Mănâncă tot din farfurie! vs. Dimensiunea corectă a porțiilor de mâncare

Healthy Living
09.07.2015
Autor: Roxana Popa

”Mănâncă tot din farfurie! Dacă nu mănânci tot o să vadă Moșul și nu o să îți mai aducă nimic de Crăciun!”. Dacă nu era Moșul, era Iepurașul de Paște, Zâna Măseluță sau mai știu eu ce personaj, care într-un fel sau altul mă pedepsea dacă lăsam mâncare în farfurie. Citind un articol despre dimensiunea corectă a porțiilor de mâncare pe care ar trebui să le consumăm mi-am dat seama că de fapt mănânc mult mai mult decât ar trebui.

Săptămâna trecută discutam cu mama despre asta ne-am dat seama că în copilărie mi-am format obiceiul de a mânca ”tot din farfurie” indiferent dacă mă săturam sau nu.  ”Ce greșeală am făcut forțându-vă să mâncați mai mult decât aveați nevoie…habar nu aveam atunci!” mi-a spus mama foarte contrariată. ”Mai bine mai târziu decât niciodată”, după cum spune o vorbă din popor. Din greșeli învățăm și dacă învățăm, să dăm mai departe învățătura să se poate folosi și alții de ea! :)

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă de fapt ”porția” menționată pe etichetele produselor alimentare? Pentru majoritatea dintre noi porția ”din farfurie” nu este aceeași cu ”porția recomandată”.

Porția recomandată este o măsurătoare standard a cantității de mâncare ce ar trebui servită la o masă.

Studiile arată că majoritatea oamenilor subestimează cantitatea de mâncare pe care o consumă și că de obicei, în loc de o porție consumă câte 2,3 sau chiar 4 porții. Ca să te convingi de acest lucru, pune-ți în farfurie, de exemplu, cantitatea de paste pe care o consumi de obicei și compar-o cu gramajul porției menționate pe etichetă. Sunt șanse mari să constați că de fapt mănânci 2-3 porții de paste la o masă. Inițial mi s-a părut că dimensiunea unei porții ”corecte” este prea mică și că nu o să îmi ajungă însă măsurând și limitându-mă la acele cantități mi-am dat seama că de fapt o porție este mai mult decât suficientă pentru a mă sătura.

Un studiu efectuat de către Consiliul European pentru Informare Alimentară, pe un eșantion de 13.116 persoane din 6 țări,  arată că o treime din respondenți citesc pe etichetă care este porția recomandată însă această informație este relevantă pentru mai puțin de jumătate dintre ei.

Știu, o să spui că nu pe toate etichetele apare menționat cât înseamnă o porție și apoi…dacă apare menționat…cum poți ști cât înseamnă 50 g sau 75 g? Sau atunci când mănânci legume, carne, fructe sau ceva ce nu este ambalat, de unde să ști cât trebuie să mănânci? Doar nu o să ții după tine cântarul de bucătărie! Nici nu este nevoie! Îți voi arăta cât ar trebui să consumi din fiecare aliment pentru a te asigura ca nu mănânci nici prea mult, nici prea puțin.

Pentru a putea calcula care este dimensiunea unei porții pe care ar trebui să o consumi te poți folosi de obiecte uzuale a căror dimensiune o poți aproxima cu ușurință sau măsurând cu ajutorul propriei mâini.

portion-size-images

Carne

O porţie recomandată de carne  ar trebui să aibă aproximativ mărimea unui pachet de cărţi de joc. Dacă ai ieşit la restaurant şi ”ai uitat” pachetul de cărţi de joc acasă poţi aproxima mărimea unei porţii de carne folosindu-te de palma ta. În mod normal nu ai nevoie de o jumătate de pui sau de o friptură cât toată farfuria. O bucată de mărimea palmei tale îți este suficientă.

meat-portion-400x400palma

 Pâine

Dimensiunea unei porţii de pâine este echivalentul dimensiunii mâinii tale sau a unui CD. O felie de pâine ar trebui deci, să fie cât mâna ta, atât pe grosime cât şi pe lungime. Mai mult decât atât nu ai nevoie să consumi la o masă.

food-portions-handbread

Cereale, legume și fructe

Porția de cereale, legume sau fructe ar trebui să fie de mărimea pumnului tău. Poți folosi această măsurătoare pentru orice mâncare mărunțită, ca de exemplu  carnea tocată. Poți aproxima însă și mărimea unui  fruct întreg tot în funcție de mărimea pumnului tău. Dacă ești fan al baseball-ului se pare că poți compara mărimea unei porții recomandate de fructe, legume sau cereale și cu o minge de baseball :)

food-portions-fistbrocoli

Grăsimi

Porția zilnică de grăsimi precum untul, uleiul, maioneza, ar trebui limitate la o cantitate egală cu mărimea amprentei tale. În cazul uleiului este mai greu să aproximezi astfel așa că poți folosi ca și reper o linguriță. Pare destul de puțin, știu, dar dacă trebuie să depășești această cantitate încearcă să te limitezi la uleiul de măsline și să îl procesezi termic cât mai puțin posibil

Butterfacts-about-serving-sizes-1318480481-sep-2-2012-1-600x728

Gustări

Atunci când porțiile de mâncare au dimensiunile potrivite cu siguranță vei avea nevoie și de gustări. Încearcă să stai departe de alimentele procesate. Îți recomand ca la gustare să ai nuci, migdale, fructe uscate sau fructe proaspete, ciocolata neagră… Evită chips-urile, covrigii, prăjiturile, cornurile cu ciocolată, produsele de patiserie și alte minunății de genul ăsta.  Gustarea trebuie să  îți încapă într-o palmă, maxim în 2 palme.

handfull1Almond Serving2

Ține minte: și alimentele sănătoase te pot îngrășa sau te pot împiedica să slăbești dacă le consumi în cantități prea mari!!

Cum arată porțiile tale obișnuite în comparație cu dimensiunile porțiilor recomandate de nutriționiști?

Articole similare:

Top