Motive pentru care merită să te alinți zilnic cu porumb fiert sau copt!

Food and More
20.07.2015
Autor: Alexandru Toma

Deliciul acestui sezon, după harbuz, este cu siguranță porumbul fiert. Mirosul acestui delicates ispititor sugerează doar una: în plin sezon estival, porumbul fiert sau copt trebuie consumat cât mai des! Grație căror componente merită să pregătești zilnic porumb, dar și ce rețetă delicioasă de porumb copt vă propunem, vedeți mai jos.

Este prea ieftin pentru bogăția de microelemente pe care le conține. În boabele acestei bunătăți aurii stau ascunse vitamine prețioase precum: В, РР, K, С sau D, plus compuși ca: acidul folic, tiamină, niacină și riboflavină. Dar cel mai important compus găsit în porumb este holina – substanță responsabilă pentru descompunerea grăsimilor rele și lichidarea colesterolului din sânge. Pe lângă viatamine, boabele de porumb mai conțin: fosfor, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, zinc, iod, fier și cupru. În plus, puțini oameni știu că porumbul este unica cultură care conține AUR.

Porumbul își păstrează perfect elementele nutritive chiar și după fierbere. Totodată, consumul regulat de boabe de porumb stimulează activitatea peristaltică și a sistemului digestiv în general. Fibrele pe care le conține acest deliciu sunt capabile de a elimina toxinele din intestine și de a lichida constipația.

Grație formei boabelor, porumbul este perfect și pentru sănătatea cavității bucale: asigură curățenia dinților și efectele dezinfectante ale salivei.

Porumbul fiert sau copt este ideal și pentru întreținerea sistemului circulator. Asta, deoarece efectele porumbului sunt echivalente cu cele ale stafidelor, smochinelor sau caiselor uscate. Grație faptului că asigură circulația sangvină cerebrală, porumbul previne riscul infarctului miocardic.

Asigură o imunitate de fier și, din acest considerent, prelungește și speranța de viață a oamenilor. Să nu uităm că mirosul ispititor al porumbului mai stimulează și serotonina – hormonul fericirii, care este, de asemenea un ”prelungitor” al vieții.

Combate celulita. Deși face parte din categoria gramineelor, porumbul conține foarte puține calorii (circa 100 de calorii, într-o cană de boabe), contribuie la descompunerea grăsimilor rele și mai este și sațios, pe deasupra.

Îmbunătățește memoria. Grație conținutului său de tiamină (care, la rându-i, produce acetilcolină – un neurotransmițător esențial pentru întreținerea randamentului memoriei), consumat regulat, porumbul îmbunătățește și această facultate.

Medicina a dovedit că porumbul care devine galben intens la fierbere, îmbunătățește și vederea. Asta, deoarece soiurile din această categorie conțin carotenoide, recunoscute pentru impactul lor pozitiv asupra sănătății vederii.

Și nu doar boabele porumbului sunt folositoare. Însuși ceaiul din știulete fiert de porumb este folositor în lupta cu boli precum: hepatita, colecistita și litiaza (”pietrele”).

Previne apariția cancerului pulmonar. Beta criptoxantina – o substanță furnizată de porumbul dulce și similară antioxidantului beta caroten, este transformată de organism în vitamina A. Un studiu realizat de oamenii de savanții chinezi a demonstrat că există o relație invers proporțională între consumul de beta criptoxantină și dezvoltarea cancerului pulmonar.

Rețetă de porumb copt cu unt, la cuptor, de la teoskitchen.ro:

Ingrediente pentru 3 persoane:

– 3 știuleți de porumb
– 75 gr. de unt
– câte ¼ linguriță de busuioc, oregano, cimbru, maghiran uscat
– o linguriță de praf de usturoi sau 2 căței de usturoi dați pe răzătoare
– o linguriță de sare

Se topește untul și se adaugă în el toate condimentele (ierburile aromatice, sarea, usturoiul), apoi se lasă să se răcească puțin, până a începe să se întărească.

Se desfac cu grijă pănușile cucuruzului, însă nu se desprind de cotor. Cu o pensulă pentru patiserie se unge bine porumbul cu untul aromat. Apoi se ridică înapoi pănușile în jurul știuletelui și se strâng bine. Acesta e momentul perfect pentru a înfășura fiecare știulete de porumb în folie de aluminiu. Dacă nu aveți folie, puteți să n-o utilizați. Se așază apoi stiuletii în tava tapetată cu hârtie și se coc 30 de minute în cuptorul  încins la 180 de grade. Nu uitați să întoarceți din când în când știuleții, pentru a se coace uniform.

 

Articole similare:

Top