Ministru din Guvernul Cioloș: Când m-a sunat premierul și mi-a propus, am crezut că e o farsă

Interesant!
20.11.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Elisabeta Lipa a intrat miercuri in sediul MTS nu în calitate de președinte al FR Canotaj, nici în cea de comandant al CS Dinamo, ci, în premieră, în calitate de ministru. O funcție după care tînjeşte fiecare om implicat în sportul românesc. Lipă nu a avut deloc timp să se dezmeticească, prima zi la biroul ministerial fiind una de foc, după cum a descris-o chiar ea.

– Doamna Lipă, cînd și cine v-a sunat pentru a vă propune să fiți ministrul Sportului?
– Vinerea trecută am plecat acasă la părinți, în Suceava, la parastasul de trei săptămîni al tatălui meu. Sîmbătă, pe la prînz, am primit un telefon care a sunat cam așa: „Doamna Lipă, sînt Dacian Cioloș și vreau să vă spun că mi-ar face o deosebită onoare dacă aţi accepta să faceți parte din echipa mea. Eu vă admir pentru că vă știu o luptătoare!”. Primul impuls a fost să mă reped la acea voce, pentru că eram prea supărată, prea tristă ca să gust o farsă. Dar imediat am realizat că vocea are accentul lui Cioloș și am spus pe loc „Da”.

– Ați aflat cine v-a recomandat lui Cioloș?
– Nu am aflat cum a ajuns la mine…

– Și nu ați avut nici o reținere? Nu v-ați gîndit că vă expuneți într-un moment dificil pentru sportul românesc? Că numele Lipă o să fie asociat cu un eșec al României la Olimpiada de la Rio 2016, un eșec care deja se prefigurează?
– Nu m-am gîndit deloc la aceste aspecte. Nu m-am gîndit nici că e vorba de un mandat scurt, de un an, am simțit pur și simplu că pot să fac ceva, iar faptul că Dacian Cioloș are încredere în mine mă obligă să fac tot ceea ce pot. Îmi doresc, și asta va fi o prioritate pentru mine, să salvez ce se mai poate salva pentru ca România să se prezinte onorabil la Olimpiada din Brazilia. Eu știu ce înseamnă o Olimpiadă și deși ar fi o eroare să fiu învinuită în cazul unui eșec la Rio 2016, pentru că eu am preluat acum 27 de sportivi calificați, sînt dispusă să suport toate consecințele.

– Aveți un program, o listă cu obiective ce doriți să le atingeți?
– Vreau să fac multe. Voi începe cu federaţiile olimpice care au sportivi ce încă nu s-au calificat şi mai au o singură șansă să ajungă la Rio. Și aici mă refer la gimnastică, la tir…

– Și canotaj…
– Da. Și canotaj. Avem mari sportivi care încă nu și-au obținut calificarea, dar eu cred că în aceste cazuri a fost vorba de ghinion, de neșansă, şi nu nepregătire. Să le ofer federațiilor tot ce le trebuie ca să nu apară sincope de finanțare care să influențeze negativ pregătirea acestor sportivi. Trebuie să salvăm ce se mai poate salva. Apoi vreau să văd ce fac cluburile municipale, ce secții au, cîți sportivi au şi ce fac.Vreau să îmbunătățesc Legea Sportului, să cunosc statutele federațiilor, să văd ce facem cu federațiile care au finanțarea blocată, cum sînt cele de box, judo și ciclism, vreau ca federațiile sporturilor de iarnă să fie pregătite la debutul sezonului…

– Cam multe teme și prea puțin timp, dar sînt și teme mai vechi, nerezolvate de foștii miniștri și aici mă refer la problema rentelor viagere, a numărului mare de federații naționale, 74 în total, subvenționate de minister, a premierilor de sute de mii de euro de la arte marțiale….
– Da, le știu foarte bine și voi încerca să le lămurim o dată pentru totdeauna. Eu cred în minuni și de aceea vreau să fac minuni. Dumnezeu, care m-a însoțit pe tot parcursul vieții mele, mă va ajuta și acum pentru că vreau să las ceva în urma mea ca ministru al Sportului.

– La anul, în noiembrie, Gazeta Sporturilor o să vă întrebe ce lasați moștenire la MTS!
– Așa să fie!

S-A SUSPENDAT DE LA FRC ȘI DINAMO

Elisabeta Lipă a condus din 2009 și pînă în prezent Federația Română de Canotaj, dar și Clubul Sportiv Dinamo. „M-am suspendat deja de la Dinamo și voi face același lucru și la federație”, a declarat ieri noul ministru al TS. Clubul din şos. Ștefan cel Mare a fost preluat de vicepreședintele Florin Nan, iar FR Canotaj va fi condusă de vicepreședintele Adrian Poeană.

VREA CONSILIERI DE ÎNCREDERE

Cînd și-a preluat mandatul la MTS, Elisabeta Lipă nu a găsit la birou nici un consilier din echipa fostului ministru, Gabriela Szabo. „Toți oamenii și-au făcut bagajele și au plecat de luni. O să fac tot posibilul să-mi fac cît mai repede cabinetul. Voi aduce specialiști din sport în care am încredere, pentru că este important să te poți baza pe echipa ta”, a mărturisit Lipă. În legătură cu secretarul de stat Carmen Tocală, despre care se știe că a refuzat să se înregimenteze politic, noul ministru a spus că dorește să colaboreze în continuare cu aceasta. „Mereu m-am împăcat bine cu Tocală și știu că este o specialistă”, a adăugat fosta canotoare.
Sursa: GSP.RO

Articole similare:

Top