuie realizat cu grijă. Aceasta a mai spus că poliția investighează acest caz.

Citește și: BOMBA care ar putea exploda după moartea generalului Victor Atanasie Stanculescu/ ANALIST

Cazul universității nu este singular, încă de la începutul anului existând alte astfel de atacuri de tip ”ransomware”. În februarie, un spital din Hollywood a plătit 17.000 de dolari pentru a putea accesa din nou sistemul propriu de calculatoare. La finalul aceleiași luni, Departamentul de poliție din Melrose, Massachusetts a plătit 450 de dolari după ce a fost ținta unui atac similar.

Citește și: Tolontan: E stare de șoc în țară

Articole similare:

Top