Locul în care studentele primesc burse pentru a rămâne VIRGINE

Interesant!
13.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Activişti pentru drepturile femeilor condamnă un program de burse care se acordă tinerelor care aleg să rămână virgine.

Primăria din uThekela, Africa de Sud, a anunţat că 113 studente vor primi burse pentru a-şi continua studiile în ţară. Şaisprezece dintre aceste burse au fost acordate studentelor virgine, ca parte a unui program numit Maiden’s Bursary Awards (Premiile bursă pentru virgine). Programul a fost creat în ianuarie 2015, dar nu este clar câte studente au primit această bursă în 2015.

Citește și: ALERTĂ ALIMENTARĂ: Un cunoscut supermarket retrage mai multe produse de la rafturi. Vezi lista

Sisonke Msimang, un consultant în proiectul Sonke Gender Justice din Johannesburg, spune că decizia municipalităţii este o ideea foarte proastă şi penibilă.
”A fi activ sexual şi a continua studiile nu au nicio legătură”, spune Msimang pentru Al Jazeera.

Aceasta descrie programul drept o întruchipare a ”prostiilor patriarhale, a misoginismului neconstituţional şi a nebuniei curate”.

Citește și: Demisie cu scandal înainte de alegeri: Un jurnalist pleacă din televiziune

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al municipalităţii descrie bursele pentru virgine drept un mod de a încuraja fetele să rămână pure şi să se concentreze asupra studiului.
”Cele care au primit bursele vor fi verificate atunci când se întorc din vacanţe. Dacă îşi pierd virginitatea vor pierde şi bursa”, spune Jabulani Mkhonza.

Citește și: Schimbare URIAȘĂ: Regulile de pensionare sunt modificate din nou

Activiştii susţin că acest fel de burse nu doar submină libertăţile civile, ci sunt contraproductive în lupta împotriva HIV şi SIDA în ţară. În Africa de Sud există 6,4 milioane de oameni infectaţi cu HIV.

Un alt activist, Jennifer Thorpe, spune că această bursă ar fi avut scopul de a descuraja femeile să mai facă sex, ceea ce a reduce răspândirea bolii, însă ea este de părere că în acest fel conversaţiile despre sex protejat, consimţământ şi tratamentul pentru HIV sunt reduse la tăcere.

Citește și: La doar două săptămâni după ce a anunţat că divorţează, Andreea Marin a RĂBUFNIT: Să-ți fie rușine

Thorpe a scris că ”ceea ce este necesar este dialogul, informaţia şi furnizarea de contraceptive gratuite”.

Sisonke Msimang spune că criticile legate de condiţiile în care sunt acordate bursele nu trebuie întelese drept critici faţă de abstitenţă în general.

”Cu cât rămâne o fată abstinentă mai mult timp, cu atât mai bine, deci nu spunem că abstinenţa este o idee rea, însă acest tip de program ignoră faptul că tinerele nu au de ales de multe ori”. ”Multe femei nu fac sex pentru că aşa şi-au dorit, acestea sunt de multe ori alegeri pe care nu le fac ele”, mai spune aceasta.

Citește și: Lovitură pe piaţa media. După ani de pauză în televiziune, Florin Călinescu face marele anunț

Decizia municipalităţii de a acorda aceste burse vine într-un moment foarte dificil pentru învpţământul superior din Africa de Sud. Din octombrie, studenţii din ţară, prin campania de pe reţelele sociale #FeesMustFall, au cerut guvernului să elimine taxele universitare.

Thorpe spune că discursurile despre puritate distrag atenţia de la faptul că aceste fete pur şi simplu vor să aibă acces la educaţie.

Citește și: Avertisment ȘOCANT lansat de cercetători: Urmează o ‘mini eră glaciară’

sursa: gandul.info

Articole similare:

Top