Noua tehnologie prin care citești cărțile fără să le deschizi

Carti
26.09.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Folosind o tehnologie asemănătoare investigațiilor cu raze X, oamenii de știință au reușit să ”citească” cărți fără a le deschide, identificând literele imprimate pe teancuri de până la nouă foi de hârtie, informează Live Science.

Această descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de instrumente de birou capabile să copieze mai multe pagini în același timp, dar i-ar ajuta și pe cercetători să scaneze cărți vechi, prea fragile pentru a fi deschise.

Citește și: EXCLUSIV Antena 3 se află în negocieri pentru vânzare

”Muzeul Metropolitan din New York s-a arătat interesat (de descoperire — n.r.) pentru că vor, spre exemplu, să se uite în niște cărți vechi pe care nu vor să le atingă”, a declarat Barmak Heshmat, inginer electric la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), coautor al studiului publicat în jurnalul Nature Communications.

Dispozitivul, aflat în acest moment în faza de prototip, utilizează radiațiile terahertz, banda de radiații electromagnetice aflată între microunde și lumina infraroșie, după cum mai arată sursa citată.

Citește și: Clinton vs. Trump: Profesorul care a prezis corect președinții SUA în ultimii 30 ani dă verdictul

Studii precedente au demonstrat că radiațiile terahertz prezintă o serie de avantaje în comparație cu radiațiile X, undele ultrasunete și alte tipuri de radiație care poate penetra suprafețele. Spre exemplu, acestea pot distinge cerneala de hârtie, ceea ce razele X nu pot face.

Citește și: VIDEO – A murit Ioan Gyuri Pascu / UPDATE

Articole similare:

Top