Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

Analisti / Jurnalisti Politici
19.12.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Jurnalistul Moise Guran a lansat la Cluj-Napoca, aplicaţia de ştiri Biziday, dar la doar câteva zile de la lansare, o firmă clujeană, Zetta Cloud, îl acuză pe Moise Guran de „imitaţie neconcurenţială”.

Zetta Cloud a pus la dispoziție în 2013 aplicația stirli.ro, după ce a obținut o finanțare de 50.000 de euro de la Google, iar acum, la câteva zile după ce Moise Guran a lansat proiectul Biziday, reprezentanții firmei îl acuză pe jurnalist de „imitație neconcurențială”.

Citește și: Oreste: ‘Începe destabilizarea Poloniei? România poate fi URMĂTOAREA ȚINTĂ?’

„Merită instalată aplicația Biziday a lui Moise Guran? Răspunsul nostru sincer și obiectiv este: NU! Și nu pentru că suntem creatorii aplicației “concurente” Știrili, ci pentru că proiectul Biziday a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial și a sfârșit într-o involuție tehnologică care nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis.

Citește și: Declarații ULUITOARE ale lui Putin la adresa lui Sarkozy: ‘Te STRIVESC’

În iunie 2016 jurnalistul Digi24 Moise Guran a devenit foarte entuziasmat de proiectului unui startup clujean, care promitea să creeze primul algoritm din lume de determinare a nivelului de încredere al știrilor online. Proiectul celor de la Zetta Cloud, finanțat printr-un grant al Google DNI, a fost popularizat în mod surprinzător chiar la Digi24, printr-un material video.

Citește și: Fotbalist cunoscut, implicat într-un accident GRAV de circulație: O fetiță a ajuns la SPITAL – FOTO

Ceea ce în mod normal trebuia să devină un subiect interesant pentru emisiunea lui Moise Guran, axată pe subiecte financiare și de business românesc, a devenit însă o idee de business pentru dl. Guran care, aflându-se apoi liber de contract la Digi24, a promis cititorilor săi extremi de fideli că va lansa o aplicație care va filtra știrile false și clickbait-ul, livrând utilizatorilor știri personalizate. Adică exact ce va face algoritmul TrustServista (www.trustservista.com) încă în curs de realizare și aplicația Știrili, lansată de Zetta Cloud încă din anul 2013, aplicație de filtrat și citit știri unică în România”, scriu cei de la Zetta Cloud, pe blogul lor, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Congresul SUA, scrisoare pentru Klaus Iohannis: Referendum cât mai rapid/ DOCUMENT

Firma a publicat și o analiză de tip Competitive Analysis a celor două proiecte şi spun că aplicației Biziday îi lipsesc mai multe funcționalități de bază și că Moise Guran a promis multe, dar nu a livrat mare lucru: „Fără unele funcționalități de bază (știri fără poze? în anul 2016?), fără niciun fel de control (de unde vin știrile, pot să adaug eu surse, pot să blochez?), fără chiar a avea data publicarii știrilor (sunt de azi, de ieri, de acum un an? urmează știri fără titlu?), însă cu o alertă de cutremur (foarte util când citiți știri în Vrancea!), aplicația Biziday promite multe – prin vocea lui Moise Guran – dar livrează mai nimic. Măcar un agregator de știri îți permite să adaugi propriile surse, nu îți livrează doar știri de la 5 (cinci!) publicații, așa cum am primit noi timp de două zile cât am testat aplicația! Știm desigur că se ascund acolo și știri locale, dar a trebuit să le căutam cu abnegație pentru a le găsi, chiar și cu setarea de localizare geografică activată”.

Moise Guran a refuzat să comenteze aceste acuzaţii.

Citește și: SURSE – Funcția pregătită de PSD pentru Victor Ponta

Articole similare:

Top