Mama ideală? De ce este bine să NU FI o mamă perfectă
Fiecare femeie aspira la statutul de mama ideala si viseaza ca isi poate ascunde orice vulnerabilitate in fata copiilor sai, astfel incat sa devina un model demn de urmat pentru acestia. In realitate insa, dezvoltarea unei relatii sanatoase intre parinte si copil presupune acceptarea reciproca a defectelor si a slabiciunilor pur omenesti, ceea ce inseamna ca formula pe care o cauti este sa nu fii o mama perfecta. Oricat de bizar ti-ar putea suna acest lucru, straduinta de a fi o „mama fara cusur” construieste o bariera intre tine si copilul tau, nicidecum nu creeaza acea apropiere de care amandoi aveti nevoie.
Empatia, cheia armoniei in relatia mama-copil
Standardele impuse de societate ori de conceptiile generatiilor trecute spun ca o „mama buna” este aceea care ofera o educatie stricta,impune reguli si nu admite abateri de la acestea, are o conduita impecabila si controleaza cu atentie fiecare miscare a copiilor sai, interzicandu-le orice dorinta care ar putea fi nepotrivita.Psihologii spun insa ca empatia este elementul de baza al relatiilor armonioase, ceea ce implica o cunoastere reciproca temeinica la nivel afectiv tinand cont de necesitatile si identitatea celuilalt.
Daca vei incerca sa te impui ca o figura dominanta, care detine adevarul absolut si care nu greseste niciodata, iti construiesti o imagine falsa care va face imposibila conexiunea intima si veritabila intre tine si copilul tau.
In schimb, recunoasterea slabiciunilor proprii, disponibilitatea de a intelege nazuintele fiului/fiicei tale si sinceritatea sunt secretele unei legaturi profunde si fericite.
Cu alte cuvinte, este mai bine sa nu fii o mama perfecta – adica sa mimezi un comportament care ar putea sa nu te reprezinte – ci mai degraba sa-ti ajuti copilul sa se cunoasca pe sine si sa-si dezvolte personalitatea cu ajutorul reperelor corecte si reale pe care i le oferi prin exemplul personal.
Cum sa fii o mama veritabila
Acum ca stii de ce nu-ti mai doresti sa fii o mama perfecta, iata cum poti deveni o mama veritabila, in deplina conexiune cu copilul tau:
- cunoaste-ti si accepta-ti imperfectiunile;
- incurajeaza colaborarea si reciprocitatea in relatia cu copilul tau;
- asculta-l in mod activ si incearca sa nu-l judeci;
- permite-i copilului tau sa ia propriile decizii si sa infrunte consecintele;
- respecta-ti intotdeauna promisiunile si alte intentii anuntate;
- mentine-ti obiectivitatea atunci cand dai un sfat;
- spune intotdeauna adevarul.
Sursa: AICI… citeste mai mult
Vezi sursa