Embrionii umani se dezvoltă mai repede in vitro
Cercetătorii au ajuns să dezvolte embrioni umani „in vitro” într-un timp record, o descoperire majoră care ar putea îmbunătăți șansele de fertilizare asistată și ajuta la înțelegerea producerii avortului spontan precoce, potrivit unor studii efectuate de o echipă internațională de cercetători, publicate în revistele „Nature” și „Nature Cell Biology”, informează agenția France Presse.
Citește și: Smiley a spus adevărul despre relaţia cu Simona Halep: ‘M-a surprins…’ / VIDEO
Potrivit Agerpres, o echipă internațională de cercetători a anunțat că a reușit să cultive embrioni umani in vitro timp de 13 zile înainte de a întrerupe experiența pentru a respecta recomandările științifice de cercetare asupra embrionilor, aflată în vigoare în mai multe țări.
Munca lor a fost bine primită de comunitatea științifică care a caracterizat-o drept un „pas major”, notează AFP.
Citește și: Ion Ţiriac, atacat violent de americani şi acuzat de sexism: ‘Spune lucruri imbecile’
„Această nouă tehnologie ne oferă o oportunitate unică de a înțelege mai bine propria noastră dezvoltare pe parcursul etapelor cruciale (primele zile de viață) și ceea ce se întâmplă, de exemplu, în cazul unui avort spontan”, a spus Magdalena Zernicka-Goetz, de la Universitatea Cambridge, responsabilă pentru o parte din cercetarea efectuată în Marea Britanie.
„Incapacitatea unui embrion de a se implanta (în uter) este o cauză majoră de avort spontan precoce”, a observat cercetătoarea.
Citește și: Simona Halep, umilită la Roma: O australiancă a dat cu ea de zgură
Embrionii dezvoltați timp de 13 zile au fost fără niciun contact cu celulele materne „ceea ce demonstrează posibilitatea de auto-dezvoltare a embrionului uman”, a adăugat ea, fără a avea totuși certitudinea că embrionii studiați prezintă o dezvoltare perfect similară celei din uterul unei femei.
„Știința deține acum o metodă de studiere a unei perioade cheie a dezvoltării umane, care a fost, până în prezent, în mare parte necunoscută”, a comentat dr. Peter Donovan de la Universitatea din California.
Citește și: BOMBĂ Instanța a decis ce se întâmplă cu Steaua: Vestea primită de Gigi Becali
Din ziua a 14-a, embrionul se transformă într-o structură primitivă a omului, cu un cap și o coadă, „ceea ce marchează”, potrivit cercetătorului, „momentul din care embrionul poate fi considerat drept un individ” și „chiar înainte de dezvoltarea creierului embrionar”.
Metoda a fost experimentată anterior pe embrioni ai șoarecilor de laborator, mai menționează AFP.
Citește și: Modificare IMPORTANTĂ în Codul Rutier