Neagu Djuvara e revoltat: E de neconceput ca o moschee să se ridice în București / VIDEO

Life & Style
29.06.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Una dintre cele mai mari moschei din Europa se contruieşte la Bucureşti. E un proiect în care guvernul Turciei investeşte milioane de euro, dar care ridică şi semne de întrebare în România. Muftiul Cultului Musulman susţine că, odată ridicat acest centru islamic, va exista un control asupra ideilor promovate de imami.

Terenul pe care se va construi moscheea are o suprafaţă de peste 11 mii de metri pătraţi, este situat într-o zonă exclusivistă a Capitalei şi a fost pus la dispoziţie de către statul român, prin hotarâre de guvern. Terenul va fi folosit gratuit 49 de ani.

Fondurile pentru construire vor fi asigurate de către statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2000 de persoane.

Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf: „Va fi un lăcaş de cult oficial al instituţiei noastre. Ne dorim ca celelalte lăcaşe care sunt prin cartiere şi nu sunt autorizate să dispară odată pentru totdeauna. Vrem să aducem imami foarte bine pregătiţi care nu promovează un islam radical. Noi nu ştim ce se petrece la celelalte lăcaşe”.

În centrul musulman vor funcţiona o bibliotecă, săli de curs şi spaţii de cazare.

Unul dintre cei mai cunoscuţi istorici, academicianul Neagu Djuvara, priveşte proiectul cu scepticism: „Eu consider că este absolut inadmisibil ca o ţară care sute de ani a luptat împotriva instalării unor elemente religioase musulmane să fie cea care să devină un centru de răspândire a islamului. E absolut de neconceput”.

Date oficiale arată că în Bucureşti trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană se află însă în Dobrogea şi numără peste 70.000 de persoane, anunță TVR.

Articole similare:

Top